Skip to main content

Bitcoin nieuws

twee Bitcoins die de dramatische schommelingen van de Bitcoin koers belichamen: de ene stort in en de andere stijgt naar de maan.

Is de Crypto-bullrun over en gaat de Bitcoin koers crashen?

Het recente gedrag van de Bitcoin koers stelt analisten momenteel voor een raadsel m.b.t. de toekomst. In een aantal opzichten is het traject wat de BTC koers de afgelopen maanden heeft afgelegd a-typisch voor de cryptocurrency. Ten eerste was de run-up richting de Bitcoin Halving veel sterker als in het verleden het geval was. Het is bijvoorbeeld nooit eerder gebeurd dat de Bitcoin koers nog voor de halving een nieuwe all-time high neerzette. Ook is de correctie die we nu hebben gezien voor de Bitcoin halving vrij mild, zeker gezien de spectaculaire stijging die er aan vooraf ging. Dit werpt de vraag op of we, nog voor, of anders vlak na de Bitcoin Halving nog een sterkere correctie te zien krijgen, waarbij de Bitcoin koers tot ruim onder de $60.000 zou kunnen dalen.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $68.971 (Bitmex) en €64.503 (Bitvavo). Dat is een verandering van -2,51% in de afgelopen 24 uur.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers dag-grafiek

Zorgen over het directe traject van de Bitcoin koers

De recente bewegingen in de Bitcoin-markt trekken dus de aandacht, met gemengde voorspellingen over de nabije toekomst van de cryptomunt. Aan de ene kant zijn er zorgen over een mogelijke daling van de Bitcoin koers, vooral in de aanloop naar de halvering van Bitcoin. Analisten wijzen op meerdere mislukte pogingen van Bitcoin om aanzienlijk onder zijn all-time high te duiken, wat wijst op onzekerheid bij handelaren en de potentie voor scherpe prijsdalingen. Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMEX, waarschuwt voor een "uitverkoop" van cryptovaluta rond deze periode, met factoren zoals Amerikaanse belastingbetalingen, het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en de Treasury, die mogelijk de liquiditeit in de markt zullen verminderen.

Een onderzoek van Deutsche Bank onthult een verdeeld consumentensentiment over de toekomst van Bitcoin: ongeveer een derde verwacht dat de Bitcoin koers tegen eind 2024 onder de $20.000 zal dalen. Tegelijkertijd verwacht slechts 10% van de respondenten dat het $75.000 zal overschrijden tegen december dit jaar. Er is echter ook optimisme over de lange termijn vooruitzichten van Bitcoin.

Mogelijk nog een wat diepere BTC koers correctie

In een andere analyse merkt crypto-marktanalist Rekt Capital op dat een daling van Bitcoin naar ongeveer $40.000 mogelijk is na de halvering, met verwijzing naar prijsbewegingen rond eerdere halveringen. Bitcoin zou zich echter ook kunnen herstellen in een consolidatiegebied tussen $60.000 en $70.000, gevolgd door een sterke uitbraak naar nieuwe hoogtepunten.

Bitcoin koers weekgrafiek.
Bitcoin koers weekgrafiek. bron: Rekt Capital

Tegelijkertijd wijzen indicatoren op de mogelijke eindfase van de huidige bullrun van Bitcoin. De Value Days Destroyed (VDD) Multiple, een populaire indicator onder cryptohandelaren, is onlangs gestegen, wat suggereert dat Bitcoin beleggers mogelijk hun winsten willen verzilveren voor de halving. Een hogere VDD Multiple duidt op een grotere hoeveelheid Bitcoin die snel op de markt komt en waarschijnlijk verkocht zal worden.

Ondanks deze zorgen heeft de Bitcoin koers sinds 1 januari een stijging van 56% doorgemaakt, van $44.172 naar de huidige prijs van $69.260. De aanstaande Bitcoin Halving en de diverse marktfactoren zorgen voor een complexe en onvoorspelbare nabije toekomst voor Bitcoin.

Advies van Raoul Pal

Voor lange termijn beleggers is het echter goed om de wijze woorden van ex-Goldman-Sachs hedgefund-manager en huidige CEO van Realvision Raoul Pal ter hart te nemen. Het advies dat hij cryptobeleggers wereldijd al maanden op het hart drukt is: “Don’t fuck this up!”. Hij ziet de huidige crypto-bullmarkt als een ‘once in a lifetime opportunity’ die individuele beleggers enorme levens-veranderende welvaart kan opleveren. Het enige wat je volgens hem niet moet doen is deze unieke kans verpesten door te ‘overtraden’ en je door angst te vroeg uit je positie te laten verjagen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram