Cryptomarkt niet onder indruk van hoge CPI, BTC koers herovert $70.000
Bitcoin-handelaren hadden woensdag geen problemen met de tegenvallende inflatiecijfers uit het CPI-rapport van maart, toen 's werelds grootste cryptovaluta het prijsniveau van $70.000 terugwon. De Bitcoin koers liet een uitzonderlijk staaltje kracht zien en ook de goudprijs en zilverprijs hielden zich sterk.
Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $70.902 (Bitmex) en €66.054 (Bitvavo). Dat is een verandering van 2,22% in de afgelopen 24 uur.
Bitcoin koers onaangedaan door het CPI-rapport
Uit het CPI rapport van maart bleek dat de consumentenprijzen 3,5% hoger uitkwamen dan in maart 2023, wat hoger was dan de schattingen van 3,4% van analisten. Een groot deel van de stijging was te danken aan energie en huisvesting, aangezien de stijgende prijzen voor ruwe olie zwaar op de score drukten. De kern-CPI kwam 3,8% hoger uit dan vorig jaar en steeg op maandbasis met 0,4%.
De Bitcoin koers daalde samen met aandelen in de vroege ochtenduren van de Amerikaanse handelssessie. Het handelde zelfs even op $67.500, voordat het weer boven de $70.000 kwam. Dit niveau was de afgelopen weken een sterk punt van weerstand voor Bitcoin, vanwege de historische volatiliteit in de aanloop naar de Bitcoin halving op 19 april. De BTC koers steeg woensdag met ruim 2,3% en presteerde beter dan aandelen, die een van de slechtste handelssessies tot nu toe in 2024 hadden. Het CPI-rapport droeg bij aan de recente zwakte op Wall Street, omdat de zorgen over uitgestelde renteverlagingen door de Fed beleggers bang hebben gemaakt.
Hong Kong Spot Bitcoin ETF's kunnen volgende week worden goedgekeurd
Een andere bullish katalysator die in het verschiet ligt, is de goedkeuring door de toezichthouders in Hongkong voor op de beurs verhandelde spot Bitcoin ETF’s. Sommigen in de sector zijn van mening dat deze ETF's al volgende week goedgekeurd kunnen worden. Hoewel de kapitaalstromen naar verwachting niet zo groot zullen zijn als die van de Amerikaanse ETF's, wordt verwacht dat veel Chinezen deze fondsen zouden kunnen opzoeken als alternatief voor een wankele lokale vastgoedmarkt.
Cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, werden in China verboden, maar veel lokale bewoners handelen nog steeds op internationale beurzen. Gezien de toegang tot de markten van Hongkong die investeerders op het Chinese vasteland hebben, zou het een eerlijke en legale manier kunnen zijn om blootstelling aan Bitcoin te verwerven.
Zelfs als de ETF’s uit Hong Kong de helft van de instroom van de Amerikaanse fondsen vertegenwoordigen, zou dit een aanzienlijke vraagpiek op de Bitcoin-markt veroorzaken. Ter referentie: Blackrock en Fidelity bezitten gezamenlijk meer dan 416.000 BTC verdeeld over hun twee fondsen. De Aziatische cryptomarkten zijn historisch gezien de grootste en meest impactvolle, na alleen de Amerikaanse markt. Met nog maar negen dagen te gaan tot de Bitcoin halving, zouden de Hong Kong ETF’s wellicht de katalysator kunnen zijn om de Bitcoin koers omhoog te stuwen richting het prijsniveau van $100.000.