Skip to main content

Bitcoin nieuws

Depressieve trader kijkt naar scherm met dalende Bitcoin koers

Bitcoin koers daalt sterk door escalatie in het Midden Oosten

Het zal de meesten van jullie niet ontgaan zijn dat de Bitcoin koers en de rest van de crypto koersen gisteravond sterk zijn gedaald. De cryptocurrency-markt, inclusief Bitcoin, werd geconfronteerd met aanzienlijke volatiliteit te midden van escalerende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. De Bitcoin koers kelderde met ruim 8,4% naar $61.625, als gevolg van de drone-aanval van Iran op Israël, die werd gezien als vergelding voor een Israëlische luchtaanval in Damascus, Syrië. Bij deze luchtaanval kwamen zeven Iraniërs om het leven, onder wie twee generaals, en was gericht op een diplomatieke compound. De aanval resulteerde ook in de inbeslagname van een vrachtschip dat eigendom was van een Israëlische miljardair door de Iraanse autoriteiten.

Op het moment van schrijven is de Bitcoin koers weer iets herstelt van de klap van gisteren en staat op $64.176 (Bitmex) en €61.208 (Bitvavo). Dat is een verandering van -4,65% in de afgelopen 24 uur.  

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 15-minuten grafiek

Altcoins volgen de Bitcoin koers naar beneden

De scherpe daling van de Bitcoin koers werd weerspiegeld in andere cryptocurrencies, waarbij Ethereum met 9,81% daalde naar $2.927 en de Solana koers met 15,96% daalde naar $129. De totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies wereldwijd is met 8,19% gedaald tot $2,23 biljoen.

Analisten relativeren de huidige daling van de Bitcoin koers

Op de crypto-markten werd de daling door sommige analisten beschreven als een typische fluctuatie, ondanks de geopolitieke achtergrond. Benjamin Cowan zei in een recent bericht dat dergelijke dalingen niet ongebruikelijk zijn in de huidige marktcyclus, nadat hij eerder al verschillende dalingen van 20-22% had gezien. Op dezelfde manier merkte Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, op: ‘Chaos is goed voor Bitcoin’, wat wijst op een potentiële positieve draai aan de marktvolatiliteit.

Rekt Capital, een bekende influencer en cryptohandelaar, suggereerde dat, hoewel Bitcoin op de korte termijn verdere dalingen zou kunnen meemaken, het waarschijnlijk zijn opwaartse trend uiteindelijk zal hervatten.  

Daling BTC koers leidt tot liquidaties onder cryptohandelaren

De snelle daling van de Bitcoin koers leidde tot aanzienlijke liquidaties, waarbij in de afgelopen 24 uur $319,15 miljoen uit hefboomposities werd weggevaagd, inclusief $256,58 miljoen uit longposities en $62,58 miljoen uit shorts. Met de huidige posities zou een terugkeer naar de Bitcoin koers van $67.000 tot verdere liquidaties van in totaal $1,05 miljard voor shortposities kunnen leiden.

Op de totale cryptomarkt werd in dezelfde periode voor een verbazingwekkende $945,9 miljoen aan posities geliquideerd door 253.554 handelaren. De Crypto Fear and Greed Index, die het marktsentiment meet, gaf een daling van de hebzuchtniveaus aan van 76 vorige week naar 72 nu.

Crypto Fear & Greed Index 

Lichtpuntje te midden van de huidige malaise 

Tussen al deze ellende op de cryptomarkt is er gelukkig ook nog iets positiefs te melden. Uit gegevens van CryptoQuant blijkt een significante ontwikkeling in de vraag-aanboddynamiek van Bitcoin. De vraag van Bitcoin-walvissen en ‘permanente houders’ heeft voor het eerst het marktaanbod van nieuw gedolven Bitcoin overtroffen. Deze trend wijst op een groeiende schaarste, die naar verwachting zal toenemen na de aanstaande Bitcoin halving, waarbij de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins met de helft zal worden verminderd.

We moeten niet vergeten dat dit soort geopolitieke escalaties meestal slechts een tijdelijk negatief effect hebben op de financiële markten. Het is dan ook goed om de wat langere trend niet uit het oog te verliezen en deze is nog steeds positief. We bevinden ons midden in een crypto-bullmarkt en dat is niet veranderd door de huidige gespannen situatie in het Midden Oosten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram