Skip to main content

Bitcoin nieuws

Stralende Bitcoin-munt, verlicht door de zonsopgang, die een hoopvol nieuw tijdperk symboliseert voor de Bitcoin koers

Bitcoin halving 2024: een nieuw tijdperk van groei en uitdagingen

Met de vierde Bitcoin halving net achter de rug, houden zowel enthousiasme als bezorgdheid de markt in zijn greep. Deze halvering, een cruciale gebeurtenis in de levenscyclus van Bitcoin waarbij de beloning voor het minen van nieuwe blokken wordt gehalveerd, verandert fundamenteel de dynamiek van de cryptocurrency en heeft daarmee ook invloed op de Bitcoin koers. De Bitcoin halving van dit jaar is bijzonder opmerkelijk, niet alleen omdat het een nieuwe cyclus van verminderde beschikbaarheid van BTC markeert, maar ook vanwege de opmerkelijke stijging van de Bitcoin koers en de adoptie door met name instituties, die aan de halvering voorafging.

 

Bitcoin koers al voor de halving sterk gestegen

Op 13 maart 2024 bereikte de Bitcoin koers een nieuw record van $73.600, wat een ongekende groei laat zien in de periode vóór de halvering, een patroon dat verschilt van eerdere cycli waarin doorgaans aanzienlijke prijsstijgingen volgden na de halvering. Verschillende analisten en andere marktexperts hebben dit benadrukt als een unieke uitbraak, een die nog nooit eerder is gezien in de geschiedenis van de Bitcoin halving.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers 4-uur grafiek

Ondanks deze rally voorafgaand aan de halvering, kende de Bitcoin koers een kleine inzinking, waarbij de prijzen wekelijks met 5,6% daalden en boven de $63.600 handelden. Toch blijven de lange termijnvooruitzichten bullish. Temujin Louie, CEO van Wanchain, voorspelt dat als Bitcoin boven het weerstandsniveau van $65.000 kan blijven, het snel zou kunnen stijgen naar $80.000 of zelfs $100.000. Dit optimisme wordt gedreven door historische patronen waarbij perioden na de Bitcoin halving over het algemeen leiden tot bullish marktsentiment.

Bitcoin halving cyclus fasenBitcoin halving cyclus fasen, Bron: Cointelegraph

 

Groeiende institutionele belangstelling en blockbuster debuut Bitcoin ETF's

De groei van de institutionele belangstelling heeft deze cyclus aanzienlijk beïnvloed. Voor het eerst viel de halvering samen met de actieve handel in spot Bitcoin ETF’s in de VS, die in januari 2024 een blockbuster-debuut beleefden. Volgens Bloomberg’s ETF-analist Eric Balchunas hebben deze ETF’s hun bezit de afgelopen maanden aanzienlijk vergroot, waardoor een grote instroom van institutionele beleggers is aangetrokken. Daarmee is de vraag is de vraag naar BTC enorm gestimuleerd en dit heeft z’n weerslag gehad op de Bitcoin koers. BlackRock's spot Bitcoin ETF zag zijn bezit bijvoorbeeld omhoogschieten van 2.621 BTC bij de oprichting naar 273.140 BTC medio april.

In de week van de halvering was er echter sprake van een tijdelijke daling van de ETF-instroom, met een netto uitstroom van in totaal $398 miljoen, een schril contrast met de $199 miljoen netto positieve instroom van de week ervoor. Desondanks overschrijdt het cumulatieve bezit van deze ETF’s de 835.000 BTC, gewaardeerd op ongeveer $53,5 miljard, wat neerkomt op meer dan 4,24% van het totale beschikbare Bitcoin-aanbod.

Volgens Sukhveer Sanghera, CEO van Earth Wallet, is de huidige opzet “het meest bullish” voor Bitcoin. Hij wijst erop dat bijna alle Bitcoins al zijn gedolven, en dat de toenemende vraag van institutionele beleggers via ETF’s, in combinatie met de groeiende reputatie van Bitcoin als bescherming tegen inflatie en politieke spanningen, de fundamentele waarde ervan verstevigt.

Aantal Bitcoin gebruikers sterk toegenomen na laatste Bitcoin halving 

In termen van het nut en netwerk van Bitcoin is het landschap ook aanzienlijk geëvolueerd. Volgens Crypto.com is het gebruikersbestand sinds de halvering van 2020 met 400% gegroeid, met naar schatting 580 miljoen wereldwijde crypto-gebruikers tegen eind 2023. Het Bitcoin-netwerk zelf is gedecentraliseerder en veiliger geworden. Sinds de laatste halvering is de geografische spreiding van de mining activiteiten substantieel veranderd, waarbij de Verenigde Staten, China en Rusland voorop lopen op het gebied van Bitcoin mining.

Wereldwijde gebruikers van cryptocurrency van januari 2023 tot december 2023
Wereldwijde gebruikers van cryptocurrency van januari 2023 tot december 2023. Bron. Crypto.com

Bovendien is Bitcoin mining duurzamer geworden. Chris Kuiper van Fidelity Digital Assets merkt op dat miners zich nu in een betere positie bevinden vergeleken met voorgaande cycli, deels dankzij de proactieve controle over de kosten en een toename van mijnbouw aangedreven door hernieuwbare energiebronnen – van 39% in 2020 naar 54,5% in 2024. 

Bitcoin is volwassen geworden

Terwijl Bitcoin zijn plek in de financiële wereld blijft uitbouwen, wordt zijn reis gekenmerkt door zowel de toenemende adoptie ervan als de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd. Van regelgevende hindernissen tot de intrinsieke volatiliteit ervan: het pad van Bitcoin is beladen met onzekerheden die robuuste strategieën en innovatieve oplossingen vereisen.

Over het geheel genomen is de halvering van Bitcoin in 2024 meer dan alleen een vermindering van de mijnbouwbeloningen; het is een keerpunt dat de volwassenheid van de crypto-markt weerspiegelt. De toegenomen betrokkenheid van institutionele beleggers, de groeiende publieke acceptatie en de aanzienlijke vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en veiligheid geven de toekomst van Bitcoin vorm en sturen deze mogelijk richting meer reguliere acceptatie en stabiliteit in de financiële wereld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram