Miljardair Ricardo Salinas Adviseert Bitcoin als Inflatiebescherming
De Mexicaanse miljardair Ricardo Salinas, de op twee na rijkste man van Mexico, heeft zijn overtuiging om Bitcoin als reserveactiva te gebruiken opnieuw bevestigd. Via sociale media verdedigde Salinas de rol van Bitcoin als inflatiebescherming. Hij reageerde op een bericht waarin inflatie werd gepresenteerd als een verborgen belasting op fiatgeld en adviseerde zijn volgers om Bitcoin te kopen.
Steeds meer vermogende individuen erkennen de eigenschappen van Bitcoin als waardeopslag, vergeleken met fiatvaluta's. Ricardo Salinas, met een fortuin van meer dan 10 miljard dollar, heeft zijn volgers geadviseerd om Bitcoin te kopen om zich te beschermen tegen inflatie, een probleem dat met name landen in Latijns-Amerika zoals Argentinië en Venezuela, en Afrikaanse landen zoals Zimbabwe, zwaar treft.
In reactie op een bericht op X over het inflatieverschijnsel en de gevolgen ervan voor het inkomen van burgers, verklaarde Salinas: "Koop Bitcoin en houd je geld uit de handen van degenen die het willen overnemen."
In tegenstelling tot door de overheid uitgegeven fiatvaluta's, heeft Bitcoin een vaste limiet van 21 miljoen uitgiftes. Dit betekent dat er slechts 21 miljoen Bitcoin kunnen worden gecreëerd, en de waarde ervan kan niet worden verzwakt door meer tokens te printen, zoals naties vaak doen om hun uitgaven te financieren. Terwijl er bij elke gemijnde blok meer Bitcoin wordt uitgegeven, is deze uitgifte gecontroleerd en voorspelbaar, in tegenstelling tot overheden die geld kunnen drukken zonder een systeem, wat leidt tot waardevermindering en bijgevolg stijgende inflatie.
In landen zoals Argentinië, waar er een hoog niveau van inflatie is, wordt Bitcoin steeds meer beschouwd als een veilige haven tegen prijsstijgingen en de waardevermindering van de nationale valuta, de Argentijnse peso.
Afgelopen week riep Salinas ook zijn volgers op sociale media op om Bitcoin te kopen om de waardevermindering van nationale valuta tegen te gaan. Reagerend op een bericht waarin de daling van de prijs van de Nigeriaanse naira uitgedrukt in satoshi werd gemeld, raadde hij aan Bitcoin te kopen om als spaargeld aan te houden.
Inflatie, rente en de Bitcoin koers
Ondertussen is ook in de Westerse economieën inflatie nog steeds een ding. De inflatie is hier weliswaar niet zo hoog als in de eerder genoemde landen, maar wel een stuk hoger en hardnekkiger dan we zouden willen. De markten bereiden zich op dit moment voor op de publicatie van het Consumenten Prijs Index (CPI) rapport voor mei aanstaande woensdag in de VS, samen met de afsluiting van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve. Hoewel er van de centrale bank niet wordt verwacht dat ze de rente zal veranderen, zal ze haar bijgewerkte economische projecties en "dot plot" vrijgeven.
De CPI-cijfers en de projecties van de Fed zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers, aangezien recente rapporten tegenstrijdige signalen hebben gegeven over de onderliggende gezondheid van de economie. Ook cryptobeleggers houden deze signalen scherp in de gaten en de huidige onzekerheid vertaalt zich momenteel in een dalende Bitcoin koers.
Volgens de FedWatch-tool van de CME, is er iets meer dan 50% kans dat de eerste renteverlaging van de Fed in september zal plaatsvinden. Jeremy Siegel, senior econoom bij WisdomTree, verklaarde in een notitie: "De daling van grondstoffenprijzen, samen met mogelijke aanpassingen in huurindexberekeningen, kan leiden tot gunstigere inflatiegegevens in de komende maanden. Deze verbetering zou een positieve ontwikkeling zijn voor de markten en zou invloed moeten hebben op de rentebesluiten van de Federal Reserve."
"Desondanks verwacht ik dat de dot plot deze week tussen 1 en 2 renteverlagingen zal laten zien, met een paar FOMC-leden die kiezen voor geen verlagingen," zei Siegel.
Later deze week zullen ook de gegevens van de Producenten Prijs Index voor mei, import- en exportprijzen, evenals de eerste publicatie van de Consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan worden verwacht.
Met deze ontwikkelingen in het vooruitzicht, is de marktvraag naar Bitcoin als een vorm van waardeopslag en inflatiebescherming relevanter dan ooit. De onzekerheid over inflatie en rentebesluiten van de Fed benadrukt het belang van alternatieve investeringsmogelijkheden zoals Bitcoin, ook al zorgt het op korte termijn voor volatiliteit in de Bitcoin koers, zoals we ook vandaag weer zien.\