JP Morgan: De Bitcoin koers zal dalen als de SEC de aanvraag voor een BTC-ETF goedkeurt

Bitcoin ETF 

Als de Verenigde Staten een Bitcoin ETF goedkeuren, denken analisten van JP Morgan dat dit een negatieve invloed kan hebben op de Bitcoin koers, waardoor deze kan dalen. Dit komt op een moment dat er naar verwachting een wisseling van de wacht bij de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten zal plaatsvinden. Er is hoge hoop dat het nieuwe team de eerste Bitcoin ETF in het land zal goedkeuren.

Eind vorige week bracht JP Morgan een diepgaande analyse uit waarin werd gekeken naar de gevolgen van een eventueel besluit van de SEC om het op de beurs verhandelde fonds goed te keuren.

De SEC zou in 2021 een Bitcoin ETF kunnen goedkeuren

In het rapport merkten de analisten op dat de crypto-gemeenschap optimistisch is dat een dergelijke ETF in 2021 zou kunnen worden goedgekeurd. De brandstof achter dit optimisme zijn de vooruitzichten op "SEC-leiderschapsveranderingen."

 

Interessant is dat de analisten voorspellen dat als het nieuwe leiderschap een BTC-ETF goedkeurt, de koers van de leidende cryptocurrency daar onder te lijden zou kunnen hebben, maar alleen voor de korte termijn. In het rapport werd opgemerkt dat een koersdaling van Bitcoin het gevolg zou zijn van het feit dat, zodra de ETF het groene licht krijgt, "de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) premie ten opzichte van de NAV (intrinsieke waarde)" zal worden beïnvloed. Reden? De meeste investeringen van GBTC zijn verankerd om deze premie te gelde te maken.

De analisten bleven opmerken dat een deel van de institutionele beleggers die op zoek waren naar indirecte Bitcoin-blootstelling via Grayscale, hun beleggingen plaatsten met een 'unlock-periode' van zes maanden.

Aangezien ze vooral in de laatste helft van 2020 hebben geïnvesteerd, is het waarschijnlijk dat sommigen van hen hun belang in de eerste zes maanden van 2021 zullen liquideren "om de premie te gelde te maken". Bijgevolg zal dat het begin kunnen markeren van een verhoogde verkoopgolf

Bovendien merkte het rapport op dat een Bitcoin ETF een alternatieve manier biedt voor instellingen om te investeren in Bitcoin. De analisten van JP Morgan merkten echter op dat de negatieve prijsimpact slechts op korte termijn zou aanhouden en dat een BTC-ETF in de VS in de toekomst een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van de Bitcoin koers.

Dit klopt niet; Een ETF is een goede zaak

Niet iedereen is het echter met het rapport eens. Op sociale mediaplatforms zoals Twitter hebben sommige cryptoliefhebbers uiteenlopende meningen. Gabor Gurbacs, een manager bij Vaneck, een vermogensbeheermaatschappij, merkte bijvoorbeeld op dat een goedkeuring van een Bitcoin ETF in de VS waarschijnlijk een reeks 'structurele voordelen' met zich meebrengt.

Gurbacs voegde eraan toe dat het niet alleen voordelen voor de Bitcoin-markt zou hebben, maar ook voor de conventionele financiële markten.

De mening van de directeur komt een paar dagen nadat zijn bedrijf een aanvraag voor een BTC ETF bij de SEC heeft ingediend. VanEck's nieuwe EFT-aanvraag borduurt voort op de succesvolle BTC ETF-lancering in Europa. Na het aftreden van Jay Clayton, de voormalig SEC directeur, hoopt het bedrijf  de gunst te ontvangen van een nieuw team dat naar verwachting de effectenregelgever zal gaan leiden.

Joe Biden 

Waarnemers verwachten dat de aankomende Biden-administratie zal zorgen voor verandering van leiderschap aan het roer van de SEC en mensen zal binnenhalen die open staan ​​voor de mogelijkheden in de crypto-wereld. De genomineerden en adviseurs van Biden hebben in het verleden commentaar geleverd op blockchain-technologie, cryptocurrencies en het FinTech-ecosysteem.

Gary Gensler is bijvoorbeeld een pro-crypto-persoon in het Biden-transitieteam en leidt de afdeling financieel beleid. Gensler, een ex-Goldman Sachs-partner, zal communiceren met de SEC, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Federal Reserve.

Gensler is ook het voormalige hoofd van de CFTC die de regels voor derivaten heeft gestroomlijnd. Met name heeft hij bij verschillende gelegenheden het Congres geïnformeerd over het verschil tussen cryptocurrencies en Ponzi-schema's. In 2019 noemde hij blockchain een 'katalysator voor verandering'.

Mike Novogratz: We hebben regelgevers met een ‘open mind’ nodig

Tegen deze achtergrond verwachten prominente personen in de crypto-wereld, zoals Michael Novogratz, de oprichter van Galaxy Digital, van de Biden-administratie dat ze 'ruimdenkende' personen benoemt in financiële regelgevende posities.

In een gesprek met CNBC zei Novogratz:

"Ik hoop dat we wat meer ruimdenkende toezichthouders kunnen krijgen."

De crypto-investeerder voegde eraan toe dat op cryptocurrency gerichte bedrijven regelgeving nodig hebben om hun innovaties te bevorderen. Daarom merkte Novogratz op:

“I would love a regulatory framework that embraces that, not fight that.”

Het is dit soort ruimdenkendheid waarvan Gubarcs hoopt dat het het nieuwe hoofd van SEC zal aandrijven om een ​​Bitcoin ETF goed te keuren. Aan de andere kant vrezen de analisten van JP Morgan dus dat een dergelijke beweging de Bitcoin koers op korte termijn kan schaden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram