Skip to main content

Bitcoin nieuws

Etoro ziet 'ongekende vraag' naar cryptocurrencies en waarschuwt klanten voor opschorting van crypto-kooporders

Etoro 

De vraag naar cryptocurrency blijft onverminderd sterk. Dat blijkt ook weer uit een bericht dat Etoro onlangs naar z’n klanten stuurde. Etoro waarschuwt klanten voor opschorting van crypto-kooporders vanwege een 'ongekende vraag' naar cryptovaluta.

Etoro, een handels- en investeringsplatform waar o.a met behulp van cfd’s kan worden gehandeld, heeft zijn klanten gewaarschuwd om rekening te houden met mogelijke beperkingen op hun kooporders voor cryptovaluta komend weekend. Het bedrijf verwacht een ongekende stijging van de vraag naar crypto’s en als dit zich voordoet zal het mogelijk gedwongen worden om deze en andere stappen te nemen.

Enorme vraag en slechts beperkt aanbod

Eerder deze week had het Israelische bedrijf al de beslissing genomen om de mogelijkheid om cryptovaluta op marge te handelen te beperken voor Europese investeerders. Het bedrijf noemde " de stijgende risico's in de markt" als belangrijkste reden voor deze stap.

De kennisgeving van Etoro, die impliceert dat de vraag van klanten naar crypto's hoog blijft, komt minder dan een week nadat de BTC koers in minder dan 48 uur met meer dan 20% was gedaald. Deze daling zorgde ervoor dat de waarde van de gehele cryptocurrency-markt daalde van meer dan $ 1,1 biljoen naar $ 854 miljard. Ondertussen vond deze recente BTC-duik plaats kort nadat de cryptovaluta een nieuwe all-time high (ATH) bereikte van $ 42.000.

Ondanks de recente koersdalingen op de cryptomarkt suggereert Etoro in zijn kennisgeving dat de vraag naar bitcoin en andere cryptocurrencies het aanbod overtreft. In de e-mail die op 13 januari naar klanten is gestuurd, zegt Etoro:

“De ongekende vraag naar crypto, in combinatie met de beperkte liquiditeit, vormt een uitdaging voor ons vermogen om kooporders in het weekend te ondersteunen. In het licht hiervan kan het voor ons nodig zijn om in het weekend beperkingen op te leggen aan crypto-aankooporders.”

Daarom zegt Etoro dat het een "maximale blootstelling per crypto-asset per klant" kan instellen, als onderdeel van de stappen om deze ongekende vraag te beteugelen. Daarbovenop zegt Etoro te kunnen overwegen om "de mogelijkheid om nieuwe crypto-kooporders te plaatsen tijdelijk op te schorten". 

Nederlandse klanten van platform geweerd

De mogelijke beperkingen voor Etoro-rekeninghouders geldt overigens niet voor Nederlandse klanten. Zij kunnen tot aan 23 januari alleen nog maar verkoop-orders inleggen voor cryptovaluta. Na 23 januari worden nog bestaande crypto-posities door Etoro gesloten. Etoro stopt daarmee de crypto-dienstverlening aan Nederlandse klanten. Deze stap werd in december vorig jaar aangekondigd en heeft te maken met het feit dat Etoro de registratie bij De Nederlandsche Bank niet op tijd rond heeft kunnen krijgen. Nederlandse crypto-klanten zijn daar nu dus de dupe van geworden en zijn verplicht hun crypto-bezit te verkopen. Het betreft hier alleen een beperking voor de handel in crypto. Nederlandse klanten kunnen nog gewoon handelen in aandelen, indices, grondstoffen en valuta op het handelsplatform van Etoro.

“Ongelooflijk volatiel”

Een Etoro woordvoerder werd onlangs geciteerd:

"cryptomarkten zijn momenteel ongelooflijk volatiel en de weekenden vormen de grootste uitdagingen."

Deze volatiliteit hebben we de laatste dagen vaker gezien. Onlangs nog toen de Bitcoin koers op 13 januari met 10% steeg binnen 24 uur, nadat het daarvoor een forse correctie had ondergaan die de koers van recordhoogte op $ 42.000 terugbracht naar een waarde van iets meer dan $ 30.000.

Etoro waarschuwt klanten nu dus voor de mogelijkheid dat ze in het weekend mogelijk geen, of slechts beperkt, crypto-kooporders kunnen inleggen. Dit is een duidelijke aanwijzing voor de aanbod-krapte in de markt en daarmee dus een zeer bullish teken voor het verdere koersverloop van BTC.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram