Skip to main content

Bitcoin nieuws

Blockchain-expert Gary Gensler wordt genomineerd als SEC-voorzitter door de Amerikaanse president-elect Joe Biden

 

De Amerikaanse president-elect Joe Biden heeft een definitief besluit genomen over de functie van SEC-voorzitter. Volgens twee anonieme bronnen die door Reuters worden aangehaald, zal na de benoeming van Biden als de 46e president van de Verenigde Staten de Amerikaanse Securities and Exchange Commission worden geleid door de MIT blockchain-professor Gary Gensler.

Gensler is een voormalige bankier van Goldman Sachs die tijdens het presidentschap van Obama voorzitter was van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Daarvoor bekleedde hij de functie van onderminister van de Schatkist voor Binnenlandse Financiën in de administratie van Clinton.

In november werd Gensler aangesteld om het financiële transitie-team van presidentskandidaat Joe Biden te leiden. Dit heeft geleid tot de geruchten dat in het geval dat Biden de race voor het presidentschap wint, de voormalige bankier waarschijnlijk de SEC-voorzitter wordt, waarvan nu vrijwel zeker is bevestigd dat ze feitelijk zijn.

In de afgelopen jaren werkte Gensler als professor aan de MIT Sloan School of Management, waar hij cursussen gaf over blockchain-technologie en cryptocurrency. Gensler werd een bekende expert in de cryptogemeenschap, maar zijn benoeming als voorzitter van SEC betekent niet noodzakelijk dat de administratie van Biden bijzonder vriendelijk zal zijn ten opzichte van digitale valuta.

Volgens Reuters is Gensler niet van plan liberaal te zijn ten opzichte van cryptocurrencies, en in feite zou het tegenovergestelde waar kunnen zijn. De bronnen die door Reuters worden aangehaald, beweren dat "strengere regelgeving" de bedoeling is van de toekomstige SEC-voorzitter.

Slecht nieuws voor Ripple 

De berichten over de nominatie van Gensler kunnen bijzonder slecht nieuws zijn voor blockchain-bedrijven zoals Ripple. Het Amerikaanse cryptobedrijf raakte in december 2020 in grote problemen, toen de SEC aankondigde juridische stappen te ondernemen tegen Ripple Labs Inc. De huidige en voormalige CEO's van het bedrijf achter de cryptocurrency XRP werden beschuldigd van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten ter waarde van $ 1,3 miljard.

In plaats van de koers te veranderen van de voormalige SEC-voorzitters Jay Clayton en Elad Roisman, die streefden naar strengere regels voor ICO's en het behandelen van digitale valuta als effecten, kan Gensler niet alleen doorgaan met dezelfde plannen die zijn voorgangers hadden, maar zelfs de aanstaande regelgeving nog strenger maken.

Hoewel de juridische problemen van Ripple geen verrassing waren voor de neutrale waarnemers en experts in de cryptogemeenschap, is het het vermelden waard dat Gary Gensler naar verluidt de huidige crisis van XRP al in 2018 voorspelde. Destijds beweerde de voormalige Goldman Sachs bankier dat er een "sterk argument" is om XRP als”security” te zien en dat Ripple Labs Inc. "veel doet om de waarde van XRP te verhogen".

Geen reden tot zorg voor Bitcoin beleggers 

Voorlopig lijkt er echter geen reden te zijn voor pessimisme onder houders van gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin. Te oordelen naar opmerkingen van Gary Gensler in het verleden, zijn het de enthousiastelingen van duistere ICO's en gecentraliseerde digitale middelen zoals Ripple die zich zorgen moeten maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram