Skip to main content

Bitcoin nieuws

Nigeria registreert wereldwijd het hoogste aantal zoekopdrachten naar Bitcoin (BTC)

Afrikaanse jongeren op laptop 

Volgens Google Trends heeft Nigeria het hoogste aantal Bitcoin (BTC) -zoekopdrachten wereldwijd, met een zoekbeoordeling van 100. De score is meer dan de helft van het tweede Afrikaanse land op de lijst, dat een score heeft van 45. Een lokaal crypto-mediakanaal schrijft de stijging toe aan de groei van de afhankelijkheid van het land van de toonaangevende cryptocurrency.

Ook worden Nigeriaanse jongeren gezien als de belangrijkste kracht achter de toename van BTC-gerelateerde Google-zoekopdrachten. Senator Ihenyen, de president van SIBAN (Stakeholders in de Blockchain Technology Association of Nigeria), is het eens met de resultaten en merkt op dat Nigeria een 'mediane leeftijd' heeft van ongeveer 18 jaar.

Daarom merkte Ihenyen op dat het geen verrassing zou moeten zijn dat er in het West-Afrikaanse land een grotere interesse in Bitcoin is.

Bitcoin in hoge mate gedecentraliseerd in Nigeria

Verder laten de gegevens zien dat niet alle regio's in Nigeria dezelfde dorst naar Bitcoin hebben. Delta State leidt het peloton. Anderen in de top vijf van staten in Nigeria zijn onder meer Ekiti, Osun, Ebonyi en Anambra.

De hoofdstad van het land en de meest dichtbevolkte staat, Lagos, bevindt zich op nummer 17 op de lijst. Ihenyen merkt op dat die spreiding van interesse een teken is dat de jeugd van het land Bitcoin ziet als een representatie van de 'democratisering van toegang tot wereldwijde welvaart'.

De SIBAN-president voegde eraan toe dat, ondanks dat landen als de Verenigde Staten hoge Bitcoin-interesse van institutionele beleggers registreren, Bitcoin-investeringen in het West-Afrikaanse land gedecentraliseerd zijn.

Ihenyen merkte op dat het land momenteel financiële inclusie geniet die "te lang werd verwacht". Bovendien maken Nigerianen gebruik van de vrijheid van geld, waardoor ze grensoverschrijdende transacties kunnen uitvoeren, interactie kunnen hebben met e-commerceplatforms en in BTC kunnen handelen voor winst.

Voor Nigerianen is Bitcoin "een investering"

Ekene Ojieh, het hoofd van PR bij een crypto-analytisch bedrijf, Buffalo Chase, was het met de SIBAN-president eens en verklaarde dat Nigerianen zijn overgeschakeld van het zien van BTC als een opslag van waarde naar 'een investering'. Ojieh voegde toe dat het gedecentraliseerde karakter van BTC, toegang van over de hele wereld mogelijk maakt, waardoor het gemakkelijker wordt om "internationale transacties" te initiëren dan wanneer de dollar wordt gebruikt.

Nigerians are experiencing the level of financial inclusion that many have expected for too long. The freedom of money is a powerful thing, especially in a borderless, digital economy. Whether for remittances, e-commerce, bitcoin trading, more and more Nigerians are taking interest in bitcoin daily.

Ihenyen merkt echter op dat, hoewel de stijgende interesse in Bitcoin moeilijk te stoppen is, het wel kan worden beheerd en gemaximaliseerd. Dit is het werk van de overheid en toezichthouders. De uitvoerende macht en de financiële waakhonden moeten manieren zoeken om positief in te spelen op de groeiende interesse in Bitcoin in plaats van manieren om de groei ervan te onderdrukken.

De ontwikkeling van Google zoekopdrachten 

Maar Nigeria is niet het enige Afrikaanse land met hoge aantallen BTC-zoekopdrachten. Hoewel op een verre tweede plaats, heeft Zuid-Afrika toch een score van 45, gevolgd door Ghana met een score van 38.

 

De toename van Bitcoin Google-zoekopdrachten in Nigeria komt op een moment dat de wereldwijde zoekopdrachten relatief laag zijn. Twee maanden geleden, in november 2020, bevonden de zoekopdrachten op internet met betrekking tot BTC zich op een gemiddeld niveau.

Google Trends toonde bijvoorbeeld aan dat zoekopdrachten met betrekking tot "Bitcoin-price" een score van 10 hadden. Dit geeft aan dat particuliere beleggers nog niet worden overspoeld door de angst om iets te missen (FOMO). Waarnemers merkten op dat in 2017 retailbeleggers in 2017  helemaal werden opgeslokt door FOMO, waardoor de wereldwijde BTC-zoekopdrachten stegen tot een score van 93 op de trending topic-barometer van Google.

In de meeste gevallen schieten de Google-zoekopdrachten omhoog wanneer de Bitcoin koers een belangrijke mijlpaal heeft bereikt. In de huidige bull run lijken de zaken vooralsnog anders te liggen. In december 2020 boekte Google Trends nog steeds een score van 21, ondanks de koersstijging van de munt met meer dan 40 procent in de voorgaande maand.

Institutionele beleggers zijn nog maar net aan het opwarmen

Volgens analisten scoort de huidige bull-run niet op Google Trends omdat deze wordt gedomineerd door institutionele beleggers. Clem Chambers, de oprichter van een platform voor financiële markten, merkte ook op dat de Bitcoin bull run die in 2020 begon zich "tegen een achtergrond van grotere geopolitieke chaos, toegenomen acceptatie maar minder algemene belangstelling van het publiek en minder nieuwe muntenvoorraad" ontwikkelt.

Andere analisten verwachten dat 2021 "de moeder van alle Bitcoin bull-runs” zal zijn, eraan toevoegend dat institutionele beleggers net aan het opwarmen zijn.

Enkele van de instellingen die in Bitcoin investeren, zijn onder meer Microstrategy, een bedrijf voor bedrijfsanalyse, dat meer dan 40.000 Bitcoins bezit. Veel anderen hebben indirecte blootstelling aan de toonaangevende virtuele valuta gezocht via Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Bijgevolg is het aantal Bitcoins in handen van GBTC exponentieel blijven stijgen. Grayscale kocht bijvoorbeeld in november 2020 meer Bitcoins dan er werd gedolven en bezit momenteel meer dan $ 10,19 miljard aan BTC.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram