Steve Forbes uit kritiek op de toepassingsmogelijkheden van Bitcoin

 

De bekende Amerikaanse uitgever Steve Forbes heeft een tijdje geleden felle kritiek geuit op Bitcoin. Hij had met name kritiek op het vaste aanbod van de munt waardoor Bitcoin volgens hem niet in staat is om "aan de behoeften van een groeiende economie te voldoen". Hij beweert daarnaast dat Bitcoin de dollar niet kan vervangen, omdat het momenteel veel te volatiel is om echt als alternatief te kunnen dienen. Aangezien Forbes een bekende naam is in de financiële wereld, zullen we zijn ideeën eens wat nader onder de loep nemen.

De kritiek van Forbes op Bitcoin

Goed, wat heeft de beste man nou precies gezegd? Forbes heeft dus stevige kritiek geuit op de techniek achter Bitcoin en op het (on)vermogen om de dollar te vervangen. Volgens Forbes kunnen cryptovaluta alleen op tegen het bestaande geld als hun waarde is gebonden aan die van goud of de Zwitserse frank. Met zijn argumentatie tegen het idee dat bitcoin uiteindelijk de dollar zal vervangen, geeft Forbes wel toe dat Bitcoin wordt gezien als een investering in plaats van als een regulier betaalmiddel. Hij denkt wel dat institutionele beleggers meer zullen gaan investeren in Bitcoin. Hij zei hierover het volgende:

"Mensen kiezen voor Bitcoin vanwege een gebrek aan vertrouwen in de fiatvaluta's van de overheid. De Federal Reserve en andere centrale banken hebben de rente verpletterd en drukken onvoorstelbare hoeveelheden geld om te betalen voor de hulpmaatregelen van COVID en om beschadigde economieën te stimuleren."

Volgens Forbes zijn sommige van deze stappen de mogelijke redenen waarom Bitcoin nu zo geliefd is onder heel wat verschillende beleggers. Verder erkent Forbes dat sommige voorstanders Bitcoin zien als "het nieuwe goud", terwijl anderen geloven dat het "uiteindelijk de dollar zal vervangen". Forbes denkt zelf dat dit niet zo snel zal gaan gebeuren. Hij stelt dat het grootste obstakel hiervoor het feit is dat Bitcoin op dit moment nog altijd veel te volatiel is ten opzichte van normale valuta of goud.

De impact van de volatiliteit

Met dat laatste argument heeft Forbes natuurlijk wel een punt. Het is op dit moment zo dat de hoge mate van volatiliteit een slechte impact heeft op het contractsysteem van Bitcoin. Steve Forbes gebruikt het voorbeeld van een woninghypotheek om te illustreren waarom cryptocurrencies niet kunnen worden gebruikt in contracten waarvan hij zegt dat ze essentieel zijn voor een economie. Hij legt het als volgt uit: Stel dat je in maart een hypotheek nam ter waarde van $250.000, maar gedenomineerd in Bitcoin. Vandaag ben je de bank dan nog hetzelfde aantal Bitcoins schuldig, alleen is je schuld uitgedrukt in dollars gestegen tot $2 miljoen. Forbes vermoedt dat niemand met enig denkvermogen zo’n langetermijncontract op basis van bitcoin zou ondertekenen.

Dit is natuurlijk een terechte kritiek. Het is de belangrijkste reden achter het ontstaan van stablecoins, die vaak 1:1 gekoppeld zijn aan de dollar. Het blijft echter maar zeer de vraag of decentrale cryptovaluta ooit echt fiatvaluta zullen gaan vervangen, om de simpele reden dat overheden dit niet toe zullen staan. Het is echter wel interessant om te zien dat deze zelfde overheden allemaal bezig zijn met het ontwikkelen van Central Bank Digital Currencies (CBDC). De fiat en crypto werelden beginnen dus enigszins in elkaar over te vloeien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram