Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin verliest 8% waarde voordat het weer herstelt terwijl Joe Biden wordt ingehuldigd als 46e president van de VS

Joe Biden 

Afbeeldingsbron onder CC: US ​​Department of Labor

Bitcoin verloor wat waarde in de opbouw naar de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, maar herstelde zich scherp in de onmiddellijke nasleep ervan. De BTC koers begon eerder op de dag rond $ 36,2k voordat hij een gestage daling inzette naar ongeveer $ 34k, net voor de inauguratie en daalde zelfs nog lager tot ongeveer $ 33.500 op een bepaald moment tijdens het evenement. Toen het grootste deel van de ceremonie echter voorbij was, zagen we een omkering van de dalende trend en nu, op moment van schrijven, is het bijna op hetzelfde punt dat het eerder op de dag begon boven $ 35k.

Ander nieuws: de nieuwe kandidaat-minister van Financiën, Janet Yellen, verklaarde dat het gebruik van cryptocurrencies bij het witwassen van geld en illegale activiteiten verder moet worden gecontroleerd door de Amerikaanse regering. Deze stap zet het onwettige beleid van de Amerikaanse regering uit het Trump-tijdperk voort om het wijdverbreide gebruik van cryptocurrencies in de VS in te perken. Dat is echter niet het einde van het verhaal als het gaat om inkomende crypto-regulering.

Bitcoin koers bijna onveranderd tijdens de inauguratie van Biden

Historisch gezien resulteert de succesvolle inauguratie van een nieuwe Amerikaanse president en een vreedzame machtsoverdracht in Washington vaak in een kleine, maar verwachte waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van grote activa. Dit jaar waren de prestaties van de dollar echter matig vanwege de politieke onrust in de aanloop naar de inauguratie en de Covid-19-pandemie. De Capitool-rellen die leidden tot de dood van vijf mensen en het virus dat het leven heeft gekost aan meer dan 400.000 Amerikanen, beperkten de euforie van de dollar tot een minimum, vooral tegenover Bitcoin.

Bitcoin begon de dag in hetzelfde bereik, van $ 35- $ 37,5k, als de afgelopen zes dagen. De inhuldiging om 12.00 uur (17.00 uur UTC) van de president resulteerde echter in een korte termijn daling voor de cryptovaluta. De Bitcoin koers daalde op een gegeven moment tijdens de inauguratie tot $ 33,2k en het voelde alsof hij nog lager zou gaan tot ongeveer $ 30k. Echter, zware institutionele aankopen vertraagden de bears aanzienlijk. Toen het einde van het evenement naderde, was de cryptocurrency terug waar het begon en consolideerde de prijs $ 35k +. Het netto verschil tussen de koers van gisteren en vandaag is dus verwaarloosbaar.

Bitcoin koers grafiek

Altcoins lijden forse koersverliezen

Andere cryptocurrencies leden grotere tegenslagen. De hoogvliegende munten zoals Ethereum (ETH), Polkadot (DOT), Chainlink (LINK) en Uniswap (SWAP) leden tijdens de inauguratie dagelijks aanzienlijke prijsdalingen van slechts 13%. Ze herstelden echter ook in de onmiddellijke nasleep en het dagelijkse verlies bleef meestal beperkt tot onder de 7%. Dit toont opnieuw aan dat altcoins veel volatieler zijn en de constante aandacht van beleggers nodig hebben. Het nettoprijsverlies van Bitcoin was verwaarloosbaar.

In ander nieuws…..

Amerikaanse regering bereidt zich voor op cryptocurrencies?

Ondanks de overgang naar een nieuwe Amerikaanse regering, lijkt de algemene houding en het beleid van de Amerikaanse regering en zelfs van regeringen over de hele wereld op dit moment op weg naar een conflict met de crypto-industrie.

De nieuwe minister van Financiën Janet Yellen deelde haar zorgen over cryptocurrencies tijdens een bevestigingshoorzitting in de Financiële Commissie van de Senaat. Gevraagd naar het gebruik van cryptocurrencies bij terrorismefinanciering door senator Maggie Hassaan, zei ze:

"Ik denk dat veel [cryptocurrencies] worden gebruikt, althans in transactionele zin, voornamelijk voor illegale financiering en ik denk dat we echt moeten onderzoeken hoe we het gebruik ervan kunnen beperken en ervoor moeten zorgen dat het witwassen van geld niet plaatsvindt via die kanalen, "

Afgezien van de onjuiste bewering dat cryptocurrencies worden gebruikt voor illegale activiteiten, is dit soort taal al eerder door toezichthouders gebruikt, niet alleen in de VS en over de hele wereld, maar vooral ook in Europa. Juridische beperkingen op Bitcoin zijn tot nu toe echter slechts heel beperkt ingevoerd vanwege de vrees dat het de ontwikkeling van een innovatieve sector zal ondermijnen.

Onlangs sprak de populaire toezichthouder van de Securities and Exchange Commission (SEC) Hester Peirce in het voordeel van cryptocurrencies toen ze ernaar werd gevraagd.

Ze zei:

"We moeten innovatie echt omarmen en uitzoeken hoe we een regelgevingsomgeving kunnen opzetten die bevorderlijk is voor innovatie, wat volgens mij in onze sector betekent dat er duidelijkheid moet komen. En dus denk ik dat dat iets is waar de nieuwe voorzitter vanaf dag één mee te maken zal krijgen, "

De meningen zijn op dit moment dus verdeeld. Aan de ene kant hebben we autoriteiten die Bitcoin willen reguleren en er zijn anderen zoals Peirce die er voorstander van zijn om de sector ruimte te geven. Deze good cop-bad cop-situatie is voorlopig oké, aangezien de sector vooruitgang mag boeken. Vroeg of laat zouden de grote regelgevende instanties van de overheid echter kunnen besluiten om de sector hard aan te pakken, aangezien deze te veel in het financiële vaarwater van overheden zou kunnen gaan zitten. Voorlopig echter zien we nog wel ruimte voor Bitcoin om boven $ 100k te stijgen voordat overheden echt moeilijk beginnen te doen en dat kan nog enige tijd duren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram