Aantal openstaande Crypto-derivaten en Bitcoin-opties ongekend hoog

Bitcoin opties en futures 

Het lijkt er op dat het handelen in crypto derivaten en Bitcoin opties steeds populairder wordt. Het is namelijk zo dat het aantal openstaande Bitcoin optie-contracten een totale waarde van ruim $ 9,6 miljard heeft bereikt. Dit volgt uit de laatste marktgegevens op het gebied van derivaten. Bovendien nadert de totale ‘open interest’ (openstaande contracten) in Bitcoin futures ook een ongekende hoogte.

BTC open interest

De stijging van opties en futures

Hoewel de normale crypto-markt zich op dit moment consolideerd, hebben de op Bitcoin gebaseerde derivatenmarkten de afgelopen dagen wel een enorme stijging in handelsvolume meegemaakt. Op dit moment is zowel de open interest voor Bitcoin futures als opties aanzienlijk gestegen ten opzichte van de voorgaande periode. Een aantal onderzoekers van skew.com hebben onlangs het volgende op hun Twitterpagina gezet:

  "Bitcoin futures open interest [is] quickly bouncing back to a new all-time high."

Skew voegde er ook aan toe dat CME Group nu  "by some margin" de grootste open interest had. Gegevens van beurzen die handelen BTC futures laten zien dat de open interest nog verder zal gaan stijgen.

Het totaal van de open iterest op bitcoin opties is de afgelopen zes maanden aanzienlijk gestegen. Uit gegevens van Bybit's 24-uurs long/short ratio blijkt dat shorts 50,64% stegen, terwijl longs 49,36% groei hebben meegemaakt. BTC longs en shorts afkomstig van crypto-exchange Bitfinex laten volgens Tradingview gegevens zien dat het aantal longs toeneemt terwijl het aantal BTC/USD shorts laag is gebleven.

De reden dat er nu veel vraag is naar de op Bitcoin gebaseerde derivaten is natuurlijk dat de Bitcoin koers een ongekende groei heeft meegemaakt over de afgelopen maanden. Hoewel de koers nu een stuk is gezakt staat het nog altijd hoger dan aan het einde van 2020.

Ook andere crypto derivaten groeien

Naast de Bitcoin-futures, die qua open interest op het hoogste punt ooit staan, is er ook meer vraag naar ethereum-futures en opties. Dit is niet verwonderlijk aangezien Ethereum recent een nieuwe all-time high heeft neergezet boven $ 1400. Skew analytics geeft aan dat de totale belangstelling voor ETH opties rond de $1,7 miljard ligt, waarbij Deribit $1,5 miljard in handen heeft. Deribit's open ETH opties worden gevolgd door Okex ($153M), Bitc.com ($41M), en Huobi ($9.7M).

Samen met de stijging van het aantal futures contracten is de open interest in Bitcoin-opties ook aanzienlijk toegenomen tijdens de eerste maand van 2021. De geschatte nominale waarde van alle open Bitcoin optieposities is $9,6 miljard met een expiratie ingesteld op 29 januari 2021.

Het is natuurlijk altijd afvragen wie het uiteindelijk bij het juiste eind zullen hebben, de mensen die short gaan of juist die een longpositie innemen. Afgezien van je beleggingsstrategie, is het bijzonder om  te zien dat er echt steeds meer interesse is in het investeren in cryptocurrency. Dit is natuurlijk positief nieuws voor de toekomst van de Bitcoin koers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram