Skip to main content

Bitcoin nieuws

De centrale bank van India toont interesse in een digitale Roepie

Digital Rupee 

De centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), heeft belangstelling getoond voor de lancering van een digitale roepie volgens een boekje dat maandag door de bank is gepubliceerd. De bank heeft gezegd dat ze de optie en de levensvatbaarheid van een Central Bank Digital Currency (CBDC) voor India onderzoeken.

Belemmerende regelgeving

Het boekje met de titel "Betalings- en afwikkelingssystemen in India" belichtte de recente stappen die RBI heeft genomen om digitale betalingen in het land toe te passen. De RBI en de Indiase regering zijn lange tijd kritisch geweest over cryptocurrency, er zijn talloze pogingen geweest van de regering om cryptocurrencies in India te verbieden. In 2018 had de RBI een aantal bankbeperkingen op crypto-exchanges geplaatst waardoor veel cryptogerelateerde activiteiten in India werden gestopt tot 2020, toen het Hooggerechtshof de beperkingen ophief.

Dit kan een positieve ontwikkeling zijn voor de cryptoscene in India, maar bepaalde blokkades moeten eerst door de Indiase bank worden uitgezocht. Er is geen raamwerk voor cryptovoorschriften in India. De regering heeft wetsvoorstellen ingediend, maar ze gingen vooral over het verbieden of controleren van crypto's. De RBI en de overheid hebben tot nu toe geen interesse getoond in het accepteren van crypto's als betalingsgateway. Dus zonder een regelgevend kader en met een algemene afkeer van crypto in Indiase gelederen, kan dit even duren. RBI moet een regelgevingskader opbouwen voordat de technische expertise wordt opgebouwd om het project uit te voeren, wat op zichzelf een gigantische taak is voor een land dat zo politiek divers is als India.

Gaat India z'n eigen CBDC ontwikkelen?

Dit is niet de eerste keer dat RBI interesse heeft getoond in de digitale roepie, in december 2019 liet de gouverneur van de RBI doorschemeren dat het zeker een interessegebied is voor de bank en dat ze de sector op een geschikt moment met de juiste voorbereiding zouden bekijken.

De populariteit van cryptocurrencies groeit snel, en met de recente astronomische stijging van de waarde van Bitcoin, overwegen regeringen over de hele wereld om controle te houden over hun fiatvaluta's de mogelijkheid om CBDC's te lanceren. India voegt zich bij een lijst met landen die aan hun eigen CBDC hebben gewerkt, waarvan China de meest opvallende is. China werkt sinds 2017 aan zijn versie van de digitale Yuan. Veel economische experts zijn van mening dat dit deel uitmaakt van het grote plan van China om van de Yuan de nieuwe reservevaluta van de wereld te maken die de dollar vervangt. Gezien de spanningen tussen China en India, zou de digitale yuan het plan van India voor hun digitale valuta kunnen hebben versneld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram