Skip to main content

Bitcoin nieuws

Revolutie op Wall Street! - Hoe zal de GameStop / WallStreetBets saga eindigen?

 

Het is een verhaallijn geweest die de financiële wereld stormenderhand heeft veroverd en misschien wel het meest interessante eraan is, is dat niemand enig idee heeft hoe het afloopt. In de afgelopen week is een malafide groep investeerders van de Reddit-subgroep r / WallStreetBets een revolutie voor retailbeleggers begonnen die heeft geleid tot miljoenen, zo niet miljarden dollars aan verliezen voor hedgefondsen en investeringsmaatschappijen. r / WallStreetBets of WSB, heeft verschillende aandelen gekozen met een aanzienlijk aantal openstaande shortposities, en hebben de grootste gecoördineerde short squeeze in de geschiedenis geïnitieerd. Aandelen zoals GameStop (NYSE: GME), BlackBerry (NYSE: BB), Express Inc. (NYSE: EXPR) en AMC (NYSE: AMC) zijn slechts enkele van de bedrijven waar WSB zich op heeft gericht en de aandelen zijn enorm gestegen, tot honderden procenten in één handelssessie. GameStop, dat het middelpunt van de revolutie lijkt te zijn, haalde even $ 483,00 per aandeel.

GameStop grafiek

Steun voor WallStreetBets van bekende namen 

Het internet en de sociale media hadden een leuke tijd met de short squeeze, tot donderdag, toen brokers zoals Robinhood de handel in deze aandelen stopzetten. Als er een manier is om een ​​woedende menigte Redditors over de rand te duwen, dan was dit het wel. WSB kreeg steun van enkele grote namen op internet, van Elon Musk tot Chamath Palihapitiya tot Dave Portnoy en zelfs Alexandria Ocasio-Cortez. Het is de ultieme David versus Goliath van de financiële wereld, maar helaas trok Wall Street de stekker eruit.

Wat is een short squeeze? 

Als je je afvraagt ​​wat een short squeeze is, ben je niet de enige. Een shortpositie in een aandeel is wanneer een belegger, of hedgefondsmanagers in dit geval, erop wedden dat een aandeel in prijs zal dalen. WSB kon deze bedrijven onderzoeken en realiseerde zich dat er in elk aandeel een ongebruikelijk groot aantal shortposities was. Door aandelen te kopen, stijgt de aandelenkoers en worden de shortposities bijna onmogelijk te vervullen. Dit veroorzaakt wat een short squeeze wordt genoemd, wanneer de houders van shortposities tegelijkertijd aandelen beginnen op te kopen om daarmee hun verlieslijdende positie te kunnen sluiten, wat resulteert in een parabolische stijging. Een voorbeeld van een recente short squeeze die resulteerde in een sterke stijging van de aandelenkoers, is Tesla, leider in elektrische voertuigen (NASDAQ: TSLA).

De verliezende partijen 

Het fonds in het epicentrum van deze short squeeze was Melvin Capital Management of MCM, dat een bijzonder grote shortpositie had in GameStop. Hoe groot? Probeer $ 55 miljoen aan shortposities. Terwijl WSB GameStop-aandelen de hoogte in bleef duwen, leidde dit ertoe dat Melvin Capital $ 2,75 miljard moest lenen van Citadel en Point72 Asset Management om hun verliezen te dekken. Melvin Capital is het lachertje geworden van sociale media en Reddit, omdat WSB zijn eerste overwinning claimde.

Een andere investeringsmaatschappij die 100% van hun shortpositie verloor, is de shortverkoper Citron Research, die vernietigende korte rapporten over bedrijven publiceert om hun aandelenkoers omlaag te brengen. Bekende doelen van Andrew Left, een managing partner bij Citron, zijn onder meer Tesla, Shopify (NYSE: SHOP) en Nano X (NASDAQ: NNOX). Left schreef in een brief dat Citron zijn shortpositie dekte en bevestigde een verlies van 100% op hun investering. Een sindsdien verwijderde tweet van Left beschreef dat WSB Redditors hem en zijn gezin de afgelopen week persoonlijk had lastiggevallen en zelfs bedreigd. Hoewel een short squeeze tegen short sellers kan worden gezien als een bewonderenswaardige en intelligente manier om deze bedrijven geld afhandig te maken, mogen persoonlijke bedreigingen tegen familieleden in geen enkele situatie worden toegestaan.

Verontwaardiging over stopzetten handel door brokers 

Toen Robinhood en andere brokers de handel in deze WSB-aandelen snel stopzetten, was er algemene verontwaardiging, niet alleen van investeerders, maar ook van politici. Robinhood beweert op zijn homepage dat het zijn "missie is om financiën voor iedereen te democratiseren". Mensen op Twitter en Reddit wezen hen snel op hun hypocrisie, en tegen het einde van de handelsdag hadden duizenden, zo niet tienduizenden investeerders het platform verlaten. Er was toenemende verontwaardiging toen de link werd gelegd tussen Citadel LLC als een van de belangrijkste belanghebbenden bij Robinhood. Deze verontwaardiging nam toe toen werd gemeld dat Citadel nieuwe shortposities had opgebouwd voordat ze Robinhood de opdracht gaven om de handel voor GameStop stop te zetten.

Cryptoliefhebbers steunen WSB 

De cryptowereld kwam ook in actie toen cryptoliefhebbers WSB vanaf de zijlijn aanmoedigden. Er was zelfs een synthetische versie van GameStop-aandelen gemaakt en verhandeld op de Ethereum-blockchain. De GameStop / Ethereum-munt wordt momenteel alleen verhandeld op Uniswap, een DEFI-platform (gedecentraliseerde financiering) waar 10 miljoen van deze munten verblijven. Momenteel zijn slechts 293 GameStop-tokens verpakt en verhandeld.

Hoe gaat dit eindigen? 

De vraag is dus nog steeds: wanneer en nog belangrijker: hoe eindigt dit allemaal? Aan het einde van de handelssessie van donderdag hadden de meeste brokers hun handelsbeperkingen opgeheven en was er een heropleving van de prijs van deze aandelen in de handel buiten kantooruren. De Reddit-subgroep van WSB heeft donderdag alleen al meer dan een miljoen leden toegevoegd, uit alle hoeken van de wereld. Aziatische makelaars zoals Futu leggen al beperkingen op de aandelen, nu ze zich schrap beginnen te zetten voor de openstelling van de Amerikaanse markten.

Wat nog belangrijker is, WSB gaat all-in. Een leger van miljoenen particuliere beleggers, legaal vechtend tegen de grote fondsbeheerders. Dit is echt de opstand van de 99%, en het beste hiervan is misschien dat de 1% er niets aan kan doen. Ze zitten vast in hun shortposities, en als GameStop blijft stijgen, zou dit een van de grootste vermogensoverdrachten in de geschiedenis van de aandelenmarkt kunnen zijn. Miljarden dollars kunnen de komende week van eigenaar wisselen en, let op mijn woorden, de wereld zal geen empathie hebben voor de 1%. Dit is de nieuwste herhaling van de opkomst van het proletariaat, en het mooiste ervan is dat ze de eigen financiële technieken van de hedgefondsbeheerder tegen hen gebruiken. Het is de ultieme ‘taste your own medicine'-scenario, en of je nu een aandeel hebt in dit spel of niet, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat we niet kunnen wachten om te zien hoe dit allemaal uitpakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram