Skip to main content

Bitcoin nieuws

Indiase wetsmakers stellen digitale roepie voor, maar willen Bitcoin en andere cryptovaluta verbieden

crypto-wetgeving in India 

Indiase wetgevers zijn een nieuw offensief begonnen tegen cryptocurrencies. Door middel van een nieuw wetsvoorstel dat ter bespreking wordt aangeboden door het lagere parlement, Lok Sabha, wil de regering van India een digitale roepie ontwikkelen en alle andere virtuele valuta, inclusief Bitcoin, binnen haar grenzen uitroeien.

Het wetsvoorstel suggereert een officiële virtuele valuta die onder toezicht zou staan ​​van de centrale bank van het land, RBI (Reserve Bank of India). Dit komt ongeveer 24 maanden nadat de eerste geruchten de ronde deden dat de Indiase regering een dergelijk plan overwoog.

Volgens het lagere parlement wordt voorgesteld het wetsvoorstel voor het einde van de huidige begrotingszitting te bespreken. De sessie begon op vrijdag 29 januari en eindigt naar verwachting op 8 april van dit jaar. Er zal echter een pauze van drie weken zijn die loopt van 15 februari tot 8 maart. Het wetsvoorstel zal naar verwachting op 1 februari aan Lok Sabha worden gepresenteerd.

Het wetsvoorstel heeft "uitzonderingen" om het gebruik van blockchain te maximaliseren

Hoewel het wetsvoorstel laat zien dat de regering geneigd is om een ​​door RBI gecontroleerde digitale valuta te creëren ten koste van private cryptocurrencies, merkt de beschrijving op dat er "uitzonderingen" zullen zijn om gebruik te maken van de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies.

Met name lijkt het wetsvoorstel een wedergeboorte te zijn van een ander wetsvoorstel dat in 2019 is opgesteld door een interministeriële commissie. Onder leiding van Subhash Chandra Garg, een ex-minister van Financiën, werd het medio 2019 openbaar gemaakt.

 

De gelijkenis komt voort uit het feit dat het ook voorstelde om Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en andere crypto’s binnen de grenzen van India uit te sluiten. Een andere overeenkomst is dat het het idee naar voren bracht van een door de centrale bank gesteunde virtuele valuta, de digitale roepie.

Het ministerie van Financiën had niets gezegd over het wetsvoorstel, hoewel Garg later ontslag nam.

Dit komt een paar dagen nadat de centrale bank van het land een document publiceerde waarin het wijdverbreide gebruik van virtuele valuta door het land wordt geschetst. De RBI erkende echter dat ze nog steeds een haalbaarheidsstudie doet naar het belang van een digitale roepie en hoe deze tot leven kan worden gebracht als dat nodig is.

Tegen het einde van 2020 overwoog het ministerie van Financiën Bitcoin-transacties te belasten met een belasting van 18 procent, de zogenaamde goederen- en dienstenbelasting.

De eerste keer dat bedreigingen waar lijken te worden gemaakt

Het indienen van dit wetsvoorstel is de eerste keer dat ze hun bedreigingen waar lijken te gaan maken. Hoewel het gerucht ging dat de Indiase regering in het verleden overwoog om private cryptocurrencies te verbieden, is het huidige wetsvoorstel dat aan Lok Sabha wordt voorgelegd de eerste echte poging om dat ook werkelijkheid te laten worden.

Liefhebbers van cryptocurrency in het land willen hier echter niets van horen. Op sociale media noemden sommigen de actie van de regering krankzinnig, terwijl anderen waarschuwden dat door het verbieden van cryptocurrencies, India "het momentum en de innovatie zal missen" in de op blockchain gebaseerde wereld.

In een reactie op het wetsvoorstel zei Nischal Shetty, de CEO van WazirX, dat het land eerst de "onderliggende terminologieën" moet begrijpen in plaats van zich te haasten om "technologiegerelateerde wetten in het parlement" te accepteren.

De CEO voegde eraan toe dat de stap om een ​​wetsvoorstel in te dienen dat cryptocurrencies verbiedt, een "overhaaste" onderneming is die de waarde in cryptocurrencies die in handen is van het grote publiek kan "vernietigen".

Shetty merkte echter op dat de actie ook het begin zou kunnen zijn van onbevooroordeelde regels voor virtuele valuta in het land.

De CEO hoopt op het idee dat het indienen van dit wetsvoorstel "niet betekent dat deze wordt goedgekeurd". Hij voegde eraan toe dat als de regelgeving niet goed doordacht wordt toegepast, ze het vermogen hebben om India 10 jaar terug te zetten op gebied van technologische ontwikkeling, terwijl goede regels het land in de "voorhoede van deze technologie" plaatsen.

De CEO van WazirX is er ook van overtuigd dat er technologisch bekwame leiders in het parlement zijn die hun bezorgdheid over de inhoud van het wetsvoorstel zullen "uiten".

5 miljoen Indiase BTC-houders, $ 10 miljard aan waarde

Neeraj Khandelwal, de mede-oprichter van Coindcx, een andere gerenommeerde crypto-exchange in het land, merkte op dat meer dan 5.000.000 Indiërs Bitcoins bezitten ter waarde van ongeveer 10 miljard US dollar.

Interessant genoeg vormt dit twee procent van de forexreserves van het land. Khandelwal merkt op dat het opleggen van belastingen aan BTC "een paar miljard dollar" kan toevoegen aan de belastinginkomsten van de overheid.

Hij wees erop dat de Indiase regering in het verleden in soortgelijke pogingen had gefaald. Ook heeft de crypto-industrie van het land twee jaar in het duister overleefd tijdens de ruzie tussen de RBI en de op cryptocurrency gerichte bedrijven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram