WallStreetBets trend kan financieel systeem te gronde richten

WallStreetBets 

De reddit-gemeenschap raast door de aandelenmarkt en werkt als een Robin Hood die hedgefondsen van miljarden dollars berooft door ze short te squeezen en hen ertoe te dwingen de aandelen te kopen om hun shortposities te dekken, terwijl de aandelen enorm stijgen. Dit toont slechts de kracht van de internetgemeenschap en memes aan. Wat begon als een grap, maakt nu een krachtig statement tegen de short-cultuur op Wall Street. Veel CEO's van investeringsmaatschappijen en beursvennootschappen zijn van mening dat deze short squeeze de hele markt kan vernietigen en dat deze trend niet de weg is die we in moeten slaan.

In navolging van deze kortstondige trend, beperkten veel bedrijven, waaronder Robinhood, de handel in GameStop en andere bedrijven die met WallStreetBets zijn geassocieerd. Thomas Peterffy, oprichter en voorzitter van Interactive Brokers Group Inc., legde in een interview met Market Watch uit waarom zijn bedrijf en andere brokers beperkingen oplegden aan investeringen in deze bedrijven. Hij verklaarde dat short squeezing gevaarlijk is voor de markt, wat eindeloos kan doorgaan als er niemand is om in te grijpen. Het kan worden gestopt of het zal zich door de markt verspreiden en "Het kan in theorie het hele systeem uitschakelen". Hij verklaarde ook in een interview met CNBC dat "we ons zorgen maken over de integriteit van de markt en het clearingsysteem".

De CEO van The Moguldom Nation tweette:

“The authorities are trying to stop the RUN, you start "squeezing & squeezing" and other things start breaking brown, CONTAGION. Trillions of dollars of value could go GHOST. The financial system is too fragile with too many vulnerabilities for them not to try to stop this.”

De reddit-gemeenschap heeft hedgefondsen met miljarden onder beheer ertoe aangezet om faillissement aan te vragen na het hele GameStop-fiasco en ze zijn niet van plan daar te stoppen. De trend is begonnen en ook andere aandelen van de Russell 3000 Index waren een doelwit, waaronder NOK, GOGO, AMCX en FIZZ. De gemeenschap zag veel steun van mensen die sympathie hadden voor de actie. Zelfs de CEO van Tesla, Elon Musk, gaf zijn mening op zijn Twitter-pagina en verklaarde dat shorten in aandelen oplichterij is. Hij beweerde:

“u can’t sell houses u don’t own u can’t sell cars u don’t own but u *can* sell stock u don’t own!?....– shorting is a scam legal only for vestigial reasons.”

Doge en XRP

Deze trend heeft niet alleen de NASDAQ en aandelen beïnvloed, maar het heeft zich ook een weg naar crypto gebaand. XRP en Doge waren degenen op de cryptomarkt die sterk stegen als gevolg van de signalen. Doge's rally begon toen de twittergebruiker "WSB Chairman" tweette:

“Has Doge ever been to a dollar?”

De cultus van WallStreetBets zag dit als een kans om in de cryptomarkt te duiken en begon zwaar te investeren. Voorheen stabiel op ongeveer $ 0,008 per munt, piekte Doge kort naar $ 0,077 voordat hij daalde tot $ 0,03. De marktkapitalisatie van de valuta steeg van $ 960 miljoen tot ongeveer $ 9 miljard van de ene op de andere dag. Dit plaatste DOGE een tijdje in de top 10 van cryptovaluta's (beoordeeld op basis van hun marktkapitalisatie) voordat de waardering weer daalde vanwege het gebrek aan momentum van de impulsieve beleggers. De trend is te zien in de onderstaande grafieken door Coinmarketcap.

 

In navolging van deze trend werd XRP ook in 2 dagen opgepompt van $ 0,28 naar $ 0,737. De marktkapitalisatie van $ 13 miljard van XRP bereikte kort $ 32 miljard voordat het weer daalde tot $ 16 miljard met een prijsdaling die het naar $ 0,37 bracht op het moment van schrijven. De grafiek van XRP is hieronder te zien.

 

Een ander ding dat hier moet worden opgemerkt, is dat de rally's van zowel de cryptovaluta als de aandelenkoersen geen momentum hebben. De beleggers die enorm geld wilden verdienen met deze stunt van redditers, hebben vaak veel geld verloren. Aandelen GameStop (GME), die afgelopen donderdag een piek bereikte van $ 482, zijn gedaald tot $ 90 en zullen naar verwachting verder dalen. Evenzo, zoals te zien is in de bovenstaande grafieken, waren de investeerders die hun geld in Doge en XRP hadden gestoken, in de verwachting dat de rally’s langer zouden duren, uiteindelijk teleurgesteld toen de valuta's daalden tot bijna de oorspronkelijke waarderingen.

WallStreetBets tokens

Verschillende crypto-exchanges hebben van dit fenomeen proberen te profiteren en hebben indexen met getokeniseerde activa geïntroduceerd. De FTX-exchange heeft bijvoorbeeld een WallStreetBets Index op hun platform geïntroduceerd die een gewogen combinatie van aandelen en crypto's bevat. Deze index bevat de tickers waarop de reddit-community zich richt, waaronder Nokia (NOK), BlackBerry (BB), AMC Entertainment (AMC), GameStop (GME), iShares Silver Trust (SLV), Dogecoin (Doge) en FTT het native token van de exchange. Evenzo heeft Bittrex, de bekende crypto-beurs, ook tokenized-aandelen op hun beurs genoteerd. Deze beslissing werd genomen omdat Bittrex ervoor wilde zorgen dat de particuliere beleggers op elk moment van de dag toegang kunnen krijgen tot tokenized aandelen in plaats van slaaf te zijn van de openingstijden van de aandelenmarkt. Tokenization betekent in wezen het maken van delen van een onderliggend activum via een op blockchain gebaseerd token. Dit token biedt dezelfde ervaring van het aandeel want het weerspiegelt de koers van het activum. Door deze innovatie konden de gebruikers toegang krijgen tot dure aandelen door een deel ervan te kopen in plaats van een volledig aandeel. Een aandeel van Berkshire Hathaway bijvoorbeeld, kost ongeveer $ 350.000 per aandeel, wat misschien onmogelijk te kopen is voor kleine beleggers. Tokenisatie van aandelen kan hiervoor een uitstekende oplossing zijn aangezien het aandeel in een willekeurig aantal stukjes kan worden gehakt, waardoor het meer betaalbaar en daarmee bereikbaar wordt voor de gemiddelde particuliere belegger..

Belangrijke lessen

Hoewel de koersen van de activa die door het "Reddit-leger" worden aangedreven, geen momentum hebben, zijn er belangrijke lessen te leren van dit fenomeen. Het belangrijkste is dat de kracht van internet en mensen hele markten kunnen omverwerpen en miljardenbedrijven failliet kunnen laten gaan. De ontwikkelingen n.a.v. de WallStreetBets saga duiden ook op de opkomst van tokenized aandelen en activa die op de meeste crypto-exchanges kunnen worden verhandeld, wat een uitstekende toepassing kan zijn voor op blockchain gebaseerde tokens. De laatste belangrijke les is dat het blind volgen van een social media hype, zoals deze van WallStreetBets, zonder zelf onderzoek te doen, ertoe kan leiden dat investeerders enorme hoeveelheden geld verliezen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram