Bitcoin stijgt naar $ 38k en verbruikt in een jaar meer elektriciteit dan Chili
Afbeeldingsbron: pixabay.com
Bitcoin is gestegen tot $ 38k, tijdens weer een relatief trage handelsdag. De cryptocurrency maakt een opwaartse beweging, maar heeft nog steeds een paar grote hindernissen te overwinnen voordat het sentiment weer naar uitgesproken bullish kan draaien.
Ander nieuws: Bitcoin-mining en het energieverbruik ervan groeien aanzienlijk. Het netwerk zal naar verwachting in één jaar meer dan 78,8 TWh (78 miljard eenheden) elektriciteit verbruiken. Dit is naar verluidt even hoog als het energieverbruik van Chili, een land met meer dan 18,9 miljoen inwoners en een bescheiden industriële basis. Een hernieuwd debat over duurzaamheid van de sector is op gang gekomen.
Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency ter wereld, heeft ook een nieuw record bereikt van ongeveer $ 1.750. De stijgende ETH koers heeft ook geresulteerd in de hoogste transactiekosten voor Ethereum die ooit zijn geregistreerd.
De voorzichtige rit van Bitcoin naar $ 38k
Bitcoin kende tot dusver een ietwat voorzichtige, maar bullish dag. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie begon de dag rond de $ 37.000 en steeg in de namiddag met meer dan 3% tot $ 38.200, voordat hij zich iets terugtrok. Bitcoin kijkt blijkbaar naar het noorden en er zijn een aantal positieve signalen omheen die dat bevestigen, maar er blijven serieuze uitdagingen voor de boeg.
Over het algemeen is er in de afgelopen 24 uur niet veel veranderd. De algemene aandacht gaat momenteel meer uit naar de DeFi- en altcoin-markt. De belangrijkste weerstanden die voor ons liggen zijn $ 39k en daarna $ 41k. Alleen een beweging met een hoog volume boven deze niveaus brengt de stieren terug op de bestuurdersstoel. Aan de andere kant is de langetermijnsteun voor het digitale activum $ 30.000. Alleen een daling met een hoog volume onder dit niveau zal ertoe leiden dat beren de controle terugnemen. Maar voorlopig bevindt Bitcoin zich nog steeds in niemandsland.
Altcoins boeken winst
Andere cryptocurrencies (altcoins) zetten hun opmars voort en breken de volledige dominantie van Bitcoin op de markt stukje bij beetje af. De leider voor vandaag was Ethereum, dat op een gegeven moment een bescheiden, maar significante koersstijging van ongeveer 6% boekte. Dit bracht de cryptocurrency van het $ 1.660 niveau van gisteren naar $ 1750 op een bepaald moment vandaag, voordat hij terugviel naar $ 1700.
De stijging is belangrijk omdat het leidde tot weer een record voor ETH. Het vorige hoogste punt ooit in zijn hele geschiedenis was ongeveer $ 1660 en dat werd vandaag overtuigend verbrijzeld. Dit toont een continu bullish vooruitzicht voor Ethereum, terwijl Bitcoin vastzit in een strijd van inmiddels een maand tussen de bulls en de bears.
Andere cryptocurrencies boekten soms bescheiden en soms hoge winsten ten opzichte van de USD. Cardano (ADA, 23%), Chainlink (LINK, 7%), Stellar (XLM, 8%), enz. Behoorden tot de beste presteerders van vandaag. De andere top-altcoins hadden echter grotendeels een bescheidener rendement van minder dan 5% of zo. Over het algemeen bedraagt de dominantie van Bitcoin nu 60% van de gehele cryptocurrency-markt en dat is rond het laagste niveau van dit hele bullseizoen van 2020-21.
In ander nieuws….
Het energieverbruik van Bitcoin is nu meer dan dat van Chili
Bitcoin gebruikt zijn Proof-of-Work-benadering om het netwerk te helpen beveiligen via zijn miners. Het is een energie-intensief proces en verbruikt momenteel meer elektriciteit dan het hele land Chili (78 miljard kWh of eenheden) met meer dan 19 miljoen inwoners. Dit heeft opnieuw de discussie op doen laaien of Bitcoin een negatieve invloed heeft op het klimaat en of het in de toekomst wel of niet duurzaam kan worden.
Is Bitcoin onhoudbaar?
Dit debat is al een hele tijd gaande. De critici van Bitcoin zijn van mening dat de cryptocurrency een verspilling van kostbare energie is, die vaak wordt gegenereerd door niet-hernieuwbare bronnen zoals steenkool en andere fossiele brandstoffen. Maar de verdedigers van Bitcoin zeggen dat Bitcoin slechts een klein beetje bijdraagt aan de wereldwijde klimaat- en vervuilingscrisis als je naar de belangrijkste statistieken kijkt.
Charles Hokinson, Bitcoin-criticus, oprichter van Cardano en mede-oprichter van Ethereum zei:
“Hoe succesvoller bitcoin wordt, hoe hoger de prijs gaat; hoe hoger de prijs, hoe meer concurrentie voor Bitcoin; en dus hoe meer energie er aan mining wordt besteed. "
Dit is in theorie waar, maar Bitcoin moet het doen om zijn bewezen, onvergankelijke systeem, dat al een tijdje bestaat, voort te zetten. Andere cryptocurrencies zoals Ethereum, Cardano en anderen zijn in de loop van de tijd gecompromitteerd of hebben hun basisproblemen in de loop van de tijd niet aangepakt, ondanks een verschuiving naar op Proof-of-Stake (PoS) gebaseerde mining.
Meltem Demirors, een manager bij CoinShares, verwierp het idee van een verkwistende Bitcoin en zei:
"Wat we hier hebben, is dat mensen proberen te beslissen wat wel of niet een goed gebruik van energie is, en Bitcoin is ongelooflijk transparant in zijn energieverbruik, terwijl andere industrieën veel ondoorzichtiger zijn."
Met meer transparantie en verantwoordelijkheid is Bitcoin er dus minder slecht dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is ook economisch niet haalbaar om Bitcoin te mijnen in gebieden met elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen vanwege de kosten. Het grootste deel van de sector is als paddenstoelen opgekomen in gebieden met goedkope, overtollige waterkracht. En hoewel 78,8 miljard eenheden veel lijken, zijn ze volgens een onderzoeker nog steeds minder dan wat inactieve apparaten in de Verenigde Staten verbruiken. Er wordt ook verwacht dat het in de loop van de tijd minder intensief zal worden met efficiëntere miningmachines en dergelijke.