Analyse: Bitcoin whales zijn BTC aan het inslaan, maar Bitcoin bezit niet alleen geconcentreerd in die groep

Walvis 

In het recente verleden suggereerden verschillende rapporten vanuit de mainstream media een ongelijke BTC-distributie, waarbij walvissen (grote BTC-beleggers) het leeuwendeel van alle Bitcoins in omloop in bezit zouden hebben. Bloomberg zei bijvoorbeeld dat 95 procent van alle Bitcoins waarschijnlijk in handen is van slechts 2 procent van de accounts.

Een blik op gegevens in de chain laat echter iets anders zien. Eerder deze week merkte een onderzoeker van Glassnode op dat dergelijke rapporten niet kloppen en benadrukte hij dat het eigendom van de leidende cryptocurrency niet overdreven geconcentreerd is.

De mismatch in deze rapporten kan worden toegeschreven aan cryptocurrency-publicaties die een verhaal vrijgeven zonder de kennis of dieper onderzoek naar de werking van virtuele valuta. De wildgroei van deze rapporten is echter gekatapulteerd doordat Bitcoin nieuwe hoogtepunten bereikte in 2020 en 2021.

Informatie van webbronnen kan misleidend zijn

Met name maken de meeste rapporten gebruik van informatie van Bitinfocharts, een webbron met de rijkste Bitcoin-adressen. De Glassnode-onderzoeker, Rafael Schultze-Kraft, heeft echter een andere, op gegevens gebaseerde, mening.

 

Door middel van een analyse van on-chain data, is de onderzoeker het ermee eens dat Bitcoin-walvissen voorraden aan het opbouwen zijn, maar het eigendom van BTC is niet overmatig "geconcentreerd".

Hij voegde eraan toe dat de discrepantie tussen de rapporten en de feitelijke status van Bitcoin-accumulatie voortkomt uit het feit dat de verhalen simpelweg kijken naar de verspreiding van BTC's over adressen op de Bitcoin-blockchain. Bijgevolg, zo merkte Schultze-Kraft op, leidt dit tot onnauwkeurige bevindingen en dus misleidende verhalen over het eigendom van Bitcoin.

De onderzoeker voegde er ook aan toe dat niet alle BTC-adressen dezelfde sterkte hebben en dat een adres niet mag worden aangezien voor een account.

Schultze-Kraft zei dat een analyse van on-chain data hun waarnemingen ondersteunt. De studie toont aan dat de verdeling van de Bitcoin over BTC-houders "zich in de tijd verspreidt" en niet zo geconcentreerd is als wordt gesuggereerd in sommige rapporten.

Interessant is dat uit de analyse van Glassnode is gebleken dat Bitcoin-walvissen doen waar ze goed in zijn; hun koffers te vullen met nog meer Bitcoins, wat de onderzoeker toeschreef aan een toename van institutionele BTC-investeerders.

Garnalen en krabben hebben een "substantieel" aandeel

Om de verdeling van Bitcoin onder verschillende entiteiten visueel te laten zien, gebruikte Schultze-Kraft mariene organismen zoals garnalen, krabben, octopussen, haaien en vissen. Om verwarring te voorkomen, hebben Schultze-Kraft en zijn team onderscheid gemaakt tussen bekende Bitcoin-deelnemers zoals BTC-miners en Bitcoin-exchanges.

 

Met name miners hebben iets meer dan 9,5 procent van alle Bitcoins in handen, terwijl handelsplatforms ongeveer 12,7 procent vertegenwoordigen. Walvissen met tussen de 1K en 5K BTC's vertegenwoordigen 18,4 procent, terwijl bultruggen een aandeel van 13,3 procent hebben.

Schultze-Kraft merkte op dat walvissen en bultruggen "de grootste niet-exchange-entiteiten zijn" die ongeveer 31 procent van het totale BTC-aanbod in handen hebben. De onderzoeker zei echter dat het waarschijnlijk is dat de walvissen en bultruggen, ofwel OTC-bureaus, instellingen, bewaarders, fondsen of vermogende individuen zijn.

Garnalen, octopussen en krabben, die niet meer dan 50 bitcoin's bezitten, hebben ongeveer 23 procent van de muntvoorraad onder hun controle. Als zodanig laat het zien dat kleine Bitcoin-investeerders "een aanzienlijk deel van" de leidende cryptocurrency beheersen.

Het aanzienlijke aandeel van BTC door particuliere beleggers is een cruciale maatstaf die aantoont dat de distributie van Bitcoin zich uitbreidt over de jaren.

Door een aantal andere indicatoren door te nemen, slaagt Schultze-Kraft erin eerdere rapporten te vernietigen, zoals een gepubliceerd op Bloomberg, waarin wordt beweerd dat 95 procent van het aanbod van Bitcoin in handen is van slechts twee procent van de rekeningen.

De onderzoeker noemt deze beweringen misleidend en merkt op dat de top twee procent van de BTC-houders slechts ongeveer 71,5 procent van het totale aantal Bitcoins in omloop in bezit heeft.

FOMO stimuleert retailparticipatie

De toegenomen spreiding van BTC-bezit onder particuliere beleggers volgt op berichten dat kleine handelaren zich haasten om een ​​deel van de beste virtuele valuta te bemachtigen. Vorige maand merkte CNBC op dat een stijging van de Bitcoin koers een toename van het aantal particuliere beleggers veroorzaakte.

Dit werd ervaren door een toename van de activiteit op grote crypto-exchanges zoals Binance en Coinbase. Volgens de partner van BlockTower Capital, Michael Bucella, "zijn er zeker marktgegevens die wijzen op een grotere deelname van particulieren."

BTC-bulls zijn van mening dat de huidige koersstijging enkele zichtbare verschillen vertoont met de stijging die werd waargenomen tegen het einde van 2017. Voor hen werd de bullrun van 2017 geactiveerd door particuliere beleggers, terwijl de huidige in handen is van institutionele beleggers. Afgezien van Microstrategy heeft Ruffer, een in het VK gevestigde vermogensbeheerder, al 747 miljoen dollar in Bitcoin gestoken.

Ondanks de intrede van institutionele beleggers, hebben analisten een toename opgemerkt van particuliere BTC-beleggers die grotendeels worden gedreven door de angst om iets te missen (FOMO). En hoewel FOMO over het algemeen een slechte raadgever is bij het nemen van een beleggingsbeslissing, kan het wel een zeer krachtige driver zijn van een bullmarkt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram