Crypto-sector onder druk in India

RBI India 

RBI nadert belangrijke beslissing, PayPal verlaat de markt terwijl de Indiase regering de cryptocurrency-wetgeving versnelt wil aanscherpen

De centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), is in de laatste fase van de beslissing of het land al dan niet een virtuele roepie zal hebben. De RBI zei naar verluidt dat het binnenkort meer details zal geven.

In het recente verleden zou de regering van India een cryptocurrency-wetsvoorstel hebben voorbereid dat in het parlement moet worden besproken. Het wetsvoorstel was bedoeld om crypto's illegaal te maken en tegelijkertijd een raamwerk te ontwikkelen om een ​​geprojecteerde digitale valuta te besturen die werd uitgegeven en gecontroleerd door de centrale bank.

De RBI heeft echter via haar plaatsvervangend gouverneur, B.P. Kanungo, een onafhankelijke verklaring over de kwestie afgegeven.

In de nota verduidelijkte Kanungo dat een interne commissie bezig is met het bepalen van "het model" dat de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) zal aannemen, met de belofte dat de bank "zeer binnenkort" verdere details zal bekendmaken.

 

Als bijdrage aan de zaak zei de gouverneur van de RBI, Shaktikanta Das, dat het opzetten van een CBDC aan de gang is en merkte op dat de bank al een document heeft vrijgegeven waarin het project wordt beschreven. Waarschijnlijk verwees Das naar een recent gepubliceerd boekje.

In het boekje met de titel "Booklet on Payment Systems”, erkende de Indiase centrale bank dat virtuele valuta in het recente verleden aanzienlijk terrein hadden gewonnen in het land. Het merkte ook op dat het nog steeds nadenkt over de levensvatbaarheid van een virtuele fiat-valuta en hoe deze tot leven kan worden gebracht.

PayPal sluit zijn binnenlandse markt

Helaas, terwijl de Indiase regering en centrale bank druk bezig waren met het onderzoeken van het verbieden van cryptocurrencies en de mogelijkheid van een digitale roepie, sloot PayPal, een gigantisch wereldwijd betalingsplatform, zijn Indiase netwerk af.

Volgens een plaatselijk bedrijfsnieuws-outlet, The Hindu Business Line, verlaat de betalingsmoloch het toneel op het moment dat het land een golf van digitale betalingen registreert.

PayPal verschuift zijn focus van "binnenlandse producten" naar het verbeteren van de grensoverschrijdende verkoop voor bedrijven in het land. Via een woordvoerder merkte het bedrijf op dat deze beslissing betekent dat PayPal vanaf 1 april "geen binnenlandse betalingsdiensten meer zal aanbieden" in het land.

Het vertrek van PayPal uit de markt markeert het einde van de iets meer dan driejarige periode dat het in India actief was. Sinds de lancering van zijn diensten in India in 2017, begon het echter in conflict te komen met de centrale bank van het land, die het verplichtte zich te houden aan de Foreign Exchange Management Act die in 1999 was opgesteld.

Interessant genoeg werkte PayPal aan het mogelijk maken van betalingen via de Unified Payments Interface (UPI) toen de NPCI (National Payment Corporation of India) nieuwe regels publiceerde die UPI-transacties van derden tot 30 procent beperkt.

UPI, dat onder de NPCI valt en wordt gereguleerd door de RBI, faciliteert interbancaire transacties door directe geldoverboekingen tussen bankrekeningen mogelijk te maken met behulp van een mobiele applicatie. Als zodanig leek het beperken van het volume van PayPal tot 30 procent van dergelijke transacties schadelijk voor de betalingsgigant.

De Indiase regering overweegt de verordenings-route

Ondertussen steunt de Indiase regering haar zoektocht om cryptocurrencies te verbieden niet. Onlangs heeft de regering een wetsvoorstel opgesteld dat tijdens de huidige zitting door het parlement van het land zal worden besproken. Onder de inhoud van het wetsvoorstel bevindt zich een raamwerk om de uitgifte van een digitale valuta te ondersteunen en tegelijkertijd virtuele valuta te verbieden.

Omdat de regering echter haast heeft om de wet in te voeren, overweegt ze naar verluidt om de ordonnantie-route te nemen.

In tegenstelling tot de parlementsroute, worden verordeningen in India als levensvatbare wetten beschouwd, hoewel de president van het land ze afkondigt. Bovendien hebben dergelijke wetten hetzelfde gewicht als wetten van het parlement en geven ze de regering onmiddellijke wetgevende bevoegdheden.

Terwijl hij anonieme bronnen aanhaalde, zei CNBC-TV18, een nieuwscentrum, dat het Indiase ministerie van Financiën samenwerkt met andere partijen om het ontwerp van de verordening voor te bereiden.

Het persbureau merkte ook op dat de regering haast heeft om de nieuwe wet, binnen 30 dagen nadat de verordening is goedgekeurd, in werking te stellen. Verordeningen worden door het kabinet van de Unie voorgesteld aan de president van India en worden uitgevaardigd wanneer het parlement een pauze heeft genomen

CNBC-TV18 voegde verder toe:

"Govt firm on introducing the law within a month. Cabinet, on February 3, cleared introduction of the cryptocurrency Bill via the ordinance route."

Het nog te bespreken wetsvoorstel voor virtuele valuta vertoont enkele overeenkomsten met een ander wetsvoorstel dat is opgesteld door een interministerieel comité onder voorzitterschap van Subhash Chandra Garg voordat hij ontslag nam als secretaris van financiën.

Anurag Thakur, de huidige minister van Buitenlandse Zaken in de financiële rol, heeft onlangs cryptocurrency-vragen aangepakt die de mening van de regering over een virtuele roepie en haar standpunt over cryptocurrencies beschrijven.

Op dit moment heeft de Indiase cryptogemeenschap een campagne geactiveerd in de hoop de regering anders te overtuigen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram