Skip to main content

Bitcoin nieuws

MasterCard verwelkomt cryptocurrency op zijn netwerk

Mastercard 

MasterCard heeft aangekondigd dat het zijn gebruikers in staat zal stellen om voor goederen en diensten te betalen met crypto bij meer dan 30 miljoen verkooppunten. Hoewel het geen specifieke virtuele valuta heeft genoemd, opent deze stap de acceptatie van cryptocurrency voor de ongeveer een miljard gebruikers.

De wereldwijde betalingsgigant is ervan overtuigd dat dit verkopers zal helpen nieuwe klanten aan te trekken of een sterkere band op te bouwen met bestaande klanten die overschakelen van fiat naar virtuele activa.

In een verklaring maakte het bedrijf duidelijk dat het mensen niet adviseert om "cryptocurrency te gaan gebruiken". In plaats daarvan merkte het op dat het zijn klanten meer opties biedt wanneer ze "digitale waarde willen verplaatsen".

Nog geen lijst, maar een munteenheid moet stabiel zijn en zich aan de voorschriften houden

Ondanks de weigering om de virtuele valuta te specificeren die het allemaal zal ondersteunen, liet het bedrijf doorschemeren dat ze in ieder geval stablecoins wil inschakelen omdat ze betrouwbaar en veilig zijn. In plaats van een lijst met ondersteunde crypto's te verstrekken, heeft het bedrijf ook een criterium vrijgegeven waarmee het de digitale activa zal selecteren.

Om op de lijst te komen, moet een virtueel activum uitgebreide consumentenbescherming hebben die gericht is op veiligheid en privacy, voldoen aan een hoog niveau van KYC (Know Your Customer)-procedures, zich houden aan lokale voorschriften en stabiliteit bieden bij gebruik voor betalingsdoeleinden.

Bovendien zei de wereldwijde betalingsgigant dat het in gesprek is met een aantal top centrale banken om hun inspanningen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een door de centrale bank gesteunde virtuele valuta.

De aankondiging volgt op een tool die MasterCard in september vorig jaar uitbracht en laat zien hoe een door de centrale bank gesteunde digitale valuta, of CBDC, klanten op zijn netwerk kan helpen bij het betalen van aankopen.

De betalings-zwaargewicht heeft ook aangegeven dat z’n klanten in toenemende mate ondersteuning van virtuele activa eisen, waarbij sommigen hun MasterCards gebruiken om cryptocurrencies te kopen.

MasterCard voegde eraan toe dat digitale activa in toenemende mate een essentieel onderdeel van de betalingswereld worden. Interessant genoeg herhaalde het bedrijf dat het zijn taak is om zijn klanten te helpen “digitale waarde te verplaatsen” zonder onderscheid te maken tussen cryptocurrencies en traditionele activa.

Het is echter niet de eerste keer dat MasterCard de blockchain-wereld verkent. Het bedrijf heeft al meer dan 80 patenten die betrekking hebben op de blockchain-technologie en er zijn nog meer dan 280 aanvragen in behandeling.

MasterCard is geen vreemde in de sector

MasterCard is ook geen onbekende in de cryptocurrency-sector. In het verleden werkte het samen met crypto-centrische bedrijven zoals BitPay en Wirex bij het ontwikkelen van cryptocurrency-kaarten, hoewel ze geen gebruik maakten van de infrastructuur vanMastercard zelf.

De aankondiging van MasterCard om de cryptocurrency-sector te betreden, komt op een moment dat institutionele crypto-acceptatie toeneemt.

Deze week deed Elon Musk’s Tesla bijvoorbeeld een Bitcoin (BTC) -aankoop ter waarde van $ 1,5 miljard. In zijn financiële aangifte gaf de fabrikant van elektrische auto's aan dat een deel van zijn balans nu de belangrijkste cryptocurrency omvat.

Volgens David Lawant, een Bitwise-onderzoeker, maakt Tesla’s BTC bezit ongeveer 7,7 procent uit van de bruto-cashtoewijzing van het bedrijf en 15,1 procent van de netto kaspositie.

Door de enorme Bitcoin-aankoop staat Tesla bovenaan bij andere instellingen met een grote BTC-positie. Ook Microstrategy, een bedrijf voor bedrijfsanalyse, zit in een vergelijkbare positie, nadat het bedrijf van Bitcoin een strategische reserve maakte.

Afgezien van het betreden van de cryptoscene, doen eerdere deelnemers opnieuw hun belofte.

Vorige week zei PayPal bijvoorbeeld dat hun eerste lancering "de verwachtingen overtrof", wat hen ertoe aanzette hun "roadmap rond crypto" in 2021 uit te breiden.

PayPal's CEO, Dan Schulman, zei dat hij samenwerkt met centrale banken en toezichthouders om te proberen een toekomst zonder fysiek geld 'vorm te geven'.

PayPal zal ook zijn crypto-aanbod uitbreiden m.b.t. het kopen, verkopen en aanhouden van virtuele valuta, om zijn klanten in staat te stellen crypto te gebruiken om te betalen voor goederen en diensten bij zijn 29 miljoen verkopers wereldwijd.

Apple "zou" de volgende moeten zijn om crypto te accepteren

Nu Tesla een impuls heeft gegeven aan institutionele crypto-acceptatie, is de speculatie toegenomen over het volgende grote bedrijf dat de crypto-wereld zal betreden. Sommigen, zoals RBC Capital Markets, denken dat Apple de volgende zou moeten zijn die digitale activa ondersteunt.

Een RBC-analist, Mitch Steves, merkte op dat Apple een geweldige markt zou kunnen creëren als het zijn Apple Wallet zou omzetten in een virtuele valuta-exchange. Steve voegde eraan toe dat de conversie minder onderzoek en ontwikkeling zou kosten, maar de iPhone-maker "meer dan $ 40 miljard aan jaarlijkse inkomsten" zou opleveren.

De analist gaf voorbeelden van Coinbase, Square en PayPal, terwijl hij opmerkte dat ze "het [crypto] exchangemodel als een echt bedrijf hebben gevalideerd".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram