Bill Gates stelt opvatting over Bitcoin bij

 

Microsoft-oprichter Bill Gates is vroeger altijd een tegenstander geweest van Bitcoin en van digitale valuta’s in het algemeen. Echter lijkt hier verandering in te zijn gekomen. Bill Gates heeft namelijk een nieuw standpunt ingenomen over Bitcoin als investering.

De opvatting van Bill Gates

Bill Gates geeft in twee afzonderlijke interviews gepraat over de stijging van de populariteit van onder andere Bitcoin. In het interview met CNBC werd hem gevraagd hoe hij over Bitcoin denkt in de context van klimaatverandering. Het is namelijk zo dat het minen van Bitcoin veel energie vraagt. Hij zei hierover het volgende:

Ik bezit geen Bitcoin. Ik zit niet short in Bitcoin. Ik heb dus een neutrale kijk ingenomen. Bitcoin kan op en neer gaan op basis van de manie of wat de opvattingen ook zijn. Ik ken geen manier om te voorspellen hoe dat zal verlopen”

De Microsoft-oprichter voegde hier het volgende aan toe: "Ik denk wel dat het verplaatsen van geld naar een meer digitale vorm en het verlagen van de transactiekosten iets is wat de Gates Foundation doet in ontwikkelingslanden. Maar daar doen we het zo dat je de transacties kan terugdraaien, zodat we volledig zicht hebben op wie wat doet. Het gaat niet om belastingontwijking of illegale activiteiten."

De voorgaande opvatting van Gates

Gates is vroeger nooit echt een fan geweest van Bitcoin. In een interview met CNBC in 2018 spraken hij en de bekende belegger Warren Buffett over de vraag of Bitcoin waardeloos is. Hierover zei hij destijds het volgende: "Als een activaklasse produceer je niets en dus moet je niet verwachten dat het omhoog gaat. Het is een soort pure 'greater fool theory' type investering.  Ik zou het shorten als er een makkelijke manier was om het te doen." Deze opvatting bleek natuurlijk niet helemaal terecht te zijn want sinds de afgelopen paar maanden is de koers van de Bitcoin echt door het dak gegaan.

Een wereld zonder cryptocurrency?

In het andere interview beantwoorde Gates de vraag welke technologie we volgens hem zouden kunnen missen op deze. Hij zei dat de manier waarop cryptocurrency vandaag de dag werkt, het makkelijk maakt om er criminele activiteiten mee uit te voeren. Gates voegde hier snel aan toe: "Ik had waarschijnlijk biowapens moeten zeggen. Dat is echt een slechte zaak. Daar zouden we geen technologie voor moeten hebben."

Ondertussen heeft Microsoft een patent gekregen voor een "cryptocurrency system using body activity data." Dit speciale systeem maakt gebruik van onder andere hersengolven en lichaamswarmte bij het uitvoeren van online taken zoals het gebruik van zoekmachines, chatbots en het lezen van advertenties. Dit laat dus zien dat Gates denkt dat de onderliggende techniek wel handig is, maar dat je het als investering beter links kunt laten liggen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram