Hoofd Fed Reserve Bank: het is een dollareconomie, of de Bitcoin koers nu omhoog of omlaag gaat

Federal Reserve Bank (FED) Saint Louis 

James Bullard, het hoofd van de federal reservebank van St. Louis, gaf zijn mening over de toekomst van Bitcoin. De topman is ervan overtuigd dat virtuele valuta geen grote invloed hebben op de Amerikaanse dollar. Bullard vergeleek BTC met eerdere impopulaire dollarversies die vóór de Amerikaanse burgeroorlog door financiële instellingen waren uitgegeven. Hij voegde eraan toe dat Bitcoin waarschijnlijk dezelfde route zal volgen.

In een gesprek met CNBC zei de president van de St. Louis Fed dat ondanks de stijgende acceptatie van Bitcoin en de torenhoge koers, de Amerikaanse dollar nog steeds sterk staat als de wereldwijde reservevaluta. Bullard heeft een diverse achtergrond in economie en is sinds 2008 president van de federal reservebank van St. Louis.

Het is een dollareconomie "zover het oog kan zien"

James BullardBullard legde zijn mening uit en zei dat hij zich alleen concentreert op "Fed-beleid", waarvan hij gelooft dat het een dollareconomie schetst "zover het oog reikt."

Over de positie van goud en Bitcoin in de economie zei de Fed-president dat de prijzen van de twee activa de Amerikaanse dollar niet bedreigen, of de goudprijs en de BTC koers nu omhoog of omlaag gaan.

De topman maakte zich echter zorgen over het stijgende aantal cryptocurrencies dat betrokken is bij financiële transacties. Bullard vroeg zich af waarom mensen privévaluta gebruiken, terwijl de Amerikaanse dollar ook "elektronisch kan worden verhandeld".

Wederom geïnspireerd door de tijd vóór de burgeroorlog, zei Bullard dat banken toen verschillende valuta's uitgaven. Het was vergelijkbaar met als JPMorgan en Bank of America bijvoorbeeld ieder verschillende dollarversies zouden uitgeven.

Interessant genoeg werd elke versie "met verschillende kortingen" verhandeld in vergelijking met een andere. Bullard merkt op dat het systeem de harten van mensen toen niet heeft gewonnen, en hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren met Bitcoin en het hele scala aan andere cryptocurrencies dat momenteel in omloop is.

Het hoofd van de Fed gaf een voorbeeld van 'Starbucks binnenlopen', met de mogelijkheid om te betalen met Ethereum (ETH), Ripple (XRP), de dollar of Bitcoin (BTC), wat niet goed is. Hij voegde eraan toe dat het de Amerikaanse dollar was die het speelveld tijdens de burgeroorlog heeft geëgaliseerd.

Bullard ziet echter niets slechts in Bitcoin en noemt het een normale "valutaconcurrentie" die er ook in het verleden is geweest.

In de fiat-wereld zei de bankdirecteur van St. Louis dat de Japanse yen en de euro hebben geprobeerd de dollar omver te werpen, maar dat is niet gelukt en zal dat ook nooit lukken. Hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat privévaluta's de positie van goud in de economie zullen overtreffen. Als zodanig heeft Bullard er vertrouwen in dat de toekomst op een stabiele dollarbasis staat.

Sommigen hebben een andere mening, BTC vervangt de dollar

Echter, sommige financiële analisten zijn het niet eens met Bullard's opvattingen over de plaats van Bitcoin in de economie.

Ruchir Sharma, de belangrijkste internationale strateeg van Morgan Stanley, merkte bijvoorbeeld op dat Bitcoin opmerkelijke vooruitgang had geboekt bij het vervangen van 'de dollar als ruilmiddel'.

Door middel van een rapport dat op de website van JPMorgan werd gepubliceerd, merkte Sharma op dat cryptocurrencies eindelijk "uit de schaduw komen". De strateeg zei dat virtuele valuta aan populariteit winnen als opslagplaats voor waarde en als betaalmiddel.

Hij bleef opmerken dat er "fundamentele redenen" zijn om de groei te ondersteunen. Interessant genoeg is de prijs slechts een klein deel van de redenen.

Volgens Sharma is dit een van de redenen die de groei van Bitcoin aanwakkeren, omdat meer mensen het vertrouwen in door de overheid gecontroleerde valuta's verliezen als gevolg van 'massaal drukken van geld door centrale banken'.

Een andere belangrijke reden voor de toenemende acceptatie van Bitcoin, merkte de strateeg op, is de nieuwe generatie. Volgens Sharma zien millennials crypto als een superieure vorm van geld in vergelijking met fiat. De voortdurende investering van de jonge generatie in virtuele valuta heeft bijgedragen aan het verminderen van de volatiliteit van BTC, waardoor de aantrekkelijkheid van crypto's als gerenommeerde opslag van waarde verder is vergroot.

Van investeren tot het betalen van rekeningen

Sharma merkte op dat de jonge generatie BTC begroet vanwege zijn betrouwbaarheid, transparantie en overdraagbaarheid. De strateeg merkte op dat "dit crypto-vertrouwen" de capaciteit heeft om opkomende markten te beïnvloeden die geplaagd worden door "wantrouwen in de gecentraliseerde autoriteit".

Hij voegde eraan toe dat Bitcoin-investeerders overschakelen van het vasthouden van de crypto als een investering naar het gebruik ervan 'om rekeningen te betalen'. Sharma verwees naar het toenemende aantal online platforms dat cryptocurrency-betalingen accepteert als een manier om 'de dollar uit te dagen'.

Nadat Tesla bijvoorbeeld $ 1,5 miljard in Bitcoin had geïnvesteerd, zei de fabrikant van elektrische auto's dat het binnenkort ook BTC-betalingen zal gaan accepteren.

Afgezien van platforms die cryptobetalingen accepteren, beginnen traditionele betalingsverwerkers ook met cryptocurrency. Onlangs kondigde PayPal aan dat het zijn klanten niet alleen in staat zou stellen Bitcoin te houden, te verhandelen en op te slaan, maar ook te betalen voor goederen en diensten bij meer dan 26 miljoen handelaren wereldwijd. En ook Mastercard heeft al aangekondigd zich langzaam maar zeker op het crypto-pad te gaan begeven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram