Skip to main content

Bitcoin nieuws

Charlie Munger is niet bepaald positief over Bitcoin

 

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de bekende Berkshire Hathaway vicevoorzitter Charlie Munger. Dit is vandaag de dag nog altijd één van de meest populaire beleggers ter wereld.  Munger heeft onlangs zijn mening gegeven over Bitcoin en hij heeft daarbij geen blad voor de mond genomen. Hij heeft tijdens de jaarvergadering van Daily Journal namelijk het nodige over het project gezegd.

Wat heeft Charlie Munger gezegd?

Munger zei het volgende over zijn visie m.b.t. Bitcoin:

"Ik denk niet dat Bitcoin uiteindelijk het ruilmiddel voor de wereld zal worden. Het is te volatiel om goed te kunnen dienen als ruilmiddel."

Munger is de uitvoerend voorzitter van de Daily Journal, een technologie- en uitgeversbedrijf dat kranten bezit en gerechtelijke software uitgeeft. De reden dat Munger dit heeft gezegd is omdat dat centrale banken graag controle hebben over hun eigen banksysteem en hun eigen geldvoorraad.

Een substituut voor goud

Munger ziet Bitcoin als een soort kunstmatig substituut voor goud. Hij houdt niet van goud, dat is iets wat duidelijk te zien is aan het feit dat hij zelf helemaal geen goud bezit. Hierover zei hij het volgende:

"Omdat ik nooit goud koop, koop ik ook nooit Bitcoin. Ik raad andere mensen aan mijn voorbeeld te volgen”.

Munger zei dat Bitcoin hem deed denken aan een oud Oscar Wilde-citaat over de vossenjacht: "de jacht op het oneetbare door het onuitsprekelijke”. Een aandeelhouder vroeg Munger of de Daily Journal Tesla's voorbeeld zou volgen en Bitcoin op de balans zou zetten. Hier was hij stellig in, hij zei dat het bedrijf nooit zou gaan beleggen in Bitcoin.

Geen positief beeld

Op de vraag wat ongeloofwaardiger was, de aandelenkoers van Tesla of Bitcoin op 50.000 dollar, citeerde de 97-jarige miljardair Samuel Johnson: "Ik kan niet beslissen over de rangorde tussen een vlo en een luis, en ik voel hetzelfde over die keuzes."

Dit is niet de eerste keer dat Munger zich erg negatief uitlaat over Bitcoin. Samen met Buffett heeft hij een vrij negatieve houding tegenover de cryptomarkt. In 2018 vergeleek Buffett Bitcoin met rattengif. 

"Ik denk dat elke keer dat je een niet-productief activum koopt, je erop rekent dat iemand anders, later, een niet-productief activum zal kopen, omdat ze denken dat zei dat weer aan iemand anders kunnen verkopen voor meer geld," zei Buffett op de Berkshire jaarvergadering in 2018.

Ondanks de negatieve houding van Buffett en Munger zijn er natuurlijk heel veel experts die juist wel denken dat Bitcoin een goede toekomst zal hebben. Zo weten we bijvoorbeeld dat de bekende miljardair belegger Mark Cuban aardig wat cryptocurrency bezit en de bekende Hedgefonds manager Jeffrey Gundach liet recent weten van mening te zijn veranderd over Bitcoin. Hij staat er nu positief tegenover. Dit laat zien dat lang niet iedereen met een donkere blik naar de crypto-markt kijkt. En laten we eerlijk zijn, wellicht is Munger met zijn 97 jaar gewoon wat te oud om nog iets nieuws en vooruitstrevends als cryptovaluta te omarmen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram