Skip to main content

Bitcoin nieuws

Cryptocurrency-verbod in India kan reëel zijn, maar Crypto Community denkt van niet

Nirmala Sitharaman 

In tegenstelling tot de verwachtingen van de Indiase cryptocurrency-gemeenschap, kan een crypto-verbod in India reëel zijn. Volgens de minister van Financiën van het land zal er echter een proeffase zijn voordat de definitieve beslissing wordt genomen.

Als zodanig houden crypto-supporters in India de ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Een kabinetsnota met een virtuele valutapeiling bevindt zich momenteel in de laatste voorbereidingsfase, waarna het kabinet zijn visie zal geven.

Op zondag meldde Reuters dat Indiase wetgevers een wet voorbereiden om Bitcoin en andere cryptocurrencies strafbaar te stellen. Als gevolg hiervan zou het een overtreding zijn om virtuele valuta te verhandelen of aan te houden. Reuters haalde een anonieme hoge overheidsfunctionaris aan die op de hoogte is van de gebeurtenissen.

Geen Bitcoin-mining en -handel

Volgens de bron zal het wetsvoorstel ook het minen van en handelen in cryptocurrency verbieden. Met name voor degenen die diep geworteld zijn in de crypto-industrie, zal de aanstaande wet hen "zes maanden de tijd geven om hun bezit te liquideren".  Na die periode krijgen ze een boete wanneer ze hun crypto-activiteiten voortzetten.

Het wetsvoorstel heeft een grote kans om wet te worden, aangezien de Indiase premier, Narendra Modi, een meerderheid in het parlement heeft.

De Indiase cryptogemeenschap heeft echter uiteenlopende opvattingen over een belemmerend cryptoverbod. Ze zijn van mening dat de informatie die door Reuters wordt verstrekt, achterhaald is. Voor hen heeft Nirmala Sitharaman, de minister van Financiën van het land, hen de afgelopen tijd verzekerd dat Bitcoin en andere crypto's in India zullen mogen blijven bestaan.

Toen ze in het weekend met India Today sprak, gaf Sitharaman commentaar op virtuele valuta en Bitcoin-voorschriften. De minister van Financiën zei dat een 'kabinetsnota' over virtuele activa bijna klaar is voor herziening door het kabinet. De minister beantwoordde een vraag of India misschien geen andere keus heeft dan virtuele valuta zoals Bitcoin te omarmen.

Ze voegde eraan toe dat het Hooggerechtshof van het land al een standpunt heeft ingenomen over virtuele valuta, en dat de RBI (Reserve Bank of India) binnenkort de weg vooruit zal bieden met betrekking tot een digitale roepie.

Verder bevestigde ze dat de regering niet 'alle opties uitschakelt'. Een manier om dit te bereiken, is door crypto- en blockchain-investeerders een bepaald tijdsbestek te geven om te experimenteren. De minister van Financiën merkte echter op dat de nota die wordt voorbereid voor het kabinet enkele gerichte cryptoregels bevat.

Er is nog steeds een sprankje hoop voor crypto-investeerders

Begin deze maand zei Sitharaman dat de Indiase regering een intens geplande 'positie' inneemt en open staat voor het virtuele activa-ecosysteem. Ze voegde eraan toe dat de regering momenteel onderzoekt hoe de experimenten moeten worden uitgevoerd.

Het zijn deze opmerkingen waarop Indiase cryptoliefhebbers hun hoop vastpinnen. Ze denken dat hun regering eerder geneigd is om cryptocurrencies te reguleren in plaats van te verbieden.

De minister merkte op dat India een probleem heeft met virtuele privé-activa. Het land zou echter wel gebruik maken van blockchain-technologie en fintech promoten. De functionaris voegde eraan toe dat de regering geen "probleem met technologie" heeft en "geen kwaad ziet in het benutten van de technologie".

Ze merkte ook op dat de regering sancties zou opgeleggen aan degenen die hun crypto's niet zouden hebben verkocht tegen het einde van de uitstelperiode.

In 2019 heeft de interministeriële commissie een cryptowet opgesteld waarin een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar wordt voorgesteld voor mensen die cryptocurrencies hebben gemined, verkocht, overgedragen, verhandeld, uitgegeven, aangehoud of vervreemd.

Het op handen zijnde verbod moet nog bezinken

Voordat de aangekondigde duisternis echter aanbreekt, koesteren cryptocurrency-handelaren in het land zich in de stijging van de Bitcoin koers die een nieuw record bereikte van meer dan 60.000 US dollar.

 

De koersstijging van BTC viel samen met een stijging van de handelsvolumes op Indiase crypto-exchanges en een stijging van nieuwe aanmeldingen. Volgens de CMO van ZebPay, Vikram Rangala, was hun "volume per dag in februari 2021" bijvoorbeeld gelijk aan "heel februari" vorig jaar. Bovendien verwelkomde een van India's oudste cryptoplatforms, Unocoin, 20.000 nieuwe gebruikers in de eerste twee maanden van dit jaar.

Volgens Sumnesh Salodkar, een Indiase cryptohandelaar, neemt de waarde van crypto 'elke maand' snel toe en is er geen tijd 'om aan de zijlijn te zitten'. De handelaar voegde eraan toe dat de stijging de hebzucht van investeerders aanwakkert, waardoor ze tijdelijk een belemmerend verbod vergeten.

Als het verbod werkelijkheid wordt, zou India de eerste grote economie zijn die het bezit van cryptovaluta criminaliseert. Zelfs China, dat een verbod op de handel in cryptovaluta en mijnbouw heeft, stelt het bezit hiervan vrij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram