Skip to main content

Bitcoin nieuws

Inflatie? Hyperinflatie? De angst op Wall Street groeit

Inflatie: Vrijheidsbeeld gaat ten onder in zee van dollars 

Als je de laatste krantenkoppen van Wall Street volgt of als je door FinTwit of Reddit bladert, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er onder beleggers een sterke angst groeit over de mogelijkheid van aanstaande hyperinflatie. Mainstream-sites zoals Bloomberg hebben een grote invloed op het sentiment van retailbeleggers, dus als redacteur Peter Coy zegt “to tune out the hyperinflation hype,” dan kun je geloven dat dit een impact zal hebben op hoe de dagelijkse handelaar denkt. Aan de andere kant van de medaille heeft Bank of America onlangs een onderzoek uitgevoerd onder institutionele beleggers die enkele van de grootste fondsen op Wall Street beheren. Wilt je een gokje wagen over hoe ze dachten over inflatie? Over de hele linie was hoger dan verwachte inflatie de grootste zorg voor de voortgang in 2021, met een voorsprong op COVID-19, plotselinge monetaire beleidswijzigingen en zelfs een mogelijke zeepbel op Wall Street.

"Meme economie" 

De afgelopen weken hebben nieuwe investeerders wakker geschud, aangezien de marktvolatiliteit een correctie heeft veroorzaakt in de snelgroeiende en technische industrieën. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, blijft stoïcijns en onwankelbaar wanneer hem wordt gevraagd naar de stijgende inflatie, zelfs nu de Amerikaanse regering nog eens $ 1,9 biljoen aan stimuleringsmaatregelen uitdeelt om de economie te stimuleren die uit de pandemie komt. Sinds Powell begin maart een interview gaf voor een Wall Street Journal Jobs Summit, werden de 10-jarige Amerikaanse obligatiemarkten het slachtoffer van een massale uitverkoop. Dat is het moment waarop Coy zijn hoofdartikel over de huidige hysterie rond inflatie schreef als 'meme-economie' die opzettelijk werd georkestreerd om nog meer vaart achter de bullish run van Bitcoin te zetten, lang gezien als een afdekking voor inflatie en als een basis voor meme-investeringen.

Onderzoeksrapport Bank of America 

De Bank of America rapporteerde de resultaten van haar onderzoeks-enquête, nadat ze 220 van de beste fondsmanagers had geïnterviewd die toezicht houden op een totaal beheerd vermogen van $ 630 miljard. Al met al gaf 37% van de geïnterviewde fondsmanagers aan dat stijgende inflatie de grootste bedreiging vormt voor de aandelenmarkt, en maar liefst 93% van hen gelooft volledig dat de inflatie in 2021 zal blijven stijgen. Het was echter niet allemaal negatief. De helft gelooft ook dat de wereldeconomie goed op weg is naar een herstel na de pandemie. In feite leek het optimisme rond een economisch herstel op te wegen tegen de dreigende vrees voor hyperinflatie, zozeer zelfs dat de meesten geloven dat een V-vormig herstel tot de mogelijkheden behoort.

De balanceer-act van Jerome Powell 

Powell heeft de komende weken nog een aantal openbare optredens gepland om te bespreken hoe de economie zich herstelt, terwijl Amerika en de wereld langzaam beginnen te heropenen. De Fed-voorzitter heeft zijn handen vol als hij probeert een balanceer-oefening te doen waarbij hij aan verschillende hefbomen trekt om de inflatie langzaam op te voeren en tegelijkertijd de korte rente laag te houden. Woensdag versterkte de Federal Reserve nog eens hun overtuiging om de rente pas in 2023 te verhogen, iets waardoor de aandelenmarkt een sprong voorwaarts maakte, hoewel dat van korte duur was, aangezien de uitverkoop op donderdag doorging. De inflatie zal naar verwachting later dit jaar grotendeels 2,4% bedragen, in tegenstelling tot de initiële schatting van de Federal Reserve van 1,8%. Hoewel het verschil voor sommigen onbeduidend lijkt, zijn veel macro-economen bezorgd dat dit misschien wel voldoende is om het volledige economische herstel te stagneren.

Derde golf? 

We hebben schijnbaar het ergste van het nieuwe coronavirus gezien, en nu de immuniteit van de kudde zich langzaam ontwikkelt naarmate er meer vaccindoses aan het grote publiek worden verstrekt, is het optimisme over het economisch herstel het sterkst sinds vorig jaar. Toch blijven hele industrieën gesloten, inclusief delen van het entertainment en de horeca, de detailhandel en een luchtvaartindustrie die nog een stimulans nodig had om operationeel te blijven. Terwijl de hoop weer opleeft dat de wereld het ergste van de COVID-19 pandemie heeft gezien, heeft een nieuwe uitbraak in Europa nieuwe lockdown-maatregelen en een mogelijke derde golf van nieuwe gevallen veroorzaakt. De laatste keer dat dit gebeurde, werd Amerika slechts drie maanden later getroffen door zo’n zelfde nieuwe golf.

Cryptovaluta en NFT's 

Meme-economie of niet, veel investeerders, ook institutionele, zijn overgestapt op alternatieve vormen van investeringen die niet direct aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld. Cryptocurrencies zijn geëxplodeerd en hoewel Bitcoin nog steeds regelmatig sterke volatiliteit vertoont, hebben we ook de BTC koers gestaag zien stijgen naarmate de gesprekken over inflatie toenemen. Beleggers hebben ook gezocht naar digitale investeringsvormen zoals NFT's of Non Fungible Tokens, die hun waarde behouden op de Ethereum Blockchain en kunnen beschermen tegen een devaluatie van fiatvaluta. Er is een oud gezegde bij beleggen: “Volg het grote geld”. Hoewel er momenteel een kloof is tussen Wall Street en particuliere beleggers, is het nog steeds de moeite waard om het advies van fondsbeheerders op te volgen terwijl we ons een weg banen door deze onzekere tijden. Als hun grootste zorg op dit moment de inflatie is, dan zou het ook de jouwe moeten zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram