Skip to main content

Bitcoin nieuws

Amerikaanse Centrale Bank lanceert digitale dollarprototypes en China is klaar voor massale uitrol van de digitale yuan-wallet

Digitale Yuan 

De Federal Reserve van de Verenigde Staten is bezig aan het laatste deel van een digitaal dollar prototype. Volgens het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Boston Fed zouden de eerste twee prototypes begin juli klaar zijn.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei onlangs dat de plannen van de Centrale Bank van het land om een ​​digitale dollar te ontwikkelen, in een stroomversnelling komen. MIT en de Boston Fed zullen naar verwachting in de nabije toekomst de eerste iteratie van een digitale dollar uitbrengen.

James Cunha, het projecthoofd van de Boston Fed, vertelde Bloomberg dat de Fed en MIT in het derde kwartaal van dit jaar voorbeelden zouden kunnen geven van wat ze van plan zijn. De voorbeelden omvatten platforms met de mogelijkheid om transacties uit te voeren, virtuele dollars op te slaan en te verplaatsen.

De prototypes bieden een basis, geen compleet product

De prototypes bieden een basis om op voort te bouwen. Hij merkte echter op dat er grote grijze gebieden zijn met betrekking tot de virtuele dollar waar het Congres, de Schatkist en de Centrale Bank van het land over moeten bepalen.

Ze omvatten: of klantaccounts moeten worden beheerd door de Fed, of de digitale valuta privacymogelijkheden zal hebben en of de beveiligingsfuncties bescherming bieden tegen cyberaanvallen.

Hij bleef opmerken dat het werk van de Fed niet noodzakelijk is om het hele ecosysteem op te bouwen, maar om een ​​basis en een globaal idee te geven van wat er mogelijk is.

Cunha zei echter dat ze niet zouden wachten tot de grijze gebieden zijn gladgestreken, aangezien ze "een jaar of zo achterlopen". Hij merkte op dat het vroeg genoeg vrijgeven van het prototype tot een "serieus debat" in de industrie zou leiden.

Interessant genoeg gaf Powell aan dat de Fed een virtuele dollar volledig zou omarmen als de valuta de goedkeuring krijgt van de gekozen leiders in het land. Hij voegde eraan toe dat het virtuele dollarproject bovenaan de prioriteitenlijst staat. Volgens Powell moeten de wetgevers van het land "een machtigingswet" invoeren.

China geeft zijn digitale yuan via een beperkt aantal mensen vrij aan het publiek

Terwijl de Amerikaanse Fed zich voorbereidt om een ​​digitaal dollar-prototype vrij te geven, geeft China zijn digitale yuan-portemonnee vrij aan Chinese burgers. Volgens het hoofd van het Digital Currency Research Institute, Ma Changchun, kunnen inwoners van Shanghai en Peking nu een virtuele yuan-portemonnee aanvragen. Merk op dat het instituut wordt gerund door de centrale bank van het land, de People's Bank of China (PBoC).

Onlangs zei Securities Times, een Chinese publicatie, dat de wallet klaar is voor openbaar gebruik en compatibel is met het virtuele valutaproject van PBoC. Uit het rapport blijkt dat zes door de overheid gecontroleerde banken klaar staan ​​om de inwoners van Peking en Shanghai van de portemonnee te voorzien.

De zes financiële instellingen zijn de China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Postal Savings Bank of China, Bank of Communications, Industrial Bank en de Bank of China.

Het project komt op een moment dat de digitale valuta van de Chinese centrale bank (CBDC) grip begint te krijgen onder handelaren in het land.

Uit rapporten blijkt dat degenen die de digitale yuan bezitten, deze kunnen uitgeven via automaten in het handelscentrum Xujiahui en de metro van Shanghai. Huijin-warenhuizen ondersteunen ook betalingen die worden gedaan met behulp van PBoC's CBDC.

Meituan en andere internetplatforms hebben ook interesse getoond in het uitproberen van de virtuele yuan. China koos voor de zes commerciële banken die eigendom waren van de overheid na rigoureuze tests die 12 maanden duurden. De whitelisting voor de digitale portemonnee is beschikbaar bij de geselecteerde verkooppunten van de banken.

Er geldt een betalingslimiet van 1.000 yuan

Volgens rapporten heeft de virtuele portemonnee een gelaagd systeem, waarbij degenen op het laagste niveau betalingen mogen doen van maximaal 1.000 yuan per 24 uur. Ze kunnen echter upgraden naar een hoger niveau om een ​​hogere limiet te krijgen.

Om de virtuele portemonnee aan te vragen, kunnen gebruikers een Q.R. code scannen die een link naar de CBDC-portemonnee biedt. Volgens het personeel van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC):

"De eerste stap is het scannen van de QR-code om informatie toe te passen en te registreren; na ontvangst van het succesvolle sms-bericht, scan je de code opnieuw om de digitale RMB-app (renminbi) van de centrale bank te downloaden. Registreer je daarna in de app om een ​​ICBC wallet te openen."

Ondanks dat er een maximale betalingslimiet is, kunnen gebruikers geld van bankpassen overboeken naar de digitale portemonnee.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram