De vrees voor inflatie neemt toe, nu centrale bankiers en reguliere media het publiek proberen te overtuigen dat alles in orde is
Volgens schattingen zijn in 2020 meer dan 20% van alle dollars die ooit zijn gemaakt, gedrukt onder het mom van de strijd tegen de coronavirus-pandemie. Er is geen einde in zicht aan de stijgende overheidsuitgaven. Uit enquêtes blijkt dat het grote publiek zich steeds meer zorgen maakt over de devaluatie van de Amerikaanse dollar, maar de centrale bankiers en de reguliere media zijn ervan overtuigd dat er niets is om bezorgd over te zijn. Is het waar dat de vrees voor inflatie ongegrond is?
Onderzoek naar angst voor inflatie onder Amerikanen
Een recent onderzoek uitgevoerd door een consumenteninformatiebedrijf CivicScience onder een groep van 2.600 respondenten laat geen twijfel bestaan: Amerikanen zijn bang voor inflatie.
Volgens de peiling maakt een verbazingwekkende meerderheid van 77% van de ondervraagden zich zorgen over de toenemende devaluatie van de Amerikaanse dollar. Een groot aantal van de respondenten verklaarde ook "zeer bezorgd" te zijn over de stijgende inflatie.
Uit het onderzoek van CivicScience blijkt dat jongere mensen zich het meest zorgen maken over inflatie. In de jongste ondervraagde groep - 18-24 jaar - zei meer dan de helft van de respondenten (52%) dat ze "zeer bezorgd" waren over de toenemende inflatie, terwijl 28% verklaarde "enigszins bezorgd" te zijn.
Terwijl de mensen van 25-34 en 35-54 jaar over het algemeen minder bezorgd waren over de inflatie dan de jongere volwassenen, maakte een kleiner percentage van hen zich grote zorgen. Binnen de groep van 25-34 jaar was 50% "zeer bezorgd" en 31% "enigszins bezorgd". In de leeftijd van 35-54 jaar was het hoogste percentage mensen - 84% - bezorgd over inflatie, maar slechts 48% was "zeer bezorgd".
De oudste ondervraagde groep, 55+, had het minste aantal mensen dat erg bezorgd was over inflatie - slechts 37%. Toch zei nog steeds meer dan 80% van de ondervraagden uit deze demografische groep zich zorgen te maken over inflatie.
Over het geheel genomen, op basis van een gemiddelde van alle ondervraagde leeftijdsgroepen, toonde de enquête van CivicScience aan dat 77% van de Amerikanen zich zorgen maakt over inflatie, waarbij ongeveer de helft van de jongere respondenten verklaart "zeer bezorgd" te zijn over de devaluatie van de dollar.
Het lijkt erop dat inflatie een ernstige reden tot bezorgdheid is voor het Amerikaanse volk. Volgens de gegevens die door een financiële instelling ZeroHedge zijn verzameld met behulp van Google Trends-analyse, was de term 'inflatie' de afgelopen maanden een van de meest populaire zoekopdrachten in de Google-zoekmachine. Specifiek in de laatste week van februari haalde het woord 'inflatie' de score van 100 op Google Trends, wat duidt op maximale interesse.
Overheid ontkent het inflatieprobleem
Het is schokkend dat, aangezien het Amerikaanse publiek duidelijk bezorgd is over stijgende prijzen die worden veroorzaakt door het onbeperkt drukken van geld, centrale bankiers campagne voeren om de mensen ervan te overtuigen dat alles in orde is en dat er niets aan de hand is.
De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell heeft in een interview met de Wall Street Journal verklaard dat hij zich helemaal geen zorgen maakt over inflatie. Powell beweert dat de Amerikaanse economie al aan het herstellen is van de coronapandemie en dat er geen redenen zijn om bezorgd te zijn.
Vertegenwoordigers van de lokale Federal Reserve sloten zich aan bij de mening van Jerome Powell. Raphael Bostic, de president van de Federal Reserve van Atlanta, merkte op dat als de inflatie stijgt tot 2% of zelfs 2,4%, er geen reden tot ongerustheid is, aangezien "de prijzen stevig zijn". Charles Evans, president van de Cleveland Federal Reserve, ging zelfs nog verder en zei dat inflatie eigenlijk een goede zaak is, omdat "te veel inflatie niet goed is".
Janet Yellen, de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën in de regering van president Joe Biden, deelde ook een soortgelijk sentiment met Powell tijdens haar bevestigings-hoorzitting in de Senaat. Yellen is van mening dat het feit dat alleen al in 2020 meer dan 20% van alle dollars werd gedrukt, niets is om je zorgen over te maken, en dat zelfs extra massale stimuleringspakketten die in de toekomst worden geïntroduceerd, geen alarmerende devaluatie van de Amerikaanse dollar zullen veroorzaken.
Ook deskundigen maken zich zorgen om inflatie
Ondertussen beginnen niet alleen het grote publiek, maar ook onafhankelijke experts zich steeds meer zorgen te maken over inflatie.
Manoj Pradhan, een voormalig algemeen directeur van Morgan Stanley, heeft onlangs opgemerkt dat inflatie zeer binnenkort een ernstig probleem zou kunnen worden. Pradhan is van mening dat de ongebreidelde gelddruk onder het mom van de coronapandemie die in 2020 begon, nu al zijn tol eist van de economie, en dat de prijzen van artikelen zoals voedsel en hout snel stijgen.
De houtprijzen in de VS zijn momenteel zo volatiel dat veel bedrijven bepaalde projecten hebben moeten uitstellen. De situatie in de voedingsindustrie is even slecht, want uit een recent onderzoek van Yahoo Finance blijkt dat 17 grote voedingsbedrijven zich zorgen maken over de devaluatie van de dollar.
Manoj Pradhan waarschuwt dat de huidige situatie nog maar het begin is. Pradhan beweert dat de prijzen in 2021 zullen blijven stijgen, maar de echte problemen zullen in 2022 beginnen wanneer de inflatie andere industrieën en sectoren van de economie, zoals de huizenmarkt, zal gaan treffen.
Media proberen inflatierisico te bagatelliseren
Waarschuwingen van experts zoals Pradhan en onmiskenbare zorgen van het grote publiek worden genegeerd door de reguliere media. De New York Times publiceerde onlangs een artikel waarin werd beweerd dat er geen bewijs is voor stijgende prijzen, en andere mediakanalen zoals Financial Times en Bloomberg besloten de mensen die vreesden voor de devaluatie van de dollar te bespotten door te zeggen dat ze geloven in 'meme-economie' en 'inflatie-boeman".
De richting van de geldstromen en de prijzen zelf zullen het ultieme antwoord geven
Terwijl bankiers en de media het publiek proberen te overtuigen dat alles in orde is, proberen steeds meer mensen hun geld over te hevelen naar activa die worden gezien als veilige havens, om hun spaargeld tegen inflatie te beschermen. Terwijl goud, traditioneel de veilige haven, de laatste tijd ondermaats presteert, is de populariteit van Bitcoin enorm toegenomen sinds het begin van de coronapandemie. Toch worden ook voor de goudprijs nog goede dingen verwacht dit jaar. Als je het slimme geld (hedgefondsen en grote beleggers) volgt, dan kan je al zien welke richting het op gaat m.b.t. inflatie. Feit is dat deze groep het afgelopen jaar in toenemende mate investeert in inflatiehedges zoals Bitcoin en goud.
Wie heeft gelijk: onafhankelijke experts en gewone mensen die de stijgende prijzen uit eerste hand ervaren, of centrale bankiers en reguliere mediajournalisten? Binnenkort kunnen we het antwoord op deze vraag weten door te kijken naar de prijzen van alledaagse artikelen in de winkelschappen.