Komt met het afnemen van de Covid-19 pandemie het inflatiespook om de hoek kijken?
Het is het gesprek van de financiële sector sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie, die de wind uit de zeilen van de sterkste economie ter wereld dreigde te slaan. Meer dan $ 4 biljoen USD aan stimuleringsmaatregelen is ondertekend en goedgekeurd door zowel president Trump als president Biden, in de hoop het financiële welzijn van de burgers te ondersteunen en wat broodnodige liquiditeit in de zwaarst getroffen sectoren te injecteren. Op 15 maart werd het meest recente pakket, ter waarde van $ 1,9 biljoen USD, verspreid over bankrekeningen in het hele land, en de berichten op straat zijn dat president Biden nog lang niet klaar is met het helpen van degenen die hem aan de macht hebben gebracht.
Het voorgestelde volgende stimuleringspakket heeft naar verluidt betrekking op de infrastructuur en zal, zoals het er nu naar uitziet, het grootste zijn tot nu toe, waardoor de balans op een duizelingwekkende $ 3 biljoen USD zal doorslaan. De infrastructuur in kwestie zou zijn om de huidige omstandigheden van scholen en ziekenhuizen te verbeteren, met een gezinsvriendelijk doel dat, volgens de Democraten, kiezers in het hele land zal aanspreken. Ongetwijfeld zal een nieuwe injectie van stimuleringscontroles ook fungeren als een spreekwoordelijke bungelende wortel, ondanks het feit dat de werkloosheidscijfers verbeteren nu delen van het land de COVID-19-beperkingen beginnen op te heffen en lokale economieën heropenen.
Schadelijk voor de waarde van de dollar
De heersende retoriek blijft dat de verdere injectie van stimuleringspakketten ernstige schade zal toebrengen aan de langetermijnwaarde van de Amerikaanse dollar en een periode van snelle inflatie in gang zal zetten. We hebben al gezien dat marketmakers en institutionele beleggers zich zorgen maken over de stijgende inflatie, aangezien de aandelen- en financiële markten een niveau van volatiliteit ervaren die niet meer is gezien sinds maart vorig jaar. De resulterende correctie in snelgroeiende sectoren met enorme waarderingen, zoals technologie, hebben veel van de winsten uitgewist die werden geboekt tijdens de bullmarkt van vorig jaar.
Maar het lijkt erop dat minister van Financiën Janet Yellen zich minder zorgen maakt, daarbij verwijzend naar het recente voorstel van president Biden om de vennootschapsbelasting te verhogen van 21% naar 28%, als een manier om de kosten te dekken. Toen Yellen werd gevraagd naar de vrees voor stijgende inflatie door aanhoudende stimuleringsmaatregelen, zei ze: “Ik betwijfel ten zeerste of het inflatoire druk zal veroorzaken. Het probleem is al heel lang de inflatie die te laag is, niet de inflatie die te hoog is. " Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, kan het daar echter niet mee eens zijn, aangezien hij stellig verwacht dat de inflatie in 2021 zal blijven stijgen. Hoewel hij het met Yellen eens is dat de inflatie waarschijnlijk niet uit de hand zal lopen, zoals sommige analisten verwachten.
Verzet van de Republikeinen
Politiek gezien hebben de Republikeinen zich al verzet tegen het volgende stimuleringspakket, geleid door partijleider Mitch McConnell. De Kentucky Senator pleitte bij zijn Republikeinse collega's en zei: "We horen dat de komende maanden een zogenaamd infrastructuurvoorstel zou kunnen komen dat in feite een Trojaans paard zou kunnen zijn voor enorme belastingverhogingen en ander baanbrekende, linkse beleidsmaatregelen." Inderdaad, de Republikeinen hebben president Biden tot dusver bijna bij elke stap verzet gegeven, en het is een strijd geweest voor de nieuwe president om tweeledige steun te krijgen, vooral als het gaat om verdere stimulering.
Effect op crypto- en aandelenmarkten
In termen van micro-economische vooruitzichten op de aandelen- en cryptocurrency-markten, moet elke verdere stimulans worden gezien als een nieuwe injectie voor particuliere beleggingen. Voorafgaand aan het pakket van 15 maart werd geschat dat ten minste $ 190 miljard direct in de aandelenmarkt en crypto-markt zou worden gestoken, omdat beleggers proberen snel rendement te behalen op de plotselinge instroom van nieuw kapitaal. Hoewel de recente correctie op de aandelenmarkt veel particuliere beleggers misschien heeft afgeschrikt van de volatiliteit van aandelen, zou het heel goed meer beleggers naar cryptocurrencies kunnen duwen die worden geprezen als de nieuwe bescherming tegen fiat-inflatie.
Terwijl largecap-tokens zoals Bitcoin en Ethereum hun eigen kleine dip zagen in februari, zijn ze sindsdien weer op het goede spoor, waarbij Ethereum onlangs nieuwe recordhoogtes bereikte. Bitcoin is misschien altijd de koning van crypto's, maar Ethereum heeft de laatste tijd wat meer mainstream aandacht gekregen, aangezien de populariteit van NFT's of non-fungibel tokens het nut van de Ethereum Blockchain in de schijnwerpers heeft gezet. Bovendien hebben grote financiële instellingen zoals Visa en PayPal crypto-integratie toegevoegd aan hun producten en diensten.
De toekomst
Nu de COVID-19-pandemie in de Verenigde Staten begint af te nemen, vragen veel critici zich af waarom een nieuw stimuleringspakket nodig is. Er moet echter worden opgemerkt dat economen bij Goldman Sachs en S&P Global positief hebben gereageerd op verdere stimuleringsmaatregelen en het erover eens zijn dat dit een grote kans heeft om de economie op gang te brengen wanneer we onze weg uit de pandemie vinden. Met miljoenen vaccindoses die dagelijks worden toegediend, lijkt kudde-immuniteit op zijn minst een haalbaar doel aan de nabije horizon. Maar aangezien andere landen in Europa en Latijns-Amerika blijven worstelen met het indammen van het virus, lijkt het alsof we nog ver verwijderd zijn van een wereldwijde resolutie.