Fiat veel minder waard ondanks de inflatieclaim van de Fed van 2%

dollars vallen uit de hemel 

De Federal Reserve van de Verenigde Staten en haar aanhangers zijn niet bang voor het snel stijgende inflatiecijfer, en sommigen suggereren zelfs dat de prijzen van goederen en diensten moeten worden verhoogd. Ze ventileren hun mening over het idee dat de inflatie in de Verenigde Staten tussen de 2 en 2,4 procent ligt.

Een intense blik op deze cijfers laat echter zien dat Amerikanen al hogere prijzen betalen boven de "normale" tarieven vanwege de inflatie die wordt aangewakkerd door de liquiditeitsuitbreidingsplannen van de Federal Reserve.

Geldhoeveelheid met 24% gestegen

Volgens de statistieken is de hoeveelheid geld in omloop met 24 procent gestegen. Dit gebeurde nadat de VS stimuleringsmaatregelen hadden genomen om de economie te beschermen tegen de gevolgen van de coronavirus-pandemie.

Dit brengt de functionaliteiten van zaken als zilver, goud en andere edelmetalen in de schijnwerpers. Bovendien vallen tegenwoordig ook cryptocurrencies zoals Bitcoin in deze categorie. Cryptocurrencies zijn uniek omdat het moeilijk is om hun circulerende hoeveelheden naar believen te verhogen, zoals wel gebeurd bij door de overheid uitgegeven valuta's.

Bijgevolg vormen goud, Bitcoin, zilver en soortgelijke activa een uitstekende bescherming tegen de inflatie van fiat-valuta zoals de dollar en euro.

Volgens veel mainstream economen en mediaplatforms ligt de inflatie in de Verenigde Staten tussen 2 en 2,24 procent. Interessant is dat een volgend stimuleringspakket ter waarde van 3 biljoen US dollar zeer binnenkorop de economie in de Verenigde Staten zal worden losgelaten. Leden van de centrale bank en politici rechtvaardigen het pakket door te zeggen dat het zal worden gebruikt om de verwaarloosde Amerikaanse infrastructuur te verjongen.

Het stimuleringspakket zal nog eens 12,2% meer geld toevoegen

Als alles echter volgens plan verloopt, zal de geldomloop van het land met nog eens 12,2 procent toenemen.

 

Wat nog zorgwekkender is, is dat ondanks dat meer dan 70 procent van de Amerikanen denkt dat het huidige inflatiecijfer een negatieve invloed heeft op hun koopkracht, degenen die de inflatieclaim van 2% steunen, van mening zijn dat er geen reden tot bezorgdheid is.

Interessant is dat gegevens van platforms die de stijging van de prijzen van goederen en diensten volgen, erop wijzen dat het tijd is dat de Fed haar inflatiestatistieken opnieuw bekijkt. Platforms zoals Equipmentrader en Shadowstats laten bijvoorbeeld zien dat de inflatie in de Verenigde Staten hoger is dan de twee procent die wordt beweerd door de bureaucraten en de Fed.

De Fed (en ook de ECB) streeft al veel langer naar een inflatiecijfer van rond de 2 procent. Het stelt dat de inflatie "gemiddeld 2 procent op jaarbasis bedraagt". Dit cijfer willen ze graag op de lange termijn vasthouden. Het deuntje van de Fed loopt echter niet synchroon met de stijgende prijzen van goederen en diensten die in verschillende sectoren zichtbaar zijn.

 

Onderzoekers van Shadowstats laten zien dat de inflatie in februari door het dak ging, wat duidt op een dalende economie.

Helaas heeft de inflatie-update van de onderzoekers over de maand februari, geen hoop voor de Amerikanen. Volgens hen schetsen de cijfers een somber beeld van de economie van het land.

Shadowstats gaf aan dat de aankopen voor "duurzame goederen" in de tweede maand van dit jaar met 3,2 procent zijn gedaald en met 0,6% gemeten op jaarbasis. Het gaf ook aan dat de "Cass Freight Index" in februari een vergelijkbare daling liet zien. Ook de verkoop van huizen bleef niet gespaard.

Verkopen van nieuwe woningen bijvoorbeeld daalden met 18,2 procent in februari, terwijl de verkoop van bestaande woningen kelderde met 6,6 procent. Afgezien van de verkoop van woningen, nam de belangstelling voor het bouwen van nieuwe woningen af, waarbij de aanvraag voor bouwvergunningen met een opmerkelijke 10 procent afnam.

De trend zet zich voort

De onderzoekers van Equipmentrader registreerden een forse inflatie in zaken als voedingsmiddelen, metalen en de aandelenmarkt. Volgens hun gegevens is een van de items die opmerkelijke prijsstijgingen noteren, een schepel maïs die naar verwachting tussen nu en 2023 tegen een prijs van maximaal 10 US dollar zal worden verhandeld.

 

Andere items die al ver buiten de inflatieclaim van 2 procent zijn gegroeid, zijn olie, tarwe, maïs, katoen, staal, koper, sojabonen en koffie, waarvan de prijzen zijn gestegen met 80%, 25%, 69%, 35%, 145 %, 50%, 71% en 35%, respectievelijk. Anderen met een opwaarts prijstraject zijn onder meer de huiswaarden (8 procent), hout (126 procent) en de aandelenmarkt (24 procent).

Uit deze cijfers blijkt dat er een enorme discrepantie is tussen wat de Amerikaanse Federal Reserve zegt en wat de toenemende geldhoeveelheid met de economie doet.

Helaas wordt de stijgende inflatie direct gevoeld door Amerikaanse burgers die er de voorkeur aan geven de Amerikaanse dollar te gebruiken als hun favoriete betalingswijze.

Zelfs met een stimuleringspakket dat direct cheques stuurt aan de burgers blijft de economie lijden, aangezien de meeste fondsen toch nog gaan naar financiële instellingen, handelaren die goederen leveren aan het leger, en andere special interest groepen. In een dergelijke omgeving lijdt de burger die is aangewezen op Fiat-valuta.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram