Skip to main content

Bitcoin nieuws

JP Morgan-baas: cryptocurrencies moeten snel worden aangepakt

 

Het zal niemand verbazen dat er veel banken zijn die erg negatief zijn ten overstaan van cryptocurrencies. Door cryptocurrencies worden banken namelijk mogelijk overbodig in de toekomst. De baas van JP Morgan, Jamie Dimon, zegt in een brief aan aandeelhouders dat banken "een steeds kleinere rol spelen in het financiële systeem" en dat er een lijst is van zaken zoals digitale valuta die hij noemt die "aangepakt moeten worden”. Het is tijd om je wat meer te laten zien over deze visie!

De brief van Jamie Dimon

Laten we eens kijken naar de brief van Jamie Dimon. Dimon heeft een brief geschreven aan de JP Morgan aandeelhouders over de bereikte doelen van het bedrijf en de zorgen voor de toekomst. De brief van Dimon komt tegemoet aan de wensen van zijn vrienden in Davos en het 2030 rapport van het World Economic Forum. De JPMorgan CEO ging in op veel van deze doelstellingen zoals het aanpakken van de klimaatverandering en het meer geld lenen aan minderheden die beperkt toegang hebben tot bankieren. Naast de verwezenlijking van de doelen en toekomstige veranderingen merkte Dimon op dat de gevestigde financiële instellingen "vastzitten in het verleden" en dat een concentratie op de toekomst nodig is.

Kleinere rol van de banken

Dimon benadrukt in zijn brief dat de Amerikaanse banken veel kleiner zijn geworden in vergelijking met schaduwbanken, fintech en de omvang van de 'Big Tech'-bedrijven. De JPMorgan CEO denkt echter dat het "belangrijker" is dat het betalingsverkeer via het Amerikaanse banksysteem loopt dan via deze alternatieven. Hij zei dit als volgt in zijn brief aan de aandeelhouders:

"Transacties die worden verricht door goed gecontroleerde, goed bewaakte en goed gekapitaliseerde banken kunnen minder riskant zijn voor het systeem dan die transacties die in de schaduw worden geduwd"

Toch erkent Dimon de noodzaak van concurrentie in de financiële wereld. "We hebben concurrentie nodig - omdat het bankieren beter maakt - en we moeten de opkomende risico's beheren met regelgeving op basis van een gelijk speelveld op een manier die de veiligheid en soliditeit in de hele sector waarborgt," aldus Dimon. Ondanks de concurrentie zijn er volgens Dimon "ernstige opkomende problemen" die "snel moeten worden aangepakt". Hij zei ook nog het volgende:

"Er zijn serieuze opkomende kwesties die moeten worden aangepakt - en vrij snel: de groei van schaduwbankieren, de wettelijke en regelgevende status van cryptocurrencies, het juiste en oneigenlijke gebruik van financiële gegevens, het enorme risico dat cyberveiligheid vormt voor het systeem, het juiste en ethische gebruik van AI, de effectieve regulering van betalingssystemen, openbaarmakingen in particuliere markten, en effectieve regelgeving rond marktstructuur en transparantie."

Negatief tegenover Bitcoin

Dimon staat bekend om zijn afkeer van cryptocurrencies. Zo noemde hij Bitcoin enkele jaren geleden zelfs volledige oplichterij en raadde hij iedereen af om er in te beleggen. Desondanks heeft JP Morgan het afgelopen jaar sterke interesse getoond in Bitcoin (BTC) en de digitale valuta-economie. In februari, zelfs na het noemen van cryptocurrencies als de "slechtste hedge voor grote drawdowns in aandelen" zei het dat beleggers 1% van hun portefeuilles kunnen toewijzen aan crypto-activa. Dit laat zien dat er ook onder de banken toch steeds meer gekeken wordt naar de opkomst van cryptovaluta.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram