Brandstof voor de Bitcoin koers in 2020 en 2021

De volatiliteit van de Bitcoin koers is de laatste maanden weer sterk toegenomen. Duidelijk aanwijsbare oorzaken waren de uitbraak van de Covid-19 pandemie en de daaropvolgende crash op de financiële markten en meer recent de “Bitcoin halving”. De toegenomen volatiliteit van de Bitcoin koers is goed nieuws voor traders. Zij zijn gebaat bij sterke koersbewegingen, waar ze goed aan kunnen verdienen. Maar hoe zit het met de lange termijn beleggers in Bitcoin? Zij zijn per saldo niet veel opgeschoten de afgelopen maanden en hebben mogelijk wel stress gehad van de Bitcoin koers crash in maart. Wat zijn de vooruitzichten voor deze grote groep HODL-ers? In dit artikel kijken we naar twee factoren die de nodige brandstof kunnen leveren voor een stijging van de Bitcoin koers de komende tijd.

De invloed van de “Bitcoin halving” op de Bitcoin koers

Op moment van schrijven is de Bitcoin halving net achter de rug. Bitcoin miners ontvangen nu 6.25 BTC per blok i.p.v. 12.5 BTC. Schattingen gaan er vanuit dat zeker 30% van de miners hun activiteiten zal staken omdat het met de lagere beloning niet meer rendabel voor ze is. Dit betekend een forse reductie van het aantal nieuwe bitcoins dat op de markt komt. Ongeveer dertig procent valt af en de overgebleven 70% mined nog maar het halve aantal Bitcoins van wat ze gewend waren voor de halvering.

Door het afgenomen aanbod zal de prijs van Bitcoin stijgen, zo is de theorie. Het is natuurlijk afwachten of dit ook werkelijk gaat gebeuren. Er zijn namelijk nog meer factoren van invloed op de Bitcoin koers. Als bijvoorbeeld de vraag naar Bitcoins zou afnemen, dan zal de prijs dalen. Wel is het zo dat in de maanden na de twee vorige halveringen, de bitcoin koers sterk is opgelopen.

Monetaire inflatie en de Bitcoin koers

Hoe zit het dan met de vraag naar Bitcoins? Niets is zeker, maar ook over de toekomstige vraag naar Bitcoin is wel iets te zeggen.

Zoals bekend heeft de uitbraak van de Covid-19 pandemie grote wereldwijde economische gevolgen. De gevolgen van de genomen maatregelen om de pandemie in te dammen zijn zo groot, dat we in een deflatoire depressie dreigen te komen die vergelijkbaar is met de depressie uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De grote centrale banken in de wereld, zoals de FED en de ECB, hebben al meermalen duidelijk gemaakt dit scenario ten koste van alles te willen voorkomen. Hiervoor hebben ze één machtig wapen in handen: de geldpers. Ze kunnen onbeperkt geld bijdrukken en in de economie pompen en daarmee deflatie (het inzakken van prijzen) te voorkomen.

Prachtig, zou je zeggen. Probleem opgelost! Maar, er zit een keerzijde aan deze oplossing. Door veel nieuw geld in de economie te pompen wordt kunstmatig inflatie gecreëerd. Dit kan lange tijd goed gaan, totdat de gebruikers van het geld het vertrouwen er in verliezen. Ook gezien de wereldwijd uit de hand gelopen schuldenproblematiek (er zijn onhoudbaar grote schulden bij overheden, bedrijven en particulieren), is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Het slimme geld ziet dit risico al en is aan het verschuiven van fiat geld naar o.a. goud. Dit is goed te zien aan de inmiddels flink opgelopen goudprijs. Velen denken dat Bitcoin, net als goud, kan gaan profiteren van deze problemen en onzekerheden op de financiële markten. Bitcoin is al vaker aangehaald als “het digitale goud”.

Paul Tubor Jones over Bitcoin

Paul Tudor Jones en Willem Middelkoop

De legendarische hedgefond manager Paul Tudor Jones baarde recent opzien met zijn uitspraken over Bitcoin. In een brief aan zijn klantenstelde Jones dat hij een machtiging had afgegeven aan zijn hedgefonds (Tudor BVI) om een laag enkel cijfer van de activa te beleggen in Bitcoin futures contracten. Één procent van het fondsvermogen zou al neerkomen op 210 miljoen dollar aan futurescontracten.

In de brief waarschuwde hij voor “de grote monetaire inflatie” die hij momenteel ziet plaatsvinden. Verder noemt hij Bitcoin een geweldige manier om zichzelf daartegen te verdedigen.

Ook in eigen land zijn bekende deskundigen die al jaren waarschuwen voor het almaar groeiende gevaar op de financiële markten. Een bekende is Willem Middelkoop. Deze voormalig RTLZ journalist is inmiddels fondsbeheerder van het door hem zelf opgezette Commodity Discovery Fund. Ook hij ziet, naast goud, een rol voor Bitcoin als hedge tegen inflatie en grote monetaire onzekerheid.

In onderstaande video doet hij in een interview in “De Bitcoin Show” uit de doeken wat hij de komende jaren verwacht voor Bitcoin, goud en de toekomst van het monetaire stelsel.

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Check de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Analyse: een forse stijging van de Bitcoin koers is aanstaande in Juni

Analyse: een forse stijging van de Bitcoin koers is aanstaande in Juni

zondag, 04 juni 2023 11:31

  De Bitcoin koers blinkt momenteel uit in stabiliteit. De volatiliteit is historisch laag en zowel gisteren als vandaag beweegt de BTC koers gestaag rond het $ 27k niveau. Ook altcoins geven over...

Altcoin Nieuws - Ripple en Tron grote winnaars van afgelopen week

Altcoin Nieuws - Ripple en Tron grote winnaars van afgelopen week

zaterdag, 03 juni 2023 20:14

Na een paar moeilijke weken lijkt het erop dat de altcoinmarkt weer begint aan te trekken. De Bitcoin koers begint eindelijk te stijgen en heeft het niveau van $ 27.000 gepasseerd, waardoor veel...

De Bitcoin koers schommelt rond $ 27.000 en Elon Musk aangeklaagd

De Bitcoin koers schommelt rond $ 27.000 en Elon Musk aangeklaagd

zaterdag, 03 juni 2023 11:10

  De Bitcoin (BTC) koers beweegt momenteel rond de $27k na een relatief stabiele laatste 24 uur. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie lijkt de status quo te behouden terwijl de bulls...