Turkije legt het gebruik van cryptocurrencies aan banden
Hoewel er hier in Europa nog wel positief wordt gereageerd op Bitcoin en op andere cryptovaluta, is dit niet overal op de wereld zo. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor Turkije. Dit land heeft besloten om het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel aan banden te leggen. Door dit verbod wordt het voor de mensen daar onmogelijk om in te spelen op deze nieuwe revolutie.
Het verbod crypto-verbod in Turkije
Wat is er precies aan de hand in dit land? Een nieuw verbod in Turkije zal crypto-houders verbieden om hun digitale activa te gebruiken voor betalingen. Daar komt bij dat dit verbod betalingsproviders verbiedt om fiat aan te bieden voor crypto beurzen. Volgens een vrijdag gepubliceerde aankondiging van de Centrale Bank van de Republiek Turkije, zal het verbod op 30 april van kracht worden, waardoor alle oplossingen en partnerschappen voor cryptobetalingen illegaal worden. De bank verklaarde dat "elk direct of indirect gebruik van crypto-activa in betalingsdiensten en de uitgifte van elektronisch geld" zal worden verboden.
Opkomst van cryptocurrencies
Hoewel banken zijn uitgesloten van de verordening zullen betalingsproviders geen stortings- of opnamediensten voor cryptobeurzen kunnen aanbieden. Dit betekent dat gebruikers nog steeds Turkse lira kunnen storten op cryptobeurzen met behulp van overschrijvingen vanaf hun rekening, maar dat ze hier geen cryptocurrencies meer mee kunnen kopen. Betalingsproviders en digitale portemonnees worden veel gebruikt in Turkije om fiat geld over te maken naar crypto exchanges en vice versa. De grote wereldwijde exchange Binance ging een samenwerking aan met lokale betalingsprovider Papara toen het voor het eerst de Turkse markt betrad om een lira oprit te bieden naar verschillende cryptocurrencies.
Veel overheidsregulering in het verleden
Deze nieuwe regelgeving betekent dat gebruikers twee weken de tijd hebben om hun tegoeden aan te zuiveren als ze uitsluitend betaalproviders gebruiken als fiat-naar-crypto gateways. Historisch gezien heeft de Turkse overheid altijd een strakke greep gehad op het betalingsecosysteem. In 2016 verbood Turkije grote wereldwijde betalingsprovider PayPal in het land. Het is vanuit deze optiek dan ook niet zo raar dat er nu ook crypto-regulering is gekomen.
Vorige maand kondigde het Turkse ministerie van Financiën aan dat het land van plan was de crypto-markt in de gaten te houden en ging samenwerken met de Centrale Bank, het Agentschap voor bankregulering en -toezicht en de Capital Markets Board om crypto te reguleren. Reden voor dit strenge optreden is naar alle waarschijnlijkheid, dat men de zwaar onder vuur liggende Turkse Lira wil verdedigen. De inflatie stijgt al maanden de pan uit in Turkije en de Turkse overheid wil kapitaalvlucht zoveel mogelijk voorkomen.
Hoewel Turkije niet een extreem groot land is met betrekking tot cryptocurrencies laat dit verbod wel weer zien dat overheden zomaar kunnen besluiten om over te gaan tot regulering en verbod. Dit is zeker iets waar je als belegger bij stil moet staan.