Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers daalt tot $51.000 na plotselinge crash in de hash-rate

Bitcoin koers daalt 

De Bitcoin koers is vannacht in een plotselinge snelle crash gedaald tot een niveau van $51.000. Daarmee werd in één klap $ 10 miljard aan waarde geliquideerd.

Gisteren al daalde de BTC koers tot onder de psychologisch belangrijke grens van $ 60k, maar vannacht rond half vier Nederlandse tijd, sloeg de vlam in de pan. De Bitcoin koers daalde in slechts een paar minuten tijd van een niveau van $ 59.000 tot $ 50.876 (BitMex), een koersval van ruim $ 8000.

Bitcoin koers grafiek 

Crash in de hash-rate

Als oorzaak van deze laatste flash-crash wordt met name een grote stroomstoring in de Chinese provincie Xinjiang genoemd. Dit is de thuisbasis van een groot aantal Bitcoin-miners, waarvan de apparatuur als gevolg van de stroomstoring uitviel. Dit veroorzaakte een, naar schatting, bijna halvering van de wereldwijde hashrate. De hash-rate is een schatting van de door miners toegewezen rekenkracht aan het BTC-netwerk.

Het “oude” gezegde “prijs volgt hash-rate” leek ook dit keer weer opgeld te doen. Niet lang nadat de hash-rate kelderde als gevolg van de stroomstoring in China, crashte de Bitcoin koers.

Willy Woo, een bekend statisticus die de cryptomarkt op de voet volgt en analyseert, zei dat al langer bekend is dat de BTC koers en de hash-snelheid op de voet volgt. Hij wees daarbij op een soortgelijk voorval uit november 2017. Hij voegde er aan toe dat de hash-rate al weer bijna volledig hersteld was en dat de invloed op de BTC koers als tijdelijk moet worden gezien.

Een ander voorval dat wordt gezien als een mogelijke oorzaak van de recente koersval is een tweet van Twitter account FXHedge waarin anonieme bronnen worden aangehaald die beweren dat toezichthouders in de VS op het punt staan om een rechtszaak te beginnen tegen een grote, niet nader genoemde, instelling op verdenking van het witwassen van geld m.b.v. cryptocurrencies.

Verdere details werden niet gegeven, maar de tweet kreeg veel likes en retweets, waarna de BTC koers de daling inzette.

Ervaren crypto-beleggers zijn niet onder de indruk

Veel bekende crypto-analisten en beleggers waren niet erg onder de indruk van de koersdaling van vannacht. Voor hen was het niets nieuws en slechts een korte onderbreking op de weg omhoog. De huidige dip biedt volgens hen juist een uitgelezen koopkans.

De bekende Nederlandse trader Michaël van de Poppe ei het volgende over de recente koersdaling:

 

 

Rafael Schultze-Kraft, mede-oprichter en CTO van on-chain monitoring resource Glassnode, haalde een klassieke on-chain metriek aan als bewijs dat het nu een perfect moment was om Bitcoin te kopen.

 

De bestede transactie-outputratio (SOPR), die de totale winst en het verlies meet, was voor het eerst sinds de recordhoogte van $ 61.700 in maart "gereset".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram