Regulering: komt er binnenkort een einde aan het Crypto-Wilde Westen?

 

Het is lang een argument geweest dat door beide kanten van het cryptocurrency-debat wordt gebruikt: gedereguleerd en gedecentraliseerd zijn is zowel het beste als het slechtste deel van hen, afhankelijk van wie je het vraagt. Er was absoluut een pleidooi voor crypto-bulls toen tokens zoals Bitcoin of Ethereum kleiner waren en min of meer onder de mat konden worden geveegd als een klein onderdeel van een gediversifieerde portefeuille. Maar met een marktkapitalisatie van $ 2 biljoen en veel crypto's die naar enorme recordhoogtes klimmen, wordt het voor regeringen over de hele wereld steeds moeilijker om de fortuinen te negeren die momenteel worden vergaard.

China, India en Turkije 

Onlangs hebben de regeringen van India en Turkije een verbod op cryptocurrencies uitgevaardigd door te kiezen voor de meest extreme vorm van regulering. Beide aankondigingen veroorzaakten een lichte crash in de Bitcoin koers, omdat hodlers over de hele wereld speculeerden dat andere regeringen dit voorbeeld zouden kunnen volgen. China heeft cryptocurrencies niet expliciet verboden, maar ze hebben opgemerkt dat ze moeten worden behandeld als ‘investeringsalternatieven’ en zeer speculatief van aard zijn. Het is onduidelijk of er een totaal verbod komt van de CCP, maar er zijn stappen genomen om verschillende Bitcoin-mijnbouwactiviteiten in het land stop te zetten, met name die in de regio binnen-Mongolië waar het klimaat koud en droog is, waardoor ideale omgevingsomstandigheden worden gecreëerd voor Bitcoin-mijnbouwmachines. De sociale-mediasite Weibo.com heeft onlangs de accounts uitgeschakeld van de toonaangevende Aziatische cryptobeurzen Huobi en het in China gevestigde Binance, 's werelds grootste cryptobeurs op basis van handelsvolume. In een land dat van oudsher van regulering hield, zou een Chinees verbod op crypto's een enorm bearish sentiment kunnen creëren.

Regulering in de VS 

Regulering van crypto's aan de Amerikaanse zijde is op grote schaal omzeild en vermeden door zowel minister van Financiën Janet Yellen als Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve. Geen van beide staan bekend als fans van cryptocurrencies, met Powell die ze ‘voertuigen voor speculatie’ noemde en dat ze ‘niet actief als betaling werden gebruikt’, wat kan bewijzen dat Powell's fundamentele kennis van crypto's vrij beperkt is. Yellen zit op dezelfde lijn als Powell en vermeldt dat crypto's een ‘zeer speculatief bezit’ zijn en dat ze ‘voornamelijk werden gebruikt voor illegale financiering’. De Federal Reserve krijgt steeds meer druk van figuren als congreslid Kevin McCarthy uit Californië, die door de jaren heen een fervent voorstander van Bitcoin is geweest. McCarthy waarschuwt dat digitale valuta de weg van de toekomst zijn, en als Powell en Yelllen niet meebewegen, zal Amerika snel achterlopen op andere landen die al monetair en economisch beleid voeren op het gebied van digitale valuta. Ook SEC-commissaris Hester Peirce heeft een vergelijkbare waarschuwing afgegeven. Zij gelooft dat crypto te groot is geworden en dat er geen weg terug meer is.

Coinbase en JPMorgan

Het recente debuut van de Amerikaanse crypto-exchange Coinbase op de NASDAQ-beurs heeft de cryptomarkt legitimiteit verschaft die voorheen ontbrak. Coinbase debuteerde met een marktkapitalisatie van bijna $ 100 miljard USD, wat het al binnen een opvallende afstand van gevestigde financiële instellingen zoals Citigroup en Wells Fargo zou brengen. In feite is de grote banksector, die van oudsher koppig is en niet bereid om te evolueren, kennelijk van gedachten veranderd met betrekking tot crypto's. In 2017 noemde JPMorgan CEO Jamie Dimon Bitcoin een fraude en dat het erger was dan tulpenbollen, een verwijzing naar de Nederlandse tulpenbollenmanie in de jaren 1600, waar speculatie ertoe leidde dat tulpenbollen maar liefst zes keer een gemiddeld salaris kostten. JPMorgan heeft sindsdien crypto-investeringsproducten geïmplementeerd en heeft zelfs een JPM-munt gemaakt die wordt gebruikt voor onmiddellijke betalingen via de Blockchain.

Gary Gensler 

In een andere interessante zet is de voormalige cryptoprofessor aan MIT, Gary Gensler, bevestigd als de nieuwste voorzitter van de SEC. Gensler wordt beschouwd als een expert op het gebied van cryptocurrencies, en zijn benoeming zou een voorproefje kunnen zijn van waar de SEC denkt dat de Amerikaanse financiële markt naartoe gaat. Hoewel de SEC eerder heeft gezegd dat tokens zoals Bitcoin en Ethereum niet als effecten worden beschouwd, heeft het bureau indirecte invloed op openbaar verhandelde aandelen zoals Coinbase die handelen op de cryptocurrency-markt. SEC-commissaris Hester Peirce zei onlangs dat ze optimistisch is dat Gensler de juiste persoon is om 'een goed regelgevend kader op te bouwen' voor de SEC en hoe deze met crypto's omgaat. Voormalig SEC-voorzitter Harvey Pitt gelooft in de nabije toekomst 'een behoorlijke hoeveelheid regulering van cryptocurrencies' te gaan zien, en dat 'op dit moment de regels onduidelijk zijn'.

Regulering op komst 

Nu Bitcoin momenteel handelt in de buurt van een recordhoogte van $ 60.000 USD, creëert de markt sneller Bitcoin-miljonairs dan welk ander investeringsvehikel dan ook. Hoewel Bitcoin en andere crypto's in Amerika onderworpen zijn aan vermogenswinstbelasting, is dit voor miljoenen mensen nauwelijks een afschrikmiddel geweest om blindelings geld in speculatieve assets te gooien. Het lijkt onvermijdelijk dat er een soort regulering op komst is en of dit een juiste identificatie betekent voor crypto-portefeuilles, gereguleerde handelsuren of dat het meer macht geeft aan de wetgevende autoriteiten bij het volgen van Bitcoin-transacties, de wilde westen-mentaliteit van cryptocurrencies loopt mogelijk binnenkort ten einde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram