Hoofd van de Federal Reserve Bank van Dallas: Bitcoin is "een opslag van waarde"

 

Robert Kaplan, het hoofd van de Dallas Federal Reserve-bank, ziet een duidelijke opslag van waardekwaliteit in Bitcoin (BTC). Hij zei dit terwijl hij de verschillen schetste tussen door de overheid ondersteunde digitale munten en virtuele valuta zoals Bitcoin. Hij voegde eraan toe dat de eerste niet noodzakelijkerwijs een opslag van waarde zal worden.

Kaplan maakte de vergelijking toen hij sprak op de Bitcoin-bijeenkomst die werd bijeengeroepen door Mays Business School aan de Texas A&M University. De president van de Fed-bank opende zijn verklaring door fundamentele verschillen te presenteren tussen CBDC's (Central Bank Digital Currency) en de toonaangevende cryptocurrency.

Hij merkte op dat BTC een onzekere toekomst tegemoet gaat wat betreft de mate van acceptatie, en voegde eraan toe dat zijn huidige staat het een duidelijke "opslag van waarde" maakt.

Hoewel Kaplan de kracht van Bitcoin erkende om veel in waarde te veranderen, merkte hij op dat hetzelfde voordeel ook een nadeel zou kunnen zijn:

“It obviously moves a lot in value. That may keep it from spreading too far as a medium of exchange and wide adoption but that can change and that will evolve.”

Het kan ook de acceptatiecurve van de crypto vertragen, maar de bankchef van de Fed gelooft dat "dat zal evolueren." De directeur zei dat hij Bitcoin en een reeks andere virtuele valuta met zijn team blijft bestuderen.

CBD's zijn geen opslag van waarde

Terwijl hij over CBDC's sprak, benadrukte het hoofd van de Fed dat wereldwijde discussies die gericht zijn op door de overheid uitgegeven digitale munten, er niet op wijzen dat de munten waarde-opslagplaatsen zijn. Interessant genoeg merkte Kaplan op dat een digitale valuta de problemen van de onderliggende fiat-valuta zou erven.

De bankdirecteur van de Fed voegde toe dat digitale valuta's voornamelijk bedoeld zijn om 'binnenlandse betalingen' te vergemakkelijken en de verplaatsing van 'geld naar waar het nodig is' te vergemakkelijken.

Volgens Kaplan is de digitale valuta van China voornamelijk gericht op het bijhouden van geldstromen. Hij vroeg zich echter af hoe ver dit zou gaan en merkte op dat er 'speculatie' is over dat de virtuele yuan ook voor wereldwijde betalingen gaat worden gebruikt.

Eerder dit jaar merkte Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, op, dat ze actief bezig zijn met het onderzoeken van de mogelijkheden van een digitale dollar. Powell wees er destijds op dat het virtuele dollarproject een cruciaal project is voor de Federal Reserve. Later dit jaar zijn MIT en de Boston Fed van plan om twee varianten van de digitale dollar te presenteren.

Het VK doet mee aan de race om een ​​digitale valuta te ontwikkelen

Terwijl de digitale valutaprojecten van de Verenigde Staten en China in volle gang zijn, is het Verenigd Koninkrijk begonnen met het creëren van een digitale valuta met een Brits thema. Maandag deze week heeft de Bank of England (BOE), in samenwerking met Her Majesty's Treasury, een taskforce gelanceerd om de mogelijkheid van een ​​in het VK gevestigde CBDC te onderzoeken.

In een aankondiging hebben de twee entiteiten hun plan uitgedrukt om deel te nemen aan de CBDC-race. De taskforce zou zich concentreren op het onderzoeken van het potentieel van een "Britse CBDC." In de verklaring werd echter snel opgemerkt dat de twee instellingen nog geen concreet besluit hebben genomen over het al dan niet verstrekken van een digitale valuta van de centrale bank aan Britse burgers.

De groep experts is belast met het hanteren van een strategisch standpunt bij het onderzoeken van het idee van een door de overheid gesteunde digitale valuta. Het zou ook de interactie vergemakkelijken met andere entiteiten in het Verenigd Koninkrijk die een op het VK gerichte virtuele valuta onderzoeken.

De plaatsvervangend gouverneur van BOE, Jon Cunliffe, en de directeur-generaal van HM Treasury, Katharine Braddick, zullen de Britse digitale valuta-taskforce leiden. Met name zal de taskforce worden gevormd door "relevante" personen van de twee financiële instellingen.

De aankondiging voegde toe dat "andere Britse autoriteiten" zullen worden betrokken als dat nodig is. De andere instellingen zouden echter af en toe vergaderingen bijwonen. In een dergelijk scenario nemen de belangrijkste deelnemers, de BOE en HM Treasury, een secretariële rol op zich.

Analisten denken met name dat de realisatie van een digitale valuta met een Brits thema het VK in staat zal stellen zijn titel als wereldleider op het gebied van financiële technologische innovatie te verdedigen. Jorge Lesmes, een manager bij Everis, merkte bijvoorbeeld op dat de stap van de twee financiële instellingen het land zou helpen zijn titel van "wereldleider op het gebied van fintech" te behouden.

Lesmes merkte op dat een CBDC de "toegang tot financiële diensten en digitale betalingen" zou vergroten. Bovendien zou het tegemoetkomen aan de snel veranderende consumentenbehoeften die zijn versneld door de corona-pandemie.

De Everis-directeur voegde eraan toe dat de komst van een op het VK gerichte CBDC waarschijnlijk eerst zal worden gebruikt voor bankoverschrijdende schikkingen tussen commerciële banken. Vervolgens zou het zijn weg vinden naar retailbanken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram