Grote crypto-exchange in Turkije stopt operaties - vermoeden van oplichting

 

Thodex, een van de populaire crypto-exchanges in Turkije, heeft zijn activiteiten stopgezet. Het platform is sindsdien gestopt met het aanbieden van handelsdiensten en verwerkt geen opnames meer.

Thodex heeft zijn diensten abrupt stopgezet, inclusief handel en opnames. De CEO van de beurs is vermist en er wordt beweerd dat hij $ 2 miljard aan cryptocurrencies heeft gestolen. Autoriteiten in het land zijn sindsdien een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak begonnen en er zijn inmiddels al tientallen mensen gearresteerd in verband met de zaak.

Het bedrijf had eerder een tweet uitgebracht waarin het zijn gebruikers aanspoorde om geduldig te zijn, aangezien hun diensten over vier tot vijf dagen zullen worden hervat. Volgens de tweet ging het bedrijf partnerschappen aan met investeerders en gerenommeerde banken over de hele wereld. Gebruikers van het platform zijn echter ongerust geworden, aangezien het bedrijf niet langer reageert op zijn klanten-ondersteuningskanalen en zijn leidinggevenden sociale mediaprofielen verwijderen.

Een rampzalige exit-strategie

Thodex Exchange heeft ongeveer 400.000 gebruikers, en van deze waren er 390.000 actief bezig met het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Voordat het bedrijf zijn activiteiten stopzette, bedroegen de handelsvolumes meer dan $ 585 miljoen.

Thodex had eerder een initiatief gelanceerd waarin het beweerde Dogecoin weg te geven aan nieuwe gebruikers die zich op het platform hadden geregistreerd. Sommige gebruikers hebben echter beweerd dat ze de Dogecoin niet hebben ontvangen zoals eerder aangekondigd. Handelaren merkten ook verdachte activiteiten op de beurs op met betrekking tot de handel in Dogecoin, waarbij de crypto tegen een abnormale korting handelde.

Op de avond voordat de beurs haar activiteiten stopte, was 53% van de totale handelsvolumes afkomstig van de cryptovaluta. De ongerustheid werd verder aangewakkerd na geruchten dat Faruk Ozer, de oprichter en CEO van het bedrijf, het land was ontvlucht met geld van gebruikers. Ozer heeft zelfs zijn Twitter-account verwijderd.

Liquiditeitsprobleem belangrijkste oorzaak sluiting

Volgens de website van het bedrijf was een hackincident jaren geleden de aanleiding geweest voor de financiële problemen van het bedrijf. De CEO van het bedrijf beweerde ook dat een afname van de activa van het bedrijf een liquiditeitsprobleem had veroorzaakt. Veel gebruikers begonnen geld op te nemen van het platform en het bedrijf kon niet aan de vraag voldoen.

De advocaat van het bedrijf heeft echter verklaard dat Ozer van plan is terug te keren naar het land nadat hij het geld heeft terugbetaald dat verschuldigd is aan alle gebruikers op de beurs.

De cryptomarkt van Turkije is aanzienlijk, aangezien de meeste mensen in cryptocurrencies sparen om hun investeringen te beschermen tegen de toenemende inflatie in het land. Turkije is ook van plan om zware regels op te leggen met betrekking tot cryptocurrencies. Het land heeft onlangs alle betalingstransacties met cryptocurrencies stopgezet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram