Skip to main content

Bitcoin nieuws

De economische plannen van Joe Biden suggereren een "post-Covid-boom", tegenstrijdige rapporten duiden echter op een worstelende economie

 

Onlangs suggereerden de meeste publicaties in de Verenigde Staten dat de economie van het land snel zal groeien dankzij de economische stimulerings-strategieën van Joe Biden. Maar andere rapporten geven aan dat de toeleveringsketen een van de zwaarst getroffen gebieden is die mogelijk niet samen met andere industrieën zal herstellen tijdens de verwachte 'post Covid-boom'.

Een van de analisten die suggereren dat de Amerikaanse economie zal groeien na de coronaviruspandemie is de financiële columnist van Business Insider, George Pearkes. De columnist trok die conclusie ​​vanuit de overtuiging dat het land waardevolle lessen had getrokken uit de financiële crisis van 2008.

Helaas tonen de beschikbare gegevens aan dat de voorspelling van de journalist grotendeels afwijkt van de werkelijke situatie. Volgens recente gegevens die zijn vrijgegeven door het Bureau of Labor Statistics, bevinden verschillende kritieke gebieden van de Amerikaanse economie zich in een spiraal naar beneden. De statistieken gaven aan dat van de verwachte toevoeging van een miljoen banen in april, slechts een kwart (266K) werkelijk werd toegevoegd.

Het werkloosheidspercentage is ten opzichte van maart dit jaar met 0,1 procent gestegen tot 6,1 procent. Met name zijn de cijfers in tegenspraak met die van de regering-Biden en laten een ​​dalende economie zien.

"We gaan in de goede richting"

Hoewel het rapport over banen van vorige maand extreem onder de voorspelde grens lag, vertelde Jeff Zients, de coronaviruscoördinator in het Witte Huis, aan journalisten dat het land "de goede kant op gaat". De opmerkingen van Zients waren echter in tegenspraak met andere onderzoeken.

Zo stelde een redactioneel artikel in de New York Post dat de wekelijkse aanvulling van 300 dollar voor werklozen, die doorloopt tot begin september, de economie meer kwaad dan goed doet.

De publicatie ontleent zijn observatie aan een studie uitgevoerd door de University of Chicago. Uit het onderzoek bleek dat 42 procent van degenen die de werkloosheidspremie ontvangen meer bij de overheid verdienen dan tijdens hun tewerkstellingsdagen.

Volgens Philippe Massoud, de CEO van een Libanees eetcafe in Manhattan, zijn de nadelen van de supplementen dat het moeilijk is om werknemers te behouden. Massoud merkte op dat hij het moeilijk vindt om vacatures in te vullen, aangezien de overheid aantrekkelijkere opties biedt. De CEO voegde eraan toe dat het werkloosheidsprogramma 'het stimuleringsplan' volledig ondermijnt.

Biden en Janet Yellen, de minister van Financiën van het land, zijn van mening dat het verhogen van de toeslagen voor werklozen 'effectief' is. Bij het beantwoorden van vragen over de vraag of de extra werkeloosheidsuitkeringen bijdragen aan een afnemende terugkeer naar het werk, zei de Amerikaanse president dat dat "niet meetbaar" en dus verwaarloosbaar is.

Aan de andere kant merkte de Amerikaanse minister van Financiën op dat de negatieve gevolgen geen significante factor waren.

De onaantrekkelijke effecten van stimuleringspakketten komen echter wereldwijd voor. In andere landen hebben economen de negatieve impact op werkhervatting gekoppeld aan gemakkelijk toegankelijk overheidsgeld.

Het resultaat is dat de vitaliteit van de toeleveringsketen over de hele wereld verminderd. Dit komt tot uiting in het moeilijk vinden van mensen om producten te leveren. CNN gaf het coronavirus de schuld van het tekort aan arbeidskrachten en gaf toe dat het tekort de toeleveringsketen op grote schaal teistert.

Producten die met schaarste worden geconfronteerd, zijn onder meer staal, halfgeleiders, ketchup en chloor. CNN legt echter geen verband tussen het tekort en werknemers die de voorkeur geven aan gratis overheidsgeld in plaats van aan werk.

Aan de andere kant blijven meer bedrijfshoofden een directe lijn trekken tussen het tekort aan aanbod en het tekort aan werknemers. Enkele van de zwaarst getroffen industrieën zijn de bloemen-industrie en halfgeleider- en autofabrikanten.

Consumenten betalen mogelijk meer voor goederen, dankzij het tekort

Een rapport van CNN Business gaf aan dat een tekort aan halfgeleiders leidt tot vertragingen in de productie die overlopen naar de levering. Dit kan ook tot uiting komen in een stijging van de prijzen die consumenten voor goederen betalen. Analisten voorspellen dat het tekort aan computerchips en halfgeleiders de rest van dit jaar kan aanhouden.

Een andere sector met een tekort aan arbeidskrachten is de gasindustrie. De sector kent een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Hierdoor zijn de gasprijzen met ruim 60 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

De staalindustrie kampt ook met tekorten die worden versterkt door een ongebruikelijke stijging van de vraag, vooral in de automobielsector. Volgens een analist van de Bank of America: "Opeens kochten mensen veel auto's."

Terwijl hij klaagde over het tekort, schreef een consument naar Twitter om zijn frustratie te uiten over het 180 dagen wachten op een Xbox, 105 dagen op golfclubs en "2 maanden op een laptop". "Er is iets heel erg mis met onze economie", concludeerden hij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram