Crypto-koersen daalden als gevolg van Elon Musk die zijn bezorgdheid uitte over de koolstofemissies van Bitcoin
Afbeeldingsbron: Nick Humphries
De Bitcoin koers ging gisteren onder de $ 50k en ging terug naar $ 47k en is inmiddels weer wat hersteld tot $ 50k. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie daalde in een grote beweging tot onder $ 50k, maar tot nu toe was het niet doorslaggevend, met grote kooporders die het op het weer snel terug boven$ 50.000 brachten. Altcoins plaatste ook enorme rode candles, sommige meer dan andere. Daarover later meer.
Ander nieuws: Elon Musk uitte gisteren op twitter zijn bezorgdheid over de koolstofemissies die verband houden met het Bitcoin-miningproces. Hij berichtte dat hij vanwege deze bezorgdheid niet meer Bitcoin voor Tesla zou kopen, maar hij zal ook zijn huidige voorraad niet verkopen. De excentrieke miljardair investeerde slechts een paar maanden geleden $ 1,5 miljard in de cryptocurrency tegen een koers van $ 38k, die sindsdien sterk is gestegen. Daarover later meer.
Ook heeft Tether, het bedrijf achter USD Tether, een stablecoin, voor het eerst in zijn geschiedenis een volledige dekking van zijn reserves aangekondigd. Het bedrijf belandde in de problemen toen bleek dat het in 2018 zijn partner Bitfinex had gecompenseerd. Nu met het persbericht kan het vertrouwen rond de stablecoin echter met de tijd weer groeien.
Bitcoin zakt onder $ 50k
Bitcoin zakte gisteren onder de $ 50k na veel zijwaartse handel tussen $ 50k- $ 60k gedurende het grootste deel van de afgelopen maand. Het daalde in een gewelddadige beweging tot $ 46k in de loop van de dag voordat het herstelde tot boven $ 50k op het moment van schrijven.
De beren kwamen dus na lange tijd weer wat tot leven. De BTC koers registreerde eerst een vroege daling van $ 54k naar $ 52k en ging vervolgens door en kwam in een mum van tijd zo laag als $ 47k voordat de daling stopte en het de rest van de tijd tussen $ 47k en $ 50k bleef. Later steeg de koers weer voorzichtig tot boven $50k.
Vooruitkijkend is het bearish sentiment momenteel sterk, maar de Bitcoin koers loopt wel weer wat op. Het zal nog een grote monumentale inspanning van de beren vergen om de koers lager te brengen. Als de bulls deze daling kunnen afkoelen en vervolgens boven de $ 50k kunnen blijven, zal deze daling gemakkelijk kunnen worden vergeten omdat een vergelijkbare daling ook eerder, vorige maand, plaatsvond en eindigde met een bullish overwinning. Dus ondanks het feit dat de BTC koers onder de $ 50.000 is gedaald, is de huidige strijd om de trendverandering op de lange termijn te bepalen nog niet voorbij, zelfs als de beren op dit moment een klein voordeel hebben.
Altcoins in het rood
Andere cryptocurrencies boekten gisteren in de loop van de dag ook grote verliezen, sommige meer dan andere. De meeste altcoins boekten veel grotere prijsdalingen dan Bitcoin, maar herstelden zich iets sneller om een grotendeels vergelijkbare koersdaling te behouden.
Ethereum (ETH, -10%), Binance Coin (BNB, -13%), Dogecoin (DGC, -15%), Ripple (XRP, -9%), Bitcoin Cash (BCH, -17%), Uniswap (UNI , -10%) en Litecoin (LTC, -15%) behoorden tot de verliezen die de topalts leden. Sommigen, zoals Cardano (ADA, 9%) en Polkadot (DOT, 3%), lieten in plaats daarvan een stijging van de waarde zien als een anomalie.
In ander nieuws….
Elon Musk uit zijn bezorgdheid over de koolstofemissies van Bitcoin
Elon Musk, de excentrieke CEO van Tesla, is weer bezig op Twitter. Donderdag tweette hij dat hij zich zorgen maakte over Bitcoin-mining en hoe schadelijk het zou zijn voor de planeet m.b.t. het klimaat. Hoewel Bitcoin over het algemeen hernieuwbare energiebronnen gebruikt, waaronder meestal Hydro-energie, zijn er zorgen dat sommige Chinese en Russische miners op steenkool gebaseerde vuile energie gebruiken, wat natuurlijk veel uitstoot in de atmosfeer veroorzaakt.
Hoewel de zorgen prima zijn, besloot Musk ook actie te ondernemen en kondigde aan dat Tesla niet meer Bitcoin zou kopen en geen Bitcoin-betalingen meer zou accepteren, zolang dit probleem met de CO2-uitstoot blijft bestaan. Maar tegelijkertijd kondigde hij ook aan dat hij zijn huidige voorraad niet zal verkopen en deze later mogelijk zal gebruiken voor een echte transactie met andere entiteiten. Hij kwam ook met het idee om over te stappen naar een meer CO2-neutraal cryptocurrency-project.
De mini-crash op de markt gisteren heeft duidelijk enige invloed ondervonden van Elon Musk, ook al zijn zijn recente capriolen om Dogecoin een boost te geven op een mislukking uitgelopen, zoals zijn Saturday Night Live-optreden. Het zou hem nog enige moeite kunnen kosten om het idee te verkopen dat Tesla in de tussentijd andere, meer "groene" cryptocurrencies kan gebruiken.
Een Bitcoin-transactie verbruikt momenteel ongeveer 700 kWh aan energie, terwijl Ethereum 68 kWh verbruikt, Litecoin 20 kWh en Ripple's XRP soms slechts 0,002 kWh. Het lijkt een duidelijk geval dat er andere opties beschikbaar zijn, maar het zal niet gemakkelijk zijn. De meeste van deze projecten, waaronder Ethereum, die minder energie-intensieve opties gebruiken, hebben minder transacties en zelfs dan is het netwerk vaak overbelast. Bitcoin werkt voorlopig en kan een behoorlijk aantal transacties aan zonder "hulp" van de oprichtende leden die zo nu en dan moeten ingrijpen om transactieproblemen in deze andere cryptocurrency-netwerken op te lossen.
Musk heeft dus andere opties, maar die zijn niet zo schaalbaar als Bitcoin, of zo veilig als Bitcoin. Kortom , misschien moet hij op termijn zijn beslissing om niet verder in Bitcoin te gaan, terugdraaien.