Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers daalt naar $ 48k terwijl de focus op hernieuwbare energie voor crypto-mining toeneemt

energiecentrale 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

De Bitcoin koers daalde eerder vandaag naar $ 48k toen de beren vochten om nog een uithaal naar beneden te maken tot onder $ 50k. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie steeg gisteren tot boven $ 51k, maar de bulls konden dat eerder vandaag niet vasthouden en de koers daalde tot onder $ 50k. Andere cryptocurrencies hadden ook een grotendeels bearish dag, op een paar uitzonderingen na. Daarover later meer.

Ander nieuws: het debat over de rol van hernieuwbare energie in Bitcoin-mining neemt toe nadat Elon Musk aankondigde de Bitcoin-optie voor het kopen van Tesla-producten stop te zetten. Volgens verschillende onderzoekers maakt een overgrote meerderheid van de Bitcoin-miningfaciliteiten al gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Daarover later meer.

Coinbase-president Emile Choi is van mening dat de crypto-sector vergelijkbaar is met de begindagen van de mobiele telefoonindustrie. Ze is van mening dat hoewel er al aanzienlijke vooruitgang is geboekt en er veel potentieel is, het gebruik van cryptovaluta na verloop van tijd gemakkelijker moet worden, net als toendertijd bij smartphones.

Bitcoin koers rond $ 48.000

Bitcoin onderging eerder vandaag een prijscorrectie en bereikte een koers van rond de $ 48k op het moment van schrijven. Hoewel dit geen overtuigende daling is onder de $ 50k, blijft het een feit dat de beren hard aan het drukken zijn en op zoek zijn naar verdere winst door de volgende steun op ongeveer $ 46k onder druk te zetten.

De dag begon met de BTC koers rond de $ 50,2k, maar het kwam meteen onder de $ 50k en bleef daar het grootste deel van de dag. Over het algemeen leed Bitcoin een verlies van maximaal $ 2,5k, maar de verliezen waren aanzienlijk omdat het de stieren onder druk zette om $ 50k te verdedigen en de koers er weer bovenuit te halen. Tot nu toe is ze dat niet gelukt.

In de toekomst zullen de beren hun kansen onder de $ 48k proberen te pakken. Er is echter een koopmuur van minder dan $ 48k en daar zullen ze doorheen moeten breken. De bulls moeten  de Bitcoin koers overtuigend genoeg boven de $ 50k duwen of op zijn minst de prijsdaling rond de $ 48k stoppen.

Over het algemeen bedroeg de marktkapitalisatie van Bitcoin ongeveer $ 900 miljard en het marktaandeel was ongeveer 40%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere cryptocurrencies boekten gedurende de dag ook verliezen. Ethereum (ETH, -7%), Binance Coin (BNB, -4%), Dogecoin (DGC, -9%), internetcomputer (ICP, -18%), Bitcoin Cash (BCH, -8%) waren allemaal in het negatieve. Sommigen hebben echter prijsstijgingen geboekt, waaronder Cardano (ADA, 17%) en Ripple (XRP, 8%). Over het algemeen waren de marktbewegingen bearish.

Cardano koers grafiek 

In ander nieuws….

Het debat over het gebruik van hernieuwbare energie in Bitcoin-mijnbouw wordt intensiever

Bitcoin krijgt de schuld als een grote koolstof-uitstoter in de wereld. Het wordt in deze kwestie regelmatig geconfronteerd met tuchtiging van grote fintech-bedrijven en banken en nu heeft Elon Musk zich om deze reden ook gedeeltelijk tegen Bitcoin uitgesproken. Musk is de CEO van Tesla Motors Inc., de grootste producent van elektrische auto's ter wereld en is ook wereldleider op het gebied van zelfrijdende technologie.

Maar volgens verschillende goed onderlegde onderzoeken gebruikt Bitcoin al een groot deel van zijn energie voor mining uit hernieuwbare bronnen. Volgens Suku CEO Yonathon Lapchik in een recent interview met CNBC, is meer dan 75% van het energieverbruik van Bitcoin al afkomstig van hernieuwbare bronnen en neemt het toe.

Hij zei:

"We denken dat 75% een reëel cijfer is", vertelde Lapchik aan CNBC, "De mijnwerkers worden echt gestimuleerd om hernieuwbare energie te gebruiken ... Het is verrassend dat Elon dat niet overwoog voordat hij de sector betrad, voordat hij Bitcoin accepteerde als een betalingsmechanisme voor Tesla."

Volgens deze gegevens is Bitcoin schoner dan de meeste nationale netwerken over de hele wereld. Er is echter een groeiende bezorgdheid dat dit halfbakken idee zal worden gebruikt om de cryptocurrency-sector te schaden en milieuactivisten ertegen op te zetten. Op de lange termijn zal Bitcoin echter groener worden en deze zorgen wegnemen, omdat de energiekosten tegenwoordig over het algemeen lager zijn met hernieuwbare energiebronnen. Slechts een beperkt aantal miners, voornamelijk uit China en Rusland, gebruikt grotendeels met kolen opgewekte elektriciteit, vooral in afgelegen koude gebieden zoals Siberië en dergelijke, om cryptocurrencies te delven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram