Skip to main content

Bitcoin nieuws

Banken zijn slechter voor het milieu dan Bitcoin

hoogspanningsmasten 

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft Elon Musk onlangs gezegd dat Tesla geen Bitcoin meer zal accepteren als betaling voor z’n elektrische auto’s. Dit komt doordat hij stelt dat Bitcoin slecht is voor het milieu aangezien het te veel niet duurzaam opgewekte stroom zou verbruiken. Nu blijkt alleen uit een nieuw onderzoek van Galaxy Digital dat banken mogelijk veel slechter zijn voor het milieu. Volgens schattingen van Galaxy bedraagt het jaarlijkse energieverbruik van Bitcoin 114 TWh, terwijl het bankwezen ieder jaar meer dan 260 TWh verbruikt.

Onderzoek van Galaxy Digital

Het cryptocurrency bedrijf van Michael Novogratz, Galaxy Digital, heeft vrijdag een rapport uitgebracht met de titel "On Bitcoin's Energy Consumption: A Quantitative Approach to a Subjective Question". De studie is opgesteld door de mijnbouwtak van Galaxy. Experts schatten het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Bitcoin op 113,89 terawattuur. Dit is het verbruik inclusief de energievraag van de Bitcoin-miners, het stroomverbruik van pools en het stroomverbruik van knooppunten. Deze hoeveelheid is minstens twee keer lager dan de totale energie die op jaarbasis wordt verbruikt door zowel het banksysteem als de goudindustrie, aldus de schattingen van Galaxy.

Banken verbruiken veel

Terwijl het energieverbruik van Bitcoin transparant is en gemakkelijk in real time te volgen door gebruik te maken van tools zoals de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, is de evaluatie van het energieverbruik van de goudindustrie en het traditionele financiële systeem niet zo eenduidig, verklaarde Galaxy Digital Mining. Het bedrijf verwoorde dit als volgt in het rapport:

"De banksector rapporteert niet rechtstreeks gegevens over het elektriciteitsverbruik.”

Gezien Galaxy's schattingen van het stroomverbruik door bankdatacenters, bankfilialen, geldautomaten en datacenters van kaartnetwerken, wordt het totale jaarlijkse energieverbruik van het banksysteem geschat op 263,72 TWh wereldwijd. Om het energieverbruik van de goudindustrie te berekenen, heeft Galaxy Digital Mining ramingen voor de totale broeikasgasemissies van de industrie toegepast die zijn opgenomen in het rapport "Gold and climate change: Current and future impacts."

Zorgen over duurzaamheid

Galaxy Digital's analyse over het energieverbruik van Bitcoin komt te midden van een grote crash op de cryptomarkt die volgt op het besluit van Tesla CEO Elon Musk om BTC niet langer te accepteren als betaling voor autoaankopen vanwege milieubezwaren. Elon Musk tweette vorige week het volgende over het besluit binnen Tesla:

"Cryptocurrency is een goed idee op vele niveaus en we geloven dat het een veelbelovende toekomst heeft, maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu”.

De stap van Elon Musk leidde tot kritiek vanuit de cryptogemeenschap. Sommige mensen wezen er op dat SpaceX zijn raketten zou moeten voorzien van "groene energie" om niet "over te komen als een onwetende grote hypocriet."

De cryptomarkten hebben meer dan $ 500 miljard verloren na de tweet van Musk. De koers van Bitcoin is dan ook tijdelijk van ruim $60.000 naar een bedrag onder de $ 43.000 gezakt. Het nieuwe Galaxy Digital rapport kan dus goed van pas komen om de koers weer wat op te krikken. In verhouding is Bitcoin dus zo slecht nog niet voor het milieu, als we deze cijfers mogen geloven!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram