Skip to main content

Bitcoin nieuws

Nieuw: CVI - de Volatiliteits Index voor de cryptomarkt

Crypto Volatiliteits Index 

Als je de afgelopen maanden de aandelenmarkt hebt gevolgd, bent je ongetwijfeld mensen tegengekomen die de VIX noemen, een veelgebruikte afkorting voor de Chicago Board Options Exchange Volatility Index. Dit is de referentie-index die door de aandelenmarkten wordt gebruikt om de impliciete volatiliteit voor S&P 500-opties in de komende 30 dagen te meten.

De VIX werd halverwege de jaren 90 op de markt geïntroduceerd als het geesteskind van professor Dan Galai en Menachem Brenner. Het werd oorspronkelijk gebruikt als een instrument om het beleggerssentiment op de optiemarkten te voorspellen, maar is in de loop der jaren een universele barometer geworden voor de algemene temperatuur van de aandelenmarkten. Beleggers doen er vaker een beroep op wanneer de markten onstabiel zijn of tijdens een correctie. Er is tenslotte een reden waarom veel mensen ernaar verwijzen met de andere naam: de Fear Index.

Coti 

Nu is er Coti, of Currency of the Internet, een fintech-platform dat organisaties in staat stelt hun eigen betalingsoplossingen te bouwen en elke betaling die ze ontvangen te digitaliseren. Het is ook een cryptocurrency waarin kan worden geïnvesteerd, het eigendom ervan kan worden gestaked, zoals bij veel andere tokens, en het is beschikbaar voor investeerders om te kopen op sites zoals Binance, KuCoin en Bidesk. Coti is bezig met het creëren van een volatiliteitsindex voor de cryptomarkten en heeft hiervoor de hulp ingeroepen van een bekend gezicht.

Crypto Volatility Index (CVI) 

VIX, medeoprichter Dan Galai, is toegevoegd aan de raad van adviseurs van Coti en zal een van de belangrijkste mensen zijn die toezicht houdt op het project naarmate het uitontwikkeld is van het gedecentraliseerde protocol. De CVI of Crypto Volatility Index zal de impliciete volatiliteit voor de benchmark-cryptocurrencies Bitcoin en Ethereum de komende 30 dagen gebruiken om het huidige cryptomarktsentiment te bepalen. De sleutel tot het CVI is dat het dezelfde informatie en sentimentwaarschuwingen doorgeeft als de VIX voor aandelen, maar dan in een volledig gedecentraliseerd formaat.

Als er ooit een markt was die een volatiliteitsindex zou kunnen gebruiken, dan is het wel de cryptovalutamarkt. Met de markten die vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week open zijn, zou een volatiliteitsindex wonderen doen voor beleggers die hun posities veilig willen stellen of zelfs hun portefeuille willen afdekken, terwijl ze niet in beeld zijn. Het idee is duidelijk aangeslagen bij enkele van de grotere cryptoplatforms in de branche, aangezien is bevestigd dat spelers zoals Alameda en Coinbase later dit jaar ook volatiliteitsmaatregelen aan hun producten willen toevoegen.

Met de lancering van de CVI brengt het bedrijf ook een gedecentraliseerd handelsplatform uit dat door crypto-investeerders kan worden gebruikt om te handelen met behulp van de CVI zelf. Als handelaren de CVI rechtstreeks op het platform kunnen gebruiken, kan dit hen een voorsprong geven bij het voorspellen van dreigende volatiliteit en de gepaste maatregelen nemen om die volatiliteit in beide richtingen af ​​te dekken. Dit wil niet zeggen dat het signaal dat de CVI geeft een zekerheid is, zoals we hebben gezien met de VIX, correlatie met volatiliteit is niet altijd gelijk aan causaliteit.

Dan Galai 

Door Galai aan het team toe te voegen, vertrouwt Coti op zijn wereldberoemde kennis en expertise op het gebied van risicobeheer en financiële derivaten als een waardevolle aanwinst voor de ontwikkeling van de CVI. Galai werkte al samen met het team van Coti en had het volgende te zeggen over de uitnodiging voor het project: Als adviseur van het Crypto Volatility Index-project: “Ik kijk ernaar uit om te helpen bij het ontwerpen van geavanceerde risicobeheertools voor investeerders in deze nieuwe, en vaak wilde activaklasse. Ik ben ervan overtuigd dat het CVI-team de kennis en het vermogen heeft om de theorie in de praktijk te brengen en een echt nuttig product op het gebied van cryptocurrency te bouwen."

Is de CVI een nuttig instrument voor crypto investeerders?

Kan het bestaan ​​van de CVI crypto-investeerders helpen meer vertrouwen te krijgen in hun handel? Het is moeilijk te zeggen of het VIX-model kan worden toegepast op de cryptomarkten, gezien de uitdagende liquiditeitsmarkten en de steeds evoluerende activaklassen. De cryptomarkten zijn inherent volatiel en dit is nog nooit duidelijker geweest dan tijdens de 20% flashdaling van de Bitcoin prijs van afgelopen week na een reeks tweets van Tesla-CEO Elon Musk. Dergelijke verstoringen gebeuren zo plotseling en onverwacht, dat een volatiliteitsindex deze niet op tijd kan detecteren voordat er al schade is aangericht.

Coti's CVI is echter een intrigerende ontwikkeling voor de cryptomarkten en is een verder bewijs van hun legitimiteit in de financiële wereld. Het binnenhalen van een financiële zwaargewicht zoals Galai op een gedecentraliseerd project als het CVI laat zien hoezeer de twee werelden zijn overbrugd in dit nieuwe tijdperk van digitale financiën en investeringen. De aanwezigheid van Galai op het project zal ongetwijfeld onschatbare ervaring en kennis opleveren voor een team dat probeert een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we de cryptomarkten zien. Wordt het CVI een succes? Dat valt natuurlijk nog te bezien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram