Skip to main content

Bitcoin nieuws

Nieuwe cryptovoorschriften doemen op te midden van marktcrash

Regelgevers op de financiële markten in de VS beginnen hun bezorgdheid te tonen over de dalende Bitcoin koers en de crash van de cryptomarkt. Bitcoin heeft tijdens de crash ongeveer een kwart van zijn waarde verloren.

Een recent rapport van Bloomberg op 20 mei stelde dat financiële toezichthouders in Washington niet zeker wisten hoe het volatiele karakter van de crypto-sector kon worden gereguleerd. Randal Quarles, de vice-voorzitter van toezicht bij de Federal Reserve, verklaarde dat er geen goede regelgeving was voor de cryptosector.

Regelgeving kost tijd

Quarles verklaarde ook dat de federale agentschappen tijd nodig hadden om de juiste regelgeving voor de sector te ontwikkelen. Hij merkte echter op dat de Amerikaanse autoriteiten bezorgd waren over een toename van illegale activiteiten in verband met gedecentraliseerde digitale activa. Enkele van de genoemde problemen zijn onder meer marktmanipulatie, het witwassen van geld en ransomware-aanvallen.

Al Green, een in Texas gevestigde vertegenwoordiger van de Democratische partij, verklaarde dat de Federal Reserve ideeën moest formuleren om het congres te helpen manieren te ontwikkelen om de markt te beheersen.

Hoewel Bitcoin en de bredere cryptocurrency-markt bekend staan ​​om hun volatiliteit, baren de grote marktcorrecties, zoals de laatste cryptocrash, zorgen.

Voorgestelde maatregelen

Michael Hsu, de waarnemend controleur van de valuta, zinspeelde op de mogelijke vorming van een interinstitutionele instantie voor crypto-tokens.

Sherrod Brown, voorzitter van de Senaatscommissie voor het bankwezen, heeft alarm geslagen over de volatiele aard van cryptocurrencies, terwijl hij toegeeft dat er momenteel geen haalbare oplossing is. Brown had een brief geschreven aan Michael Hsu over het feit dat de OCC nationale trust charters uitgaf aan financiële bedrijven zoals Anchorage, Paxos en Protego. De charters werden uitgegeven door Brian Brooks, het vorige hoofd van OCC, die later vertrok en zich bij Binance voegde.

Volgens Brown handelde Brooks op een manier die impliceerde dat hij de voorkeur gaf aan bedrijven in de crypto-sector. Hij voegde er ook aan toe dat een bedrijf dat niet voldeed aan de vereisten om een ​​bank te zijn, niet gecharterd kon worden om soortgelijke diensten aan te bieden als een bank.

Volgens Brown's aanbevelingen moest de OCC de nationale trusthandvesten die al waren goedgekeurd opnieuw beoordelen en de uitgifte van meer charters aan niet-bancaire bedrijven stopzetten.

Aan het begin van de maand drong Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, er bij wetgevers op aan een verordening te ontwikkelen die de volatiele aard van cryptocurrencies zou kunnen helpen  beheersen. Volgens Gensler moeten de wetgevers de geplande wijziging doorvoeren om de toezichthouder volledige autoriteit te geven over crypto-exchanges in het land.

Amerikaanse ministerie van financiën stelt maatregelen voor om belastingontduiking via cryptocurrency aan te pakken

Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceerde vorige week een rapport met de titel 'The American Families Plan Tax Compliance Agenda'. Het rapport schetst de voorgestelde fiscale nalevingsmaatregelen van president Joe Biden.

Een van de voorstellen is "Meer informatierapportage". In het rapport staat dat "het voorstel van de president informatierapportage over financiële rekeningen vereist om de zichtbaarheid van bruto-inkomsten en uitgaven voor de IRS te vergroten".  Dit zou ook moeten gaan gelden voor buitenlandse financiële instellingen, crypto-exchanges en bewaarnemers.

In het rapport wordt de zorg uitgesproken m.b.t. de toenemende marktkapitalisatie en daarmee belangrijkheid van digitale activa. Volgens het rapport vormt cryptocurrency al een aanzienlijk opsporingsprobleem door illegale activiteiten in grote lijnen mogelijk te maken, inclusief belastingontduiking.

"Dit is de reden waarom het voorstel van de president aanvullende middelen voor de IRS omvat om de groei van cryptoassets aan te pakken", vervolgt het Treasury-rapport. "Ondanks dat ze tegenwoordig een relatief klein deel van de bedrijfsinkomsten uitmaken, zullen cryptocurrency-transacties in het komende decennium waarschijnlijk in belang toenemen, vooral in de aanwezigheid van een breed gebaseerd rapporteringsregime voor financiële rekeningen."

Net als bij contante transacties, zal ook moeten worden gerapporteerd over bedrijven die crypto-activa ontvangen met een reële marktwaarde van meer dan $ 10.000.

Conclusie

Het is duidelijk dat overheidsinstanties, niet alleen in de VS, maar over heel de wereld, zich zorgen maken over de groei van de nog grotendeels ongereguleerde cryptocurrency-sector. Het is dan ook te verwachten dat er de komende jaren veel nieuwe regelgeving zal worden geïmplementeerd. Dit hoeft niet per se slecht te zijn voor de cryptosector, mits de regulering redelijk is en in lijn met eisen die worden gesteld aan andere, oudere activaklassen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram