Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers is gecrasht, wat nu?

Buy the dip? 

De Bitcoin koers is in minder dan 2 weken tijd met ruim 50% gedaald van $ 60.000 tot z’n dieptepunt op $ 28.000. Veel altcoins hebben het nog veel slechter gedaan. Het mag duidelijk zijn dat de afgelopen dagen, toen het leek of iemand de bodem onder de koers vandaan trok, zeer pijnlijk waren voor crypto-beleggers.

Maar is dit nu het einde van de bull-run? De definitieve crash die de volgende crypto-winter (bearmarkt) inluidt? Niemand kan dat met 100% zekerheid zeggen natuurlijk, maar ik acht het zeer onwaarschijnlijk. Het ligt veel meer voor de hand dat dit een forse tussentijdse correctie is. Zo’n correctie van rond de 50% is ook niet ongebruikelijk voor Bitcoin, zoals te zien is in onderstaande grafieken die afkomstig zijn van Raoul Pal van Global Macro Investor en Real vision.

Sentiment op een dieptepunt 

Het sentiment op de cryptomarkt is momenteel gedaald tot een dieptepunt. Dit is duidelijk te zien aan de Fear & Greed Index van alternative.me zoals hieronder weergegeven.

Fear & Greed Index 

Op de meerjarige sentimentsgrafiek (onder) is ook duidelijk te zien dat het sentiment zo ongeveer de bodem heeft bereikt. Er heerst extreme angst op de cryptomarkten en dat, weten we uit het verleden, zijn vaak de uitgelezen koopmomenten. Het is psychologisch gezien moeilijk om je er toe te zetten om te kopen wanneer je tegen forse verliezen aankijkt, de koers nog steeds daalt en iedereen bang is en het heeft over de start van een nieuwe bearmarkt. Toch zijn juist dat vaak de beste koopmomenten.

 

Stock to Flow model van PlanB

Volgens de bekende crypto-analist die op Twitter aktief is onder de naam PlanB, ligt Bitcoin, ondanks deze diepe correctie, nog steeds op schema om nieuwe hoogten te bereiken in deze voortdurende bullmarkt. Hij tweette daar het volgende over:

 

 

Ook de bekende Nederlandse crypto-trader Michael van de Poppe blijft onverminderd positief en probeert uit alle macht (maar waarschijnlijk tevergeefs) zijn volgers op Youtube en Twitter te waarschuwen dat ze niet moeten verkopen op dagen zoals gisteren, wanneer de hele wereld maar één knop op zijn toetsenbord lijkt te hebben. Een knop met: SELL!

 

 

Conclusie

In de huidige markt is het niet gemakkelijk om tegen de stroom in te gaan, je angst en onzekerheid te overwinnen en te kopen terwijl iedereen het tegenovergestelde lijkt te doen. Toch is dat wel wat op lange termijn vaak de grootste winst oplevert. Twee belangrijke kanttekeningen hierbij: 1) Gebruik alleen geld dat je over hebt en kunt missen. 2) vermijdt hefboomposities, of gebruik ze minimaal, met een klein deel van je geld en dan nog alleen als je echt goed weet wat je doet en je het hefboom-instrument goed begrijpt.

Tot slot zou ik willen eindigen met een bekende en nu zeer toepasselijke uitspraak van Baron Rothschild, de bekende achttiende-eeuwse bankier. Hij verdiende een fortuin door te kopen tijdens de paniek die volgde op de slag bij Waterloo tegen Napoleon. Hij zei: "the time to buy is when there's blood in the streets."

Bij mij stroomde het bloed gisteren niet alleen door de straat, maar kwam het zelfs uit het scherm van mijn pc gelopen :)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram