De (angst voor) inflatie neemt toe, maar biedt Bitcoin de juiste bescherming daartegen?
Inflatie blijft het enige woord dat de harten van beleggers, zowel institutionele als particuliere, angst inboezemt, en wordt door velen beschouwd als de grootste aanwezige bedreiging voor de aandelenmarkten. Waarom heeft inflatie zo'n negatief effect op de markten? Voor de meeste mensen is hun begrip van inflatie beperkt tot het idee dat de kosten van goederen en diensten in de loop van de tijd stijgen. Hoewel dit waar is, is het mechanisme erachter eigenlijk een verzwakking van de waarde van de dollar, waardoor de relatieve koopkracht afneemt. Het Witte Huis is onvermurwbaar dat de vrees voor inflatie overdreven is, zelfs nu de Amerikaanse dollar de laagste waarde in drie jaar heeft bereikt, met schattingen van analisten dat deze nog eens 10 procent zou kunnen dalen.
Groeisectoren lijden onder inflatie
Deze angsten hebben een aanzienlijke impact op de aandelenmarkten en nadat het grootste deel van 2020 een historische bullmarkt ten toon spreidde, zagen we, zelfs terwijl de COVID-19-pandemie woedde, een duidelijke sectorrotatie om in 2021 te beginnen. Groeisectoren zoals tech en elektrische voertuigen raakten uit de gratie. Dit werd versterkt doordat beleggers op hun hoede waren voor de gevolgen van de op handen zijnde inflatie en vluchtten richting de veiligheid van waarde-aandelen. Maar waarom heeft inflatie zo'n effect op groeisectoren?
Misschien wel de grootste impact op groeisectoren draait om het optimisme van toekomstige omzet- en winstgroei. De hypothetische toekomstige inkomsten worden opgeblazen en met een gedevalueerde dollar betekenen deze rendementen veel minder dan in een normale inflatoire omgeving. In de tweede plaats gaat het om de huidige effecten van inflatie op groeibedrijven die vandaag verre van winstgevend zijn. De koopkracht van goederen en diensten neemt af voor bedrijven net zo goed als voor burgers, en de financieringskosten stijgen voor bedrijven die afhankelijk zijn van hefboomwerking en schulden om hun groei snel op te schalen.
Stimuleringsmaatregelen
De vrees voor inflatie is het afgelopen jaar niets nieuws, aangezien de reeks stimuleringspakketten om de effecten van de pandemie op de economie te bestrijden een onvoorstelbaar aantal Amerikaanse dollars heeft bijgedrukt. Het meest in de geschiedenis, om precies te zijn. Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering $ 4 biljoen van de $ 6 biljoen aan stimuleringspakketten verdeeld die zijn beloofd om de economie te ondersteunen. Met geruchten over nog een ander pakket onderweg van president Biden, spelen sommige zwaargewichten van Wall Street in op de impact die verdere stimulansen en het nog meer creëren van geld zouden kunnen kunnen hebben.
Jamie Dimon
Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, is nooit verlegen geweest om precies te zeggen wat hem bezighoudt, en het is een van de redenen waarom hij een van de meest gerespecteerde leidinggevenden in Amerika is. Over het algemeen is Dimon nog steeds optimistisch over de Amerikaanse economie, zoals hij schreef in zijn recente brief aan aandeelhouders, die algemeen wordt beschouwd als een State of the Banking Industry-rapport. Dimon gelooft dat de Amerikaanse economie tot 2023 zal blijven gedijen, nu Amerikaanse bedrijven sterker dan ooit uit de pandemie komen. Het enige voorbehoud waar Dimon openlijk over heeft gesproken, is de bezorgdheid dat de inflatie de pan uit vliegt, aangezien de Federal Reserve geld blijft drukken om het financiële systeem te stabiliseren. Dimon verklaarde: "Als dat geld wordt verspild, wordt het niet productief uitgegeven, dan zullen we meer inflatie, minder productiviteit, tragere groei ervaren en de Amerikaanse democratie zal in de ogen van de wereld nog meer geloofwaardigheid hebben verloren."
Larry Summers
Larry Summers, voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank en directeur van de Nationale Economische Raad voor president Obama, heeft zich ook uitgesproken over de weg die het Witte Huis momenteel bewandelt. Summers herhaalde wat Dimon zei over potentiële lege dollars die de stimuleringspakketten in de economie injecteren. Hij vervolgde: “We drukken geld, we creëren staatsobligaties, we lenen op ongekende schaal. Dat zijn dingen die zeker een groter risico op een scherpe daling van de dollar creëren dan voorheen. En scherpe dalingen van de dollar vertalen zich veel vaker in inflatie dan historisch het geval was. " Summers heeft de regering van president BIden gesteund, maar zijn zeer geloofwaardige stem is slechts de laatste in een lange reeks critici die geloven dat het Witte Huis de komende inflatiecijfers onderschat.
De invloed van inflatie op cryptocurrencies
Hoe zal deze inflatie-sprong van invloed zijn op cryptocurrencies? Bitcoin blijft de belangrijkste waardeopslag onder crypto's, hoewel de aanhoudende retoriek als een inflatoire afdekking in twijfel kan worden getrokken gezien de recente volatiliteit. Aangezien de meeste cryptocurrencies nog steeds worden gewaardeerd ten opzichte van fiatvaluta, zal het interessant zijn om te zien hoeveel beleggers zich tot hen zullen wenden als de aandelenmarkt een plotselinge ommekeer ziet. Recente gebeurtenissen die rechtstreeks van invloed zijn geweest op de prijs van de benchmarkcrypto's Bitcoin en Ethereum, zijn onder meer posts op sociale media van Elon Musk en geopolitieke bewegingen uit landen als China die plotseling Bitcoin-mining en gebruik van BTC door financiële instellingen verbood. Zullen crypto-investeerders hetzelfde vertrouwen in Bitcoin als een stabiele bescherming tegen inflatie blijven behouden? Bitcoin-bulls zullen de volatiliteit afdoen als een prijsconsolidatieperiode na een historische koersstijging tot $ 64.000 USD. De beren zullen zich afvragen hoe een speculatief activum dat in minder dan twee maanden 50% van zijn waarde heeft verloren, ooit een bescherming tegen inflatie zou kunnen zijn. Zoals bij de meeste dingen, ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden.