Skip to main content

Bitcoin nieuws

Wat is er aan de hand met de “Chinese Bitcoin-mining” en kan dit het hele crypto-ecosysteem beïnvloeden?

Bitcoin mining verbod China 

Het feit dat China de wereldleider is op het gebied van Bitcoin-mining is algemeen bekend. De houding van de Chinese autoriteiten ten opzichte van Bitcoin en andere op blockchain gebaseerde cryptocurrencies is door de jaren heen echter zeer dubbelzinnig geweest. De regering van China heeft herhaaldelijk gedreigd Bitcoin-mining te onderdrukken, om daar vervolgens niets mee te doen. Is deze keer anders en zal er echt een einde komen aan de Chinese Bitcoin-mining industrie? 

China: het wereldwijde centrum van Bitcoin-mining

De Volksrepubliek China is de onbetwiste Bitcoin-mining leider. Simpel gezegd, het grootste deel van de BTC-mijnbouw in de wereld wordt gedaan in China.

Het is echter erg moeilijk om precieze cijfers te bedenken. De schattingen die door verschillende experts en analisten worden gepresenteerd, variëren sterk: terwijl sommige onderzoeken zeggen dat slechts 60% of 65% van de Bitcoin-mining door China wordt gedaan, beweren andere onderzoekers dat Chinese miners zelfs verantwoordelijk zijn voor 75% van de Bitcoins die over de hele wereld worden gedolven.

Ongeacht het exacte aantal, één ding is zeker: de meeste cryptomining gebeurt in China. Maar betekent dat echt dat China Bitcoin-mijnbouw controleert?

Gelukkig betekent het simpele feit dat veel cryptominers zich in China bevinden niet dat de Chinese overheid controle heeft over het Bitcoin-netwerk. Er zijn tientallen grote Chinese miningpools en honderden, zo niet duizenden kleinere, individuele miners en er is geen reden om aan te nemen dat ze allemaal worden gecontroleerd door één enkele entiteit.

Dus waarom is het minen van Bitcoin zo populair in China?

Het feit dat de meeste BTC-mining in China wordt gedaan, wordt niet veroorzaakt door een of andere snode Chinese samenzwering om Bitcoin te controleren. De echte reden is veel eenvoudiger en veel minder spectaculair: simpel gezegd, Bitcoin-mining is populair in elk land waar de energiekosten laag zijn, en de Volksrepubliek China staat bekend om zijn extreem goedkope elektriciteit.

China heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, en in het bijzonder in waterkracht. Energie geproduceerd door hydro-elektrische dammen maakt bijna 20% uit van alle energie die in China wordt geproduceerd, en de meeste Chinese miningpools gebruiken deze goedkope, hernieuwbare energiebron om hun activiteiten aan te drijven.

Chinese FUD

FUD is een van de oudste acroniemen die in de crypto-gemeenschap wordt gebruikt en betekent Angst, Onzekerheid en Twijfel (Fear Uncertainty and Doubt). Simpel gezegd, FUD is elke vorm van propaganda die wordt gebruikt om mensen te ontmoedigen om in cryptocurrency te investeren.

Als het gaat om FUD's, is de zogenaamde Chinese FUD een van de meest voorkomende, die bijna elk jaar terugkomt. Ten eerste beginnen de media geruchten te melden over China dat probeert "Bitcoin te verbieden", of het crypto-ecosysteem op een andere manier te onderdrukken. Dan raakt de markt in paniek en daalt de Bitcoin koers even. Uiteindelijk gebeurt er niets en keert de Bitcoin koers terug naar het vorige niveau.

Sommige mensen geloven dat het herhaalde optreden van de Chinese FUD het resultaat is van het feit dat de Chinese overheid de Bitcoin-prijs probeert te manipuleren. Andere experts zijn ervan overtuigd dat er simpelweg geen enkel beleid is ten aanzien van crypto in China, en hoewel sommige facties proberen Bitcoin te verbieden, stuiten ze op te veel tegenstand om het daadwerkelijk te laten gebeuren.

Het meest recente geval van een typisch Chinese FUD vond onlangs plaats: Liu He, de vice-premier van China en lid van het achtkoppige politbureau, kondigde een aantal beslissingen aan die gericht waren op het sterk onderdrukken van niet alleen Bitcoin-mining, maar ook cryptohandel.

Natuurlijk reageerde de Bitcoin koers onmiddellijk en kelderde naar het laagste niveau in maanden. Maar is dit echt gewoon weer een gerucht, of misschien voert de Volksrepubliek China deze keer echt een oorlog tegen crypto?

Nog een bluf of een echte verandering?

Sommige Chinese miningpools en crypto-exchanges hebben naar verluidt gereageerd op de aankondiging van hun regering en alle operaties stopgezet. Interessant is dat de vermeende sluiting van veel Chinese miningpools geen effect had op de wereldwijde Bitcoin-hashrate, die in een gestaag tempo blijft groeien, hoewel deze op korte termijn zeer volatiel is.

Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat China plotseling abrupt stopt met alle crypto-mining, klinken sommige andere rapporten, zoals de plannen van Hong Kong om de cryptohandel in de detailhandel te belemmeren, behoorlijk zorgwekkend voor de blockchain-enthousiastelingen.

Dus wat is de waarheid? Is dit gewoon weer een FUD, of is dit deze keer allemaal echt? Helaas zal alleen de tijd het leren, want er is geen manier om nieuws dat uit China komt met 100% zekerheid te verifiëren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram