Skip to main content

Bitcoin nieuws

Tesla is bereid Bitcoin opnieuw te accepteren wanneer miners minimaal 50% hernieuwbare energie gebruiken

Tesla oplaadpunten 

Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft laten doorschemeren dat zijn bedrijf openstaat voor het hervatten van het accepteren van Bitcoin (BTC) als betaalmiddel. Hij merkte echter op dat dit alleen mogelijk zou zijn als minimaal 50 procent van de BTC-mining met schone energie gebeurd.

In een tweet op zondag vorige week zei Musk dat hij een bevestiging nodig heeft dat Bitcoin miners ongeveer 50 procent “schone energie verbruiken". Hij merkte ook op dat het gebruik van schone energie een "positieve toekomstige trend" moet hebben voordat de fabrikant van elektrische auto's BTC terugzet op zijn lijst met ondersteunde betalingsopties.

Tesla had eerder dit jaar besloten om Bitcoin als betaling voor z’n elektrische auto’s te gaan accepteren. De CEO van het bedrijf zei dat Tesla de ontvangen Bitcoin zou vasthouden in plaats van deze in fiat te veranderen. Afgezien van het accepteren van Bitcoin, had het bedrijf voor 1,5 miljard US dollar aan BTC gekocht. In april werd de BTC-voorraad van Tesla getaxeerd op ongeveer 2,5 miljard dollar.

Musk ontmoet BTC-mijnwerkers

Helaas verwijderde de fabrikant van elektrische auto's ongeveer twee maanden later Bitcoin als betaalmethode. In een verklaring noemde het bedrijf bezorgdheid over de schadelijke effecten van Bitcoin-mijnbouw op het milieu. Later had Musk een vergadering met BTC-miners in Noord-Amerika om manieren te bespreken om schone energiebronnen te gebruiken om hun installaties van stroom te voorzien.

De bijeenkomst gaf het leven aan de Bitcoin Mining Council. Musk merkte ook op dat zijn bedrijf zijn Bitcoins nog steeds vasthoudt. Tesla verkocht eerder dit jaar 10%  van zijn BTC bezit, maar dat was vóór de milieuproblemen.

Beschuldigingen van marktmanipulatie

Toen Tesla zijn winst voor het eerste kwartaal van dit jaar aankondigde, verminderde Tesla zijn Bitcoin-aandeel met 10 procent. Volgens Musk was de stap van Tesla om een ​​klein deel van zijn bezit te liquideren bedoeld om de liquiditeit van de toonaangevende cryptocurrency te bewijzen in vergelijking met fiat valuta.

Musk's recente tweet, over de mogelijkheid dat Tesla BTC-betalingen opnieuw accepteert, was een antwoord op een artikel gepubliceerd op een toonaangevende cryptocurrency-website. In het artikel beschuldigde Magda Wierzycka, de CEO van Sygnia, een financiële dienstverlener, Musk van het opzettelijk manipuleren van de BTC-markt.

De CEO van Sygnia voegde eraan toe dat Musk "een groot deel van" zijn bezit liquideerde toen de prijs "op het hoogtepunt" was. Daarom riep hij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op om de Tesla CEO te onderzoeken m.b.t. deze wanpraktijken.

Terwijl ze op de Money Show verscheen, merkte Wierzycka op dat de recente volatiliteit van de Bitcoin koers "een onverwachte functie" is van Musk's marktmanipulatie.

Als reactie tweette Musk dat zijn bedrijf "slechts" ongeveer 10 procent "van de belangen" heeft "verkocht" om te bevestigen dat de toonaangevende cryptocurrency "gemakkelijk" kan worden omgezet in contanten zonder nadelige effecten op de markt. Musk voegde eraan toe dat de beschuldigingen "onnauwkeurig" zijn.

Peter Schiff: Het is "gemakkelijk" om Bitcoin te manipuleren, en dit is een goed voorbeeld

Peter Schiff, een bekende Bitcoin-criticus, gelooft dat het manipuleren van de prijs van Bitcoin niet zo moeilijk is. Terwijl hij op Musk antwoordde, tweette Schiff dat "het gemakkelijk is om Bitcoin te dumpen als je de koers oppompt en kopers binnenhaalt met marktmanipulatieve tweets."

Over Tesla's beslissing om 10 procent van zijn BTC-aandeel te verkopen, merkte de Bitcoin-criticus op dat de "Bitcoin-transacties slechts een gimmick waren om de valse indruk te wekken dat Bitcoin kan functioneren als een levensvatbaar ruilmiddel of rekeneenheid." 

Energiebronnen

Wat betreft energiebronnen die BTC-mining aandrijven, antwoordde de CSO van Blockstream, Samson Mow, op Musk met de vraag aan de CEO van Tesla of het opzetten van "miningbedrijven in de buurt van alle Tesla-oplaadstations een goed idee zou zijn".

Musk's opmerkingen dat Tesla BTC-betalingen opnieuw zou accepteren, komen zelfs nadat een eerder rapport van CoinShares onthulde dat meer dan 70 procent van de BTC-mining wordt aangedreven door hernieuwbare energie.

Het rapport merkte verder op dat het delven van Bitcoin "meer door hernieuwbare energiebronnen wordt aangedreven dan bijna elke andere grootschalige industrie ter wereld."

Een Twitter-gebruiker antwoordde Musk en merkte op dat "het energiedebat over Bitcoin" onnodig is en bedoeld was om “Musk in te dekken”. Hij voegde eraan toe dat de leidende crypto "de wereld op een pad van overvloed en individuele rechten en vrijheden zet door corruptie van geld en gecentraliseerde controle te stoppen."

"Eerst zei u dat Tesla geen BTC heeft verkocht, en nu zegt u dat het slechts 10% heeft verkocht?" antwoordde een andere Twitter gebruiker op de tweet van Musk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram