Skip to main content

Bitcoin nieuws

Wereldbank wijst verzoek van El Salvador af met verwijzing naar de milieu-impact van Bitcoin, El Salvadoranen bezorgd over de BTC-wet

Bitcoin en vlag el Salvador 

Het verzoek van El Salvador aan de Wereldbank om Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel te helpen actualiseren, stuitte op weerstand. De financiële instelling merkte op dat BTC een negatieve milieu-impact heeft.

Daarom zei de Wereldbank dat ze het verzoek van El Salvador niet zou honoreren. In een gesprek met Reuters zei de vertegenwoordiger van de bank dat de financiële instelling nog steeds "zich inzet om" het land te helpen op het gebied van regelgeving, valutatransparantie en andere "talloze manieren".

De woordvoerder erkende dat El Salvador de financiële instelling benaderde "voor hulp bij Bitcoin". "Dit is niet iets dat de Wereldbank kan ondersteunen", voegde ze eraan toe, vanwege de impact van de cryptocurrency op het milieu "en transparantietekortkomingen."

Onlangs haalde El Salvador de krantenkoppen als het eerste land ter wereld dat Bitcoin dezelfde status gaf als een door de overheid uitgegeven valuta. De minister van Financiën van het land, Alejandro Zelaya, heeft woensdag gezegd dat El Salvador de hulp van de bank heeft gezocht bij het navigeren door het technische aspect om van BTC een erkend wettig betaalmiddel te maken. Zelaya merkte ook op dat het de leidende munt naast de Amerikaanse dollar wilde gebruiken.

Rol van het IMF

De minister van Financiën zei dat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) "niet tegen" is dat het land BTC legaliseert. In zijn verklaring legde hij hun officiële standpunt uit aan het monetaire orgaan en merkte op dat El Salvador niet van plan is de USD te vervangen als het wettige betaalmiddel van het land.

Onlangs merkte het IMF echter op dat de beslissing van El Salvador over Bitcoin, juridische, financiële en macro-economische problemen met zich meebrengt. Een vertegenwoordiger van het IMF, Gerry Rice, zei dat dergelijke zaken "een zeer zorgvuldige analyse vereisen". Daarom, voegde Rice eraan toe, "volgt de monetaire instelling de ontwikkelingen op de voet ... en zal ze doorgaan met ... het overleg met de autoriteiten."

De IMF-woordvoerder merkte op dat virtuele valuta zoals Bitcoin grote risico's met zich mee kunnen brengen en dus "effectieve regelgevende maatregelen" vereisen.

In de tussentijd heeft CABEI (Central American Bank for Economic Integration) aangeboden om El Salvador te helpen bij zijn transitietraject. CABEI heeft 15 landen op haar ledenlijst. Dante Mossi, uitvoerend president van CABEI, sprak zijn optimisme uit over het besluit van El Salvador om BTC te legaliseren.

El Salvadoranen maken zich zorgen

Ondertussen maken El Salvadoranen zich zorgen over de nieuwe Bitcoin-wet. Volgens Camarasal, de ondernemersvereniging van het land, maken de meeste Salvadoranen zich zorgen over het verplichte karakter voor ondernemers om BTC-betalingen te accepteren

In een willekeurige peiling, die meer dan 1600 reacties van niet-ondernemers en ondernemers opleverde, merkte de president van Camarasal, Jorge Hasbún, op dat de deelname alleen al wees op onderliggende "dringende" kwesties over de wet die van invloed zijn op "de gezinseconomie van dag tot dag basis."

Volgens de peiling suggereerde meer dan 96 procent van de ondernemers dat Bitcoin-betalingen voor verkopers optioneel zijn. Iets meer dan 45 procent van de deelnemers zei bezorgd te zijn dat het land officieel cryptocurrencies omarmt.

Ook gaf bijna 40 procent aan dat het gebruik van cryptocurrency bij betalingen het vertrouwen vermindert. De meeste ondernemers gaven aan dat ze niet klaar zijn om Bitcoin vast te houden nadat ze het als betaling voor diensten of goederen hebben ontvangen.

Behalve ondernemers waren ook niet-ondernemers pessimistisch. Zo uitte 36 procent zijn bezorgdheid, terwijl 39 procent wantrouwen aangaf toen hen werd gevraagd over het betalen voor goederen en diensten met behulp van Bitcoin. M.b.t. overmakingen zei meer dan 93 procent dat ze niet klaar zijn om hun salaris in crypto te ontvangen.

Carmen Alas, vice-president van Camarasal, merkte echter op dat "breed overleg ... essentieel zal zijn" om iedereen aan boord te krijgen.

Michael Saylor : Negatief Bitcoin-nieuws is verantwoordelijk voor de ellende van de munt

Ondertussen zei de CEO van MicroStrategy, Michael Saylor, dat negatieve krantenkoppen over Bitcoin de munt in een slecht daglicht stellen.

In een vergadering met de nieuw gevormde Bitcoin Mining Council zei Saylor dat de raad "een gedeelde, coöperatieve en informatieve ruimte moet bieden waar mensen de voordelen van Bitcoin-mijnbouw kunnen leren". Hij voegde eraan toe dat een gebrek aan zo'n ruimte een kans biedt voor "politici om tegen de cryptocurrency in te gaan".

De opmerkingen van de CEO kwamen voort uit een recente discussie op Twitter Spaces, die werd bijgewoond door 7000 deelnemers. Een van de deelnemers, Perianne Boring, de president van de Kamer van Digitale Koophandel, zei dat "een ding dat het openbare beleid voedt, verhalen in de media zijn." Ze voegde eraan toe dat negatieve krantenkoppen eind vorig jaar uit de hand liepen toen er "een enorme toename was in negatieve berichtgeving over Bitcoin-mining".

Boring erkende dat sommige van deze koppen "verkeerde informatie [en] valse verhalen aanwakkeren", wat reacties van beleidsmakers opwekte. Volgens Saylor wordt BTC geconfronteerd met "externe bedreigingen" van mensen die de crypto "niet begrijpen".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram