De Bitcoin koers keldert terwijl de Chinese centrale bank Alipay en banken adviseert om crypto-transacties aan te pakken

Bitcoin mining verbod China 

De prijs van Bitcoin kelderde met ongeveer 10 procent toen China zijn inspanningen opvoerde om BTC-mijnbouw en -transacties aan te pakken. Tijdens de neerwaartse beweging bereikte Bitcoin een dieptepunt van $ 31.163 (Binance), het laagste in ongeveer 12 dagen.

Het was ook de grootste 24-uursdaling in 30 dagen. Deze daling droeg bij aan de daling van 20 procent in de afgelopen zes dagen. Ondanks het recente bearish momentum heeft de toonaangevende cryptocurrency dit jaar echter meer dan 10 procent gewonnen.

Bitcoin koers grafiek 

De sterk dalende BTC koers valt samen met een aanhoudend hardhandig optreden tegen cryptocurrency in China. Vorige week gaven de Chinese autoriteiten de opdracht om Bitcoin-mijncentra in de provincie Sichuan, een van de grootste BTC-mijncentra van het land, te sluiten.

Volgens Reuters hebben de Provinciale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie van de provincie en het Energiebureau een verklaring uitgegeven waarin verdachte Bitcoin-mijnbouwprojecten twee dagen de tijd krijgen om hun activiteiten te ontmantelen.

Het harde optreden tegen cryptomining-activiteiten werd ook waargenomen in andere Bitcoin-mijnregio's zoals Yunnan, Xinjiang en Binnen-Mongolië. De mijnbouw in Sichuan en Yunnan is afhankelijk van waterkracht, terwijl de andere twee elektriciteit uit steenkool gebruiken. Deze actie komt amper een maand nadat het kabinet van het land had besloten om cryptocurrency-mining uit China te verdrijven.

Chinese centrale bank dwingt banken en Alipay om cryptotransacties te verbieden

Bovenop het schrappen van Bitcoin-mijnbouw, heeft de centrale bank van het land financiële instellingen gevraagd hard op te treden tegen crypto-transacties. Enkele van de instellingen die door de People's Bank of China (PBoC) zijn opgeroepen, zijn onder meer Alipay, China Construction Bank (CCB), Postal Savings Bank of China, Agricultural Bank of China (AgBank) en ICBC (Industrial and Commercial Bank of China).

Tijdens de vergadering benadrukte de centrale bank dat de instellingen hun klantenbestand moeten onderzoeken voor rekeningen die in virtuele valuta handelen. Om dit doel te bereiken, suggereerde PBoC dat financiële instellingen sterk afhankelijk zijn van technologieën die transacties kunnen herkennen die zijn gekoppeld aan virtuele valuta. Een andere manier is om uitgebreide know your customer procedures uit te voeren.

Volgens PBoC "verstoort speculatieve handel in virtuele valuta de economische en financiële orde, brengt het de risico's van criminele activiteiten zoals illegale overdracht van activa en witwassen met zich mee, en brengt het de rijkdom van mensen in gevaar."

De centrale bank van China merkte verder op dat haar laatste stap in overeenstemming is met de aanbevelingen van het kabinet van het land, de Staatsraad.

Alipay, ICBC, AgBank en CCB verwelkomden het bericht van PBoC  en lieten weten dat ze klaar zijn om te handelen. AgBank zei bijvoorbeeld dat het illegale virtuele valuta-activiteiten zou uitroeien door due diligence uit te voeren. Het beloofde ook om schuldig bevonden accounts te sluiten.

Aan de andere kant merkte Alipay op dat het een "regulator-monitoringsysteem" zou gebruiken om zich te concentreren op bepaalde accounts en webplatforms om te controleren op crypto gebaseerde activiteiten. Volgens Alipay zullen handelaren die handelen in cryptocurrency niet worden gespaard.

De stap van Alipay om handelaren te waarschuwen is opmerkelijk, aangezien sommige OTC-cryptodesks WeChat Pay gebruiken, een service die is gekoppeld aan Alipay, om crypto-aankopen met de Chinese yuan te vergemakkelijken.

Afgezien van het verbieden van cryptocurrency-mining en crypto-transacties, heeft het land het in het verleden moeilijk gemaakt om te zoeken naar crypto-gerelateerde bedrijven op sociale platforms zoals Weibo en Baidu.com.

Het is echter bijna onmogelijk om cryptocurrency volledig uit het land te bannen. Volgens de mede-oprichter van Hong Kong Bitcoin Association, Leo Weese, zal de handel in de toonaangevende cryptocurrency "in China doorgaan", maar met minder liquiditeit. "Mensen zullen zich beperken tot handelen met hun vrienden en vertrouwde vrienden van vrienden", voegde Weese eraan toe.

Het betekent meer dan de koers

Meer dan een dalende Bitcoin koers, schaadt het harde optreden van China de hashrate van de leidende cryptovaluta. Sinds medio deze maand vertoont de hashrate van BTC een dalende trend. Een deel van de reden is dat de provincie Sichuan de op een na grootste Bitcoin-mijnhub van het land is.

De Universiteit van Cambridge schat dat de provincie Xinjiang verantwoordelijk is voor de hoogste hashrate van Bitcoin in China en een derde van de totale hashrate van BTC bevat. Momenteel is de hashrate van BTC iets meer dan 100 EH/s (exahases per seconde).

Sichuan herbergt ongeveer 26 crypto-mijnprojecten. Uit opmerkingen van Chinese miners blijkt dat grote mijnbouwbedrijven het meest worden getroffen, omdat ze meer tijd nodig hebben om hun uitrusting te verplaatsen.

De in China gevestigde BTC-mijnpools zoals Btc.top, Binance Pool, Antpool en Huobi Pool registreerden een aanzienlijke daling van de hashrate. Als zodanig is de computerkracht die het Bitcoin-netwerk beveiligt, 100 EH/s, bijna de helft van zijn ATH.

Terwijl China Bitcoin-miners verdringt, nodigen andere regio's zoals Miami, Kazachstan en El Salvador juist miners uit. Sommigen, zoals El Salvador, beloven goedkope, milieuvriendelijke energie, terwijl de burgemeester van Miami, Francis Suarez, betaalbare kernenergie aanbiedt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram