Nayib Bukele geeft Bitcoin ter waarde van $ 30 aan ongeveer 4 miljoen burgers, 1500 BTC-geldautomaten op weg naar El Salvador

Nayib Bukele, El Salvador 

Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft aangekondigd dat hij elke volwassen burger $ 30 aan Bitcoin zal geven. Tijdens zijn recente openbare toespraak zei Bukele dat het legaliseren van Bitcoin in het land op 7 september officieel zal worden.

Volgens Elsalvador.com zal de distributie worden gedaan via een mobiele app of wallet van de staat genaamd Chivo. De wallet begint op 7 september te werken. Na het downloaden bevat de virtuele portemonnee Bitcoin ter waarde van 30 US dollar. Gebruikers moeten echter hun door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs scannen en gezichtsherkenning uitvoeren om het geld te ontgrendelen.

De verklaring van de president gaf geen schattingen van hoeveel mensen zullen profiteren van de gratis BTC. Ruwe prognoses geven echter aan dat de El Salvadoraanse bevolking varieert tussen 4 miljoen en 6,5 miljoen Salvadorianen.

Als zodanig voorspelde Zack Guzman, een Yahoo Finance-verslaggever, dat het gedropte bedrag in de trant van 195 miljoen dollar zou kunnen zijn.

Wereldwijde aantal Bitcoin-gebruikers stijgt met 2,5 procent

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, tweette dat "6 miljoen mensen in één keer aan het crypto-ecosysteem worden toegevoegd." Willy Woo, een on-chain analist, voorspelde dat het Bitcoin-gebruikersbestand wereldwijd met 2,5 procent zal toenemen. Woo schat het aantal volwassen Salvadorianen op ongeveer 4,5 miljoen.

Hoewel de exacte cijfers van Salvadoraanse volwassenen een mysterie blijven, schat Statista, een statistiekplatform, het aantal personen met een minimumleeftijd van 15 jaar op ongeveer 4,7 miljoen. Merk op dat El Salvador de leeftijd voor toestemming op 18 jaar stelt.

De Bitcoin-wet werd op 9 juni aangenomen door een meerderheid van 62 wetgevers, met 19 stemmen tegen en drie onthielden zich van stemming. Helaas heeft de wet sindsdien weerstand ondervonden van de oppositieleiders, die beweren dat de wet ongrondwettelijk is.

De Wereldbank heeft ook geweigerd El Salvador te helpen Bitcoin naast de Amerikaanse dollar te gebruiken, daarbij verwijzend naar de impact van de crypto op het milieu en de tekortkomingen in de transparantie.

Er is ook een tegenstrijdigheid geweest tussen de inhoud van de wet en de verklaringen van de president van het land. De El Salvadoraanse Bitcoin-wet stelt bijvoorbeeld dat “every economic agent must accept Bitcoin as a form of payment.”

In de laatste opmerkingen van Bukele is het accepteren van de toonaangevende cryptocurrency echter optioneel voor verkopers.

Bukele werd ook geciteerd en zei dat, hoewel bedrijven ervoor kunnen kiezen om BTC te accepteren, ze verplicht zijn om het te ontvangen.

Volgens de president van El Salvador geeft de BTC-wet burgers de keuze om BTC niet te accepteren. Toch geeft dezelfde wet aan dat alleen degenen zonder de infrastructuur of technologie zijn uitgesloten van het accepteren van of transacties uitvoeren in Bitcoin.

Op sociale media waardeerden cryptocurrency-enthousiastelingen deze Salvadoraanse aktie. Een Twitter-gebruiker zei bijvoorbeeld:

"Van 70% van het land dat geen toegang heeft tot betalingsproviders tot nu $ 30 dat wordt aangeboden om portefeuilles te openen waarmee ze betalingen kunnen doen en betalingen kunnen ontvangen. El Salvador verandert het spel echt! Geweldig om te zien. LET’S Go El Salvador!”

1500 Bitcoin-geldautomaten op weg naar El Salvador

Afgezien van een Bitcoin-airdrop, heeft een Bitcoin ATM-bedrijf, Athena, aangegeven dat het voorbereidingen treft om 1500 BTC-geldautomaten in het land te installeren.

Volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf zal de installatie in batches plaatsvinden, waarbij de eerste paar machines zich richten op het creëren van een bedrijfsmodel. Athena, een in Chicago gevestigd bedrijf, heeft plannen om meer dan een miljoen dollar in het project te investeren.

Bitcoin automaat 

Het bedrijf streeft ernaar de machines te installeren in regio's waar een grote bevolking afhankelijk is van internationale geldovermakingen. Momenteel beheert Athena twee van dergelijke geldautomaten in het land.

Matias Goldenhörn, directeur Latijns-Amerika van Athena, zei tegen Reuters dat het bedrijf aanvankelijk van plan was 1000 BTC-geldautomaten te installeren. Bukele daagde hen echter uit om het aantal met 500 te verhogen.

Hoewel ze de uitdaging aangingen, merkte Goldenhörn op dat ze het 'in fase' zullen doen. Volgens de CEO zal de gefaseerde uitrol ervoor zorgen dat hun "ontwikkeling in het land duurzaam is".

De officiële aankondiging van het opschalen van het aantal machines naar 1500 kwam dagen nadat het bedrijf zijn plannen op Twitter had geplaatst en Bukele had getagd.

In een tweet zei Athena: "Als het eerste bedrijf dat een Bitcoin-geldautomaat naar Bitcoin Beach in El Salvador brengt, zijn we genoodzaakt onze plannen te versnellen om alle mensen in El Salvador een gemakkelijke manier te bieden om Bitcoin voor contant geld in te wisselen. @NayibBukele [zijn] 1000 geldautomaten genoeg?”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram