Enquête onthult dat centrale bankiers waarde zien in crypto's "zoals Bitcoin", First Midwest Bank verhoogt GBTC-blootstelling met 238%
Uit een onderzoek van UBS, een wereldwijde financiële instelling, bleek dat centrale bankiers geïnteresseerd zijn in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Volgens de enquête beschouwt 28 procent van de respondenten Bitcoin als waardevol vanwege het niet-gecorreleerde karakter.
Iets meer dan tien procent ziet de leidende cryptocurrency echter als een waardige tegenstander van goud.
De financiële instelling onthulde de peiling tijdens haar jaarlijkse seminar over reservebeheer. Dit jaar richtte UBS zich onder meer op hoe centrale banken cryptovaluta zien als een investeringsmiddel.
Volgens de financiële instelling bracht de peiling centrale bankiers samen in bijna 30 landen verspreid over de hele wereld. Het onderzoek vond plaats tussen april en juni.
Sommige respondenten erkenden dat de enquête "een van de meest gezaghebbende" is en de "officiële reservebeheeractiviteiten" uitbeeldt. In de peiling vroeg UBS de financiële goeroes wat de bepalende factor zou zijn als ze zouden investeren in virtuele valuta zoals BTC.
Bitcoin is ongecorreleerd aan en een equivalent van goud
Een meerderheid van hen (83 procent) zei dat ze zouden investeren in virtuele activa om het "crypto-investeringsproces" te begrijpen en hoe dergelijke investeringen te beheren. Volgens hen zou het leren van de kneepjes, de waarde van hun investeringen vergroten.
Achtentwintig procent merkte op dat hun motivatie zou zijn omdat Bitcoin en andere cryptocurrencies "niet-gecorreleerde activa" zijn.
Nog eens 11 procent zei dat ze de koningscrypto "als alternatief voor goud" zien. Nog eens 22 procent gaf echter aan dat ze in crypto zouden investeren om de "technische vooruitgang" van hun instelling te bevestigen.
Afgezien van hun motivatie, vroeg UBS hen ook of ze crypto, goud omver zien werpen als een opslag van waarde. Maar liefst 84 procent merkte op dat dat onwaarschijnlijk is, terwijl 16 procent toegaf dat ze het niet wisten.
Over de relatie tussen cryptocurrencies en CBDC's (door de centrale bank gesteunde digitale valuta), zei bijna de helft van de respondenten dat de twee harmonieus samen zouden leven. 33 procent zei echter dat CBDC's waarschijnlijk virtuele valuta's zullen overweldigen.
Het onderzoek valt samen met nieuws over de trustafdeling van First Midwest Bank die hun blootstelling aan Bitcoin vergroot via de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het financiële bedrijf heeft met name zijn belang in de eerste drie maanden van dit jaar met meer dan 283 procent vergroot van 7.693 tot 29.498 GBTC-aandelen.
Zelfs met een toename van 283% is de blootstelling 0,0006% van het totale vermogen onder beheer
In een aanvraag bij de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten zei de trustafdeling van de bank dat het de extra aandelen eind vorige maand in twee transacties had gekocht.
Op het moment van de indiening was de investering ongeveer $ 880K waard. De waarde ervan is echter sinds het begin van het jaar beïnvloed door de dalende waarde van GBTC-aandelen. De aandelen zijn dit jaar tot nu toe met meer dan 22 procent in waarde gekelderd.
De bank beschikt over een AUM (asset under management) van 14 miljard US dollar. Als zodanig, zelfs na het vergroten van haar participatie in GBTC, vertegenwoordigt de blootstelling slechts 0,006 van haar beheerd vermogen.
Op 18 juli zal Grayscale naar verwachting de beperkingen op zijn Bitcoin-trust opheffen. Hoewel de ontgrendeling een periodegebeurtenis is, wordt deze gezien als een met het hoogste aantal BTC, met 16.420 Bitcoins.
Het legaliseren van Bitcoin is onjuist
Terwijl Grayscale zich voorbereidt om BTC's vrij te geven, staan Salvadorianen sceptisch tegenover de plannen van hun president om Bitcoin te legaliseren.
Uit een onderzoek in de eerste vier dagen van deze maand bleek dat slechts 20 procent van de Salvadorianen het eens is met het besluit van Nayib Bukele om BTC officieel als wettig betaalmiddel te erkennen. Het onderzoek omvatte 1.233 mensen uit het hele land en werd uitgevoerd door Disruptivia, een onderzoeker met banden met Francisco Gavidia University.
Volgens het onderzoek beschouwde 54 procent van de ondervraagden de beslissing om Bitcoin te legaliseren als onjuist. Vierentwintig procent zei dat de beslissing "een beetje" correct is.
Uit het onderzoek bleek ook dat 46 procent van de ondervraagden geen idee heeft wat Bitcoin is. Aan de andere kant zei ongeveer 56 procent dat ze niet de voorkeur geven aan betalingen in crypto.
In een commentaar op de enquête merkte Oscar Picardo, een manager bij Disruptivia, op dat El Salvador "een riskante gok" neemt op zijn reis naar "digitale transformatie".
Volgens Bukele biedt Bitcoin een meer betaalbare manier voor burgers die in het buitenland wonen om geld naar huis te sturen. Ongeveer 70 procent van de Salvadoranen heeft geen toegang tot financiële diensten.
De Bitcoin-wet van het land wordt van kracht op 7 september, drie maanden na de goedkeuring ervan op 9 juni. De regering heeft al een BTC-portemonnee, genaamd Chivo, onthuld.